Eker'den Açıklama

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'nin yılda 17 milyon ton süt ürettiğini söyledi.

Eker'den Açıklama
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'nin yılda 17 milyon ton süt ürettiğini söyledi.

Bakan Eker, "5. Ortadoğu Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı" kapsamında, Diyarbakır Valiliği ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce düzenlenen "Buzağı teşvik, inek ve Manda Güzellik Yarışması" etkinliğine katıldı.

Burada yaptığı konuşmada, hükümet olarak hayvancılığa çok önemli destekler getirdiklerini ifade eden Eker, "2013 yılında Türkiye'de toplam 9 milyar lira tarıma nakdi karşılıksız hibe destek veriliyor. Bunun 2,5 milyar liradan fazlası sadece hayvancılığa gidiyor. Toplam tarım desteğinin yüzde yaklaşık 30'u. Neredeyse tarıma ayrılan her 3 liranın 1 lirası hayvancılığa gidiyor" dedi.

Desteklemelerle Türkiye'de ciddi üretim artışı meydana geldiğini vurgulayan Eker, şunları söyledi:

"Türkiye'nin süt üretimini 8 milyon 400 bin tondan devraldık. Şuan Türkiye, yılda 17 milyon ton süt üretiyor. 420 bin ton kırmızı et üretiliyordu, 915 bin tona çıktı. 700 bin ton beyaz et üretiliyordu, 1 milyon 700 bin tona çıktı. Bunların hepsi, hayvancılıkla ilgili sağlanan desteklerle geliştirilen üretim faaliyetidir. İki şey bizim için çok önemli; birincisi Türkiye'nin yerli kaynağı olan koyun ve keçinin mutlaka geliştirilmesi, payının artırılması. İkincisi ise sulak alanların azalmasıyla giderek sayısı azalan mandacılığın geliştirilmesi. Buna özel destek veriyoruz. Hem koyun ve keçi için hem de mandacılık için ayrı özel destek getirdik. Sığırcılığa sağladığımız desteklerden daha fazla desteği buraya veriyoruz. Hem hayvan başı hem de bunların ürünlerine ve sütüne verdiğimiz destek itibariyle. Bu yönüyle Diyarbakır önemli hayvan varlığına sahip hale geldi. Diyarbakır'da sığır varlığındaki artış oranı 10 yılda yüzde 382 oldu. Yaklaşık 4 kat. Koyun, keçi varlığında da da daha önceden seyir aşağıya doğru gidiyordu şimdi yukarıya doğru çıktı."

-İşsizlere daha fazla iş imkanı-

Mandacılıkta da yüzde 123'lük artış meydana geldiğini anlatan Eker, ürünlerin değerlendirilmesi için kurulacak tesislere de yüzde 50 hibe desteği verdiklerini, çiftçilerin bundan yararlanmasının önemli olduğunu kaydetti.

Bu sayede genç işsizlere daha fazla iş imkanı sağlamış olacaklarını dile getiren Eker, "Refah artar, gelir daha çok artar, bölge daha çok kalkınır. Gayemiz, hedefimiz bu. Bunun için çalışıyoruz. Bu vesileyle, özellikle hayvancılık yapan kardeşlerimizin teşvik edilmesi maksadıyla bir yarışma düzenleniyor. Katkı sağlayanlara teşekkür ediyorum" diye konuştu.

-En güzel buzağı-

Etkinlik kapsamında sahiplerince özenle süslenen buzağı, inek ve mandalar jüri tarafından değerlendirildi.

Dereceye giren buzağı ve inekler, sahipleri eşliğinde Bakan Eker, Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak'ın bulunduğu protokol alanına getirildi. Buzağılarla yakından ilgilenen ve sahiplerinden bilgi alan Eker, bazı buzağılara biberonla su verdi.

Bakan Eker, daha sonra yarışmada birinci seçilen buzağı, inek ve manda sahiplerini altınla ödüllendirdi.
Güncelleme Tarihi: 16 Mayıs 2013, 16:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER