Savaş geliyor Ankara kararını verdi neler oluyor?

SURİYE savaşı artık kapıda. Ankara'da karadan operasyon konuşuluyor. Eğer ABD girerse Türkiye'de girecek.

Savaş geliyor Ankara kararını verdi neler oluyor?
 SURİYE savaşı adım adım yaklaşırken Genelkurmay planları hazırladı, ABD savaş uçakları İncirlik'e yerleşti. Peki Türkiye karadan girecek mi? Ankara'nın kararı ne?

ANKARA'da konuşulan bir çok savaş senaryosu var. Bunların başında Türkiye ve ABD'nin havadan vurması, ÖSO, Türkmenler ve Arapların karadan savaşması yer alıyor.

Diğer seçenek ise Türkiye ile ABD ve koalisyon güçlerinin hem hava hem de kara harekatı başlatması. Türkiye 'kara harekatını' zorunlu görüyor. Ankara Suriye'de sadece hava operasyonu ile sonuç alınmayacağı görüşünde. ”Kara operasyonu”, “Güvenli bölge” ile “Uçuşa yasak bölge” için ısrar ediyor.

ABD GİRERSE TÜRKİYE'DE GİRECEK

Şu anda Ankara'da Türkiye'nin kara operasyonuna katılması konusunda yürüyen bir süreç var. Ancak Türkiye bu rolü 'tek başına' üstlenip mehmetçiği Suriye'ye yollamayı düşünmüyor. Şayet ABD etkili bir güçle kara harekatına katılırsa Türkiye'de büyük bir güçle kara operasyonuna dahil olacak. ABD sembolik katılım yaparsa Türkiye kara harekatına katılmayacak.

ABD : 'KARA HAREKATI ŞART' ABD Savunma Bakanlığı'nın Hava Kuvvetleri'nden sorumlu yetkilisi Deborah Lee James ise 'hava yetmez karadan da' açıklaması yaptı. James, Suriye topraklarının ‘işgali’ ve ‘yönetilmesi’ için karadan da asker yollanması gerektiğini söyledi.

PLANLAR HAZIR SAVAŞ UÇAKLARI GELDİ

Büyük savaş için tamamlanmış hazırlıklar da var. Bu konuda ayrıntıları Abdülkadir Selvi verdi. İşte bu operasyonda şu ana kadar netleşen unsurlar;

-ABD-Türkiye ortak hava operasyonları yapacak. 

-Türkiye bu operasyona Diyarbakır ve Malatya'daki üslerde bulunan savaş uçakları ile Batman'da konuşlu insansız hava araçları (İHA) ile katılacak. 

-Operasyonun 60 uçakla yapılması planlanıyor.

-ABD, İncirlik'teki hava gücünü takviye ediyor. F-15-E'lerin önümüzdeki günlerde İncirlik'te olacağı açıklandı.

-6 adet silahlı İHA'ya takviye olarak 4 adet daha getiriyor. 

-12 adet KC-135 tanker uçağı operasyon öncesi İncirlik'e konuşlandırıldı. 12 tanker uçağının bulunması, aralıksız ve yoğun bir hava bombardımanı yapılacağını gösteriyor.

GENELKURMAY PLANLARI HAZIRLADI

Peki hükümet kara harekatı için ne düşünüyor. Abdülkadir Selvi yaklaşan savaşla ilgili en kritik soru hakkında şu kulis bilgilerini aktarıyor;

"Eğer ABD kara operasyonuna girerse, Türkiye de girecek. Kara operasyonuyla ilgili olarak Genelkurmay Başkanlığı tarafından, ”İhtimalat Planları” hazırlanmış durumda. Sadece hava operasyonunda yer alacaksak, ona göre, “İhtimalat Planları” hazır durumda. Ama eğer ABD ile ortak kara operasyonu yapacaksak, buna uygun ayrıntılı planlar hazır, gerekli kuvvetler sınıra kaydırılmış durumda.

IŞİD'DEN SONRA NE OLACAK?

Türkiye, IŞİD'den temizlendikten sonra Cerablus'un statüsünün belirlenmesi aşamasında masada yer almak istiyor. Cerablus operasyonu PYD'nin bölgeye yönelik planlarının önüne geçilmesi, Türkmenlere ulaşım ve mültecilerin barındırılması açısından hayati bir önem taşıyor.

Güncelleme Tarihi: 12 Kasım 2015, 11:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER