Kerry: Suriye görüşmelerinin tarihi, toplantının ardından netleşecek

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, yeni tur görüşmelerin tarihinin, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad'da Suriyeli muhaliflerin ve örgütlerin düzenlediği toplantının ardından belirleneceğini söyledi

Kerry: Suriye görüşmelerinin tarihi, toplantının ardından netleşecek
 Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr ile telefonda görüştüğünü aktaran Kerry, Suriye toplantısının 18 Aralık’ta New York’ta düzenleme planının henüz netleşmediğini belirtti.

Suudi bakanla yaptığı görüşmede, Riyad’da Suriyeli muhaliflerle ve çeşitli örgütlerle yapılan toplantının oldukça yapıcı geçtiği bilgisi aldığını kaydeden Kerry, “Sanıyorum ki herkes hızla siyasi çözüme geçilmesini istiyor. Böylece ilerleme sağlayabiliriz ancak çözülmesi gereken bazı zorlu konular var” dedi.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da 30 Ekim'deki Suriye toplantısına Türkiye, Suudi Arabistan ve İran'ın da aralarında bulunduğu 17 ülkenin dışişleri bakanları katılmıştı. Toplantıların ikincisi ise 14 Kasım'da yapılmıştı. Görüşmelerin ikinci turunda Suriyelilerin önderliğinde 6 ay içinde geçiş süreci, taraflar arasında müzakerelerin başlaması ve ateşkes sağlanması, yeni bir anayasa, 18 ay içinde adil bir seçim yapılması ve BM denetiminde 'kimin terörist kimin muhalif' olduğunun belirlenmesi konularında anlaşmaya varılmıştı.

Güncelleme Tarihi: 10 Aralık 2015, 15:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER