İsrail Heyetinden Sur Belediyesi’ne Ziyaret

İsrail’den gelen bir heyet Diyarbakır'ın Sur İlçe Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş’ı ziyaret etti.Kudüs Mavesseret Tsion Belediye Başkanı Arie Shamam, Mavesseret Tsion Belediye yetkilileri Yair Ramash, Haviv Levy ve Anges Casero, Sur Belediye...

İsrail Heyetinden Sur Belediyesi’ne Ziyaret
İsrail’den gelen bir heyet Diyarbakır'ın Sur İlçe Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş’ı ziyaret etti.

Kudüs Mavesseret Tsion Belediye Başkanı Arie Shamam, Mavesseret Tsion Belediye yetkilileri Yair Ramash, Haviv Levy ve Anges Casero, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş’ın daveti üzerine Diyarbakır’a geldi. 4 gün boyunca Diyarbakır’da kalacak heyet, eski Yahudi Mahallesi'nin yanı sıra Yahudi mezarlığını ziyaret edecek. Bu ziyareti halkları arasında çok önemli ve tarihi bir gün olarak gördüğünü ifade eden Demirbaş, savaş isteyenlerin bu tabloyu görmeleri gerektiğini söyledi. Devletler arasında sorunların olabileceğini anlatan Demirbaş, önemli olan halkların birbiriyle sorun yaşamamı olduğunu dile getirdi. Diyarbakır’ın çok kültürlü ve çok inançlı bir kent olduğunu anlatan Demirbaş, "Bizim felsefemize göre hiçbir halk, hiçbir inanç birbirine düşman değildir. Bunu, İslam peygamberi Medine Sözleşmesi’nde söylemiştir. Farklılıkların bir arada barış içerisinde yaşaması gerektiğini düşünüyoruz. Devletler arasında sorun olabilir ama biz halklar ve yerel yönetimler, hakların barışından ve kardeşliğinden yanayız. Böylesi buluşmaların yapılması bizim için çok önemli ve değerlidir. Belediyelerimiz arasında, kültürel, sosyal, kadın, çocuk ve gençlik konularında işbirliği ve çalışmaların yapılamasını istiyoruz. Özgürlükler devletlere bırakılmayacak kadar değerlidir. Diyarbakır, çok kültürlü, kimlik ve çok inançlı bir kenttir. Bir Kürt ve Müslüman olarak, kendim için ne istiyorsam,benimle birlikte yaşayan bütün halklar için aynısını istiyorum. Ermeni, Süryani, Yahudi, Yezidi, Keldani, Arap, Alevi, Mesihi ve tüm inançlar için aynısını istiyorum. Allah bizi böyle yarattı, biz de bu çokluk içerisinde yaşamalıyız. İnsanlık tıpkı bir çiçek bahçesidir. Ve bu çiçek bahçesindeki her renk, her koku birbirinden farklı ve güzeldir. Farklı renklerin, çiçeklerin bir araya gelmesi beni mutlu ediyor. Barış, kardeşlik ve demokrasi güzeldir. Savaş ve insanların ölmesini isteyenler bu tabloyu görmeli" dedi.

"YAŞADIĞIMIZ VE YAŞATTIĞIMIZ ACILARLA YÜZLEŞİP HELALLEŞELİM"

Bu topraklarda büyük acılar yaşandığına dikkat çeken Demirbaş, artık helalleşmek gerektiğini söyledi. Diyarbakır’da Yahudilerin bir dönem yoğun olarak yaşadığını aktaran Demirbaş, "Diyarbakır’daki Yahudiler, 2. Dünya Savaşı öncesi ve sonrası İsrail’e gitmişler. Hz. İlyas'ın Diyarbakır’da olduğu söyleniyor. Diyarbakır’da aynı zamanda bir Sinegog var.Yine Diyarbakır’da Yahudi bir mahalle ve bir Yahudi mezarlığı bulunuyor. Diyarbakır, resmi ideolojinin çıkışı öncesi, buruda olan halklar barış içerisinde yaşamışlar. O nedenle politikacıları dışarıda bırakarak, biz halklar yakınlaşmalıyız. Hepimiz, yaşadığımız ve yaşattığımız acılarla yüzleşerek, artık helalleşmeliyiz. Bu topraklarda, Kürtler, Ermeniler, Yahudi, Süryaniler, Yezidiler, Aleviler, Müslümanlar çok büyük acılar yaşadılar. Bunu nedeni de devletlerin politikasıdır. Biz artık, politikalardan uzak, halkları yakınlaştıracak çalışmalar yapmalıyız" diye konuştu. Kudüs Mavesseret Tsion Belediye Başkanı Arie Shamam, Diyarbakır’a davet edilmekten büyük bir memnuniyet yaşadığını anlatarak, bu ziyaretin halklar arasındaki ilişkileri güçlendireceğine vurgu yaptı. Shamam, "Bizim kentimizi ilk kuran bir Kürt’tür. Şuan nüfusumuzun yarısı Kürtlerden oluşmaktadır. Bu davet, bizim için çok önemli bir anlama sahiptir. Diyarbakır’da bulunmaktan çok memnunuz. Buraya geldiğimizde kendimizi evimizde hissettik. Bu ziyaretimizle inanıyoruz ki, çok iyi bir ilişkinin başlangıcını yaparız. Almanya, Fransa ve İspanya’da kardeş belediyeyiz. Deneyimlerimizden de biliyoruz ki, şehirler arasında iletişim ve ilişki, ülkeler arasındaki ilişkiden daha fazla başarılı olmuştur. Çünkü bu ilişkide politika yoktur, sadece yaşam vardır. İsrail’den buraya gelecek çeşitli alandaki heyetlerimiz burada çalışmalar yürütecektir. Bu sayede birbirimizi daha iyi anlayacağız ve ilişkilerimiz daha iyi olacaktır. Eşimin kardeşinin babası Diyarbakır’da doğmuş ve burada ölmüştür" şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardında Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, İsrail heyetine Diyarbakır’ı simgeleyen çeşitli hediyeler verdi. Kudüs Mavesseret Tsion Belediye Başkanı Arie Shamam ise, Başkan Demirbaş’a İsrail’i tanıtan kitap ve film hediye etti.

Güncelleme Tarihi: 16 Mayıs 2013, 15:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER