İçten: Süreci Sabote Etmek İstiyorlar

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, bazı kesimlerin Öcalan’ın bile talep etmediği ‘Öcalan özgürleştirilmeli’ talebini dile getirerek süreci tıkamaya çalıştığını söyledi. İçten,çözüm sürecinin başarıya ulaşması ve PKK’nın silah bırakması halinde koruculuk sisteminin kaldırılacağını da kaydetti.

İçten: Süreci Sabote Etmek İstiyorlar

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, bazı kesimlerin Öcalan’ın bile talep etmediği ‘Öcalan özgürleştirilmeli’ talebini dile getirerek süreci tıkamaya çalıştığını söyledi. İçten,çözüm sürecinin başarıya ulaşması ve PKK’nın silah bırakması halinde koruculuk sisteminin kaldırılacağını da kaydetti.

‘TOPLUM İLK DEFA ÇÖZÜMDE UZLAŞTI’

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, çözüm sürecinin başarıya ulaşması ve PKK’nın silah bırakması halinde koruculuk sisteminin kaldırılacağını, korucuların mağduriyetinin de giderileceğini söyledi. İçtem, bazı kesimlerin Öcalan’ın bile talep etmediği ‘Öcalan özgürleştirilmeli’ talebini dile getirerek süreci tıkamaya çalıştığını ifade etti, İran’ın PKK’yı desteklediği iddialarına ise inanmadığını kaydetti.

30 yıllık çatışmalı ve karanlık dönemde hem Türklerin hem Kürtlerin ciddi bedeller ödediğini belirten İçten, ilk defa tüm toplumun çözüm için ortak paydada buluştuğuna dikkat çekerek, çözüm sürecinin halktan büyük destek gördüğünü ifade etti. 

‘HALKIN ŞARTI YOK,HUZUR İSTİYORLAR’

AK Parti’nin halkın iradesi olduğunu ve bu nedenle halkın yararına olan bu süreci başlattığını anlatan İçten, ”Herkes çok umutlu. Aynı zamanda sürecin hızlı yürümesi nedeniyle bir şaşkınlık var. Halkın en büyük talebi,akan kanın durması ve dağların silahsızlandırılmasıdır. Süreçte şu ana kadar siyasetçiler,akademisyenler ve toplumun değişik kesimlerinden insanlar yer aldı. Bu sürece halkı doğrudan dahil etmek için beyaz kurdele kampanyasını başlattım .Yoğun bir ilgi var. Bugüne kadar ölümler oldu,siyah kurdeleleri taktık. Bu defa barış gelsin ve beyaz kurdele takarak destek olalım. Hz. İbrahim’e su taşıyan karınca misali bu kampanyaya katılacak her birey de beyaz kurdele takarak barışa olan özlemini dile getirecek.” dedi. 

‘KARDEŞİ KARDEŞE VURDURTANA HESABI SORULACAK’

 Sürece doğu ve güneydoğuda büyük destek olduğunu ancak batıda MHP, CHP ve çözüm istemeyen odakların kargaşa çıkarması nedeniyle az da olsa sıkıntı olduğunun altını çizen AK Parti’li Cuma İçten, Başbakan’ın deyimi ile karanlık dönemin kapanacağını fakat halkları birbirine kırdırtan odaklardan bunun hesabının da sorulacağını bildirdi. İçten,”Allah’ın izniyle acılarımız bitti artık. Artık bu ülkenin kardeş halklarını birbirine düşüremeyecekler, kardeş kanı akıtarak bundan rant devşirmeyecekler. Bunların kim olduğunu,varlık nedenlerinin kan akması olduğunu toplum biliyor. İktidara geldiğimizde 17 bin 500 olan faili meçhul dosyaların 14 bin 500’ünü aydınlattık. İşte Ergenekon, Balyoz ve Silivri’deki diğer davalar. Türkiye,bağırsaklarını temizledi,temizlemeye de devam edecek. Çözüm süreci başarıya ulaştıktan sonra da geçmişteki bu ihaneti yapanların yaptıklarının hesabı en ince ayrıntısına kadar sorulacak. Demokratikleşme, özgürlükler anlamında tarihi adımlar atıldı. Çözüm süreciyle alakalı bölgede sorun yok,batıya daha fazla anlatmamız lazım. Sorunun çözülmesini istemeyenler halkın gücü karşısında bozguna uğrayacak.” diye konuştu. 

‘PKK SİLAH BIRAKIRSA KORUCULUK ORTADAN KALKAR’

 İçten,PKK’nın çekilme sürecini tamamlaması ve silah bırakmasından sonra yine bölge için sorun olan koruculuk sistemine de çözüm bulacaklarını açıkladı. İçten, ”Korucular da zaten silah meraklısı değil. Silah bırakmak istediklerini ve çözüme destek verdiklerini beyan ettiler. Koruculuk neden çıktı? Çünkü bölgede silahlı örgüt vardı. PKK, silah bıraktıktan sonra koruculuğun devam etmesinin gerekçesi kalmaz. Bunlar mutlaka silahlardan arındırılarak normal hayata dönecek. Ama tabi bunların mağduriyetini de gidermek lazım. Bu konuyla ilgili hükümetin çalışması var.” İfadelerini kullandı. 

‘İRAN’IN PKK’YI DESTEKLEDİĞİNE İNANMAM’

ABD ve Avrupa ülkelerinin çözüm sürecine karşı olmadığını belirten İçten,bazı basın organlarında yer aldığı gibi İran’ın PKK’nın Türkiye’den çekilmek istemediği yönündeki iddiaların inandırıcı olmadığını söyledi. İçten,”İran’la tarihi ve dini bağlarımız var. Tarih boyunca iki iyi komşu ülke olmuşuz ve aramızda savaş çıkmamış. Kaldı ki PKK’nın varlığı onların da yararına değil. Gelişen süreçte PKK silahlı mücadeleye devam ederse bunun ne Türkiye ve İran’a hatta PKK’ya da faydası olmaz. Çünkü ortadoğuda gelişen süreç silahların susmasını gerektiriyor. Peki Kandil’e çekilen PKK’nın silahlı gücü ne olacak?. Sorunun bir boyutunda yer alan Kuzey Irak Bölgesel yönetimi ile istişara halinde bu sorun da çözülecektir.” dedi. 

‘BU TALEPLERİ ÖCALAN BİLE DİRETMİYOR’

İçten,Öcalan’ın verdiği mesajlarda kendisiyle ilgili taleplerde bulunmamasına rağmen bazı kesimlerin bunları kasıtlı olarak gündeme getirerek süreci tıkamaya çalıştığını da iddia etti. İçten,konuşmasını şöyle tamamladı: ”Ben bunların iyi niyetli ve samimi olduğuna inanmıyorum. Halk, ’önce silahlar sussun’ diyor, bunlar başka engeller çıkarmanın peşinde. Öcalan’ın bile dile getirmediği talepleri Öcalan’ın talepleriymiş gibi gündeme getirmeleri çözüme hizmet etmiyor. Öcalan’la ilgili hukukun verdiği ve AİHM’nın onayladığı kararlar var. Tüm bunlar bilinirken bunları tekrar gündeme getirmek kime hizmet eder? Şu an için gündemimizde genel af ve benzeri talepler yok. Şu anki sürecin tek hedefi silahların susmasıdır. PKK’nın 8 Mayıs’ta çekilmesi bu sürecin en önemli parçalarından biridir.”

Güncelleme Tarihi: 16 Mayıs 2013, 15:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER