Son 30 yılın en iyi bilançosu açıklandı

Kürt sorunundan kaynaklı son 30 yılda yaşanan çatışmalı ortam nedeniyle insan hakları ihlalleri ile ilgili başvuruları alıp verileri derleyen İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, çözüm süreci ile birlikte son 30 yılın en iyi bilançosunun ortaya çıktığını açıkladı.

Son 30 yılın en iyi bilançosu açıklandı
Şube Başkanı Raci Bilici, son 30 yıldır bu yılın son 4 ayında elde edilen bir bilanço elde edilmediğini belirterek, "Son 4 ayda çatışmalara bağlı ölüm ve yaralanma sayısı sıfırdır. Hiç bir zaman bu kadar güzel bir bilanço elde etmemiştik. Toplumsal olaylara müdahale, gözaltı, tutuklamalar ve Kürt sorunundan kaynaklı ihlallerde son 4 ayda çözüm süreci ile birlikte ciddi düşüşler yaşandı. Süreç böyle devam ederse, bürokrasinin zihniyeti de değişirse bizde 2-3 yıl sonra dernek olarak sembolik bir faaliyet yürütürüz"diye konuştu.

Çözüm süreci ile birlikte silahların susması, ardından PKK’nın çekilmeye başlamasıyla birlikte şiddet, çatışmadan kaynaklı yaşanan hak ihlallerinde son 4 ayda ciddi düşüşler yaşandığı ortaya çıktı. Son 30 yıldır bölgede yaşanan şiddet ortamı nedeniyle meydana gelen insan hakları ihlalleri ile ilgili başvuruları alıp derleyerek bilançolar çıkaran İHD Diyarbakır Şubesi, son 30 yılın en iyi bilançosunu açıkladı.

Şube Başkanı Raci Bilici, çözüm sürecinin başlayıp devam ettiği son 4 ay ile geçen yılın aynı dönemlerini karşılaştırarak, ihlaller konusunda ciddi düşüşler yaşandığını söyledi.

Kendilerine göre son 30 yılın en iyi ve kendilerini mutlu eden bilançosunun çözüm sürecinin devam ettiği son 4 ay ortaya çıktığını, çatışmalara bağlı ölüm ve yaralanma sayısının sıfır olduğunu söyleyen Bilici şöyle konuştu:

"Bölgede öteden biri çok ciddi ihlaller yaşanırdı ve çok korkunç rakamlar karşımıza çıkıyordu istatistiki verilere baktığımızda. 2012 yılının ilk 4 ay ile 2013 yılının son 4 ayını karşılaştırdığımızda bazı başlıklarda çok ciddi düşüşler var. Bu başlıklar öyle sıradan başlıklar değil. Bir tanesi yaşam hakkıdır. 2012 yılının ilk 4 ayına baktığımızda silahlı çatışmalarda yaşamını yitiren güvenlik güçleri ve PKK’lıların sayısı 128’dir. Ama, bu yılda sürecin başlaması ile birlikte ölüm yok. Ölüm sıfır rahatlıkla söyleyebiliyoruz. Yaralanmalarda öyle. Gözaltı olayları, bölgede, keyfi tutuklamalar çoktu. Halen tutuklu kişiler var. Ama, 2013 yılının ilk 4 ayında bu oranda ciddi bir düşüş var. 2012 yılının ilk 4 ayında gözaltına alınan 19721 kişi vardı. 2013 verilere bu sayı çok azalmıştır. Tutuklamalar yüksekti, azalmış. toplumsal gösterilerde yapılan eylemlerde polisin müdahale etme durumunda çok ciddi bir düşüş var. Geçen yılın ilk 4 ayında 124 toplantı ve gösteriye müdahale edildi. Bu sayı neredeyse sıfıra düşmüş durumda. Var engelleme ve çok az. Bir bütün olarak karşılaştırdığımızda bölgede savaş ve çatışmalarda kaynaklı ihlallerde ciddi bir düşüş vardır."

"ÇATIŞMALARI, ŞİDDETİ VE SAVAŞI ÇAĞRIŞTIRACAK HİÇ BİR ŞEY GÖRMEK İSTEMİYORUZ"

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, daha önceki yıllarda yaşanan ihlallerden bazılarının halen sürdüğünü buna örnek olarak ta cezaevlerindeki hasta tutuklu ve hükümlüler ile tutuklu siyasetçilerin durumunu gösterdi. Bilici, "Artık bölgede görev yapan bürokratlar ve güvenlik güçlerinin artık normalleşmenin başlaması gerektiği ve bu şekilde hareket etmeleri gerektiğini kavramaları gerekiyor. Sürecin ruhuna uygun şekilde hareket etmeleri gerekir. Çünkü, artık bölgede çatışmaları, şiddeti, savaşı çağrıştıracak hiç bir şey görmek istemiyoruz. Demokratik bir eylem ve açıklama yapıldığında bunların yakınında zırhlı araç ve Toma araçlarının bulunmasını hiç bir anlamı yoktur artık"dedi.

"BÖYLE DEVAM EDERSE 2-3 YIL SONRA DERNEKTE BAŞKA ÇALIŞMALAR YAPARIZ"

Son 30 yılda son 4 ayda elde ettikleri istatistik gibi bir istatistik elde etmediklerini de söyleyen Bilici, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Arzuladığımız bir nokta ve o noktaya doğru gidiyoruz. Biz sürekli sorunun diyalog ve müzakere ile çözülmesini dile getiriyorduk ve bu yönde mücadele ediyorduk. Bu sürece girildiği tarihten itibaren diyebilirim ki son 30 yılda hiç bir dönem bu kadar az hak ihlali yaşanmadı. En başında sıfır ölüm gelmektedir. Son 30 yılın en iyi 4 ayını yaşıyoruz. 1999’da da PKK geri çekilme gerçekleştirirken operasyonlar olmuş ve ciddi kayıplar yaşanmıştı. Ama, çok şükür ki şimdiye kadar öyle bir sorun ve sıkıntı yaşamadık. Umuyorum ve diliyorum ki bu böyle devam eder ve artık hiç bir şekilde hak ihlali olur, ne sıkıntılar yaşarız, demokratikleşme yönünde çok ciddi adımlar atılır, belki bizde 2-3 yıl sonra bu dernekte sembolik olarak kalır yada sadece başka haklarla uğraşır oluruz. Buda bizleri son derece sevindirir."

"DEVLET VE PKK ARŞİVLERİNİ AÇSIN"

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, geçen son 30 yılda çok katliamlar, kayıplar ve işkencelere bağlı ihlaller yaşandığını belirterek, bunlarla ilgili çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Bilici, "Bir kayıp için yıllarca çalışmamız gerekiyor. Ancak, devlet ve PKK arşivlerini açarsa geçmişte yaşanan hak ihlalleri ile ilgili daha rahat ve hızlı bir çalışma yürütebilir. Bu konuda çağrılar yaptık. Çünkü hakikati ortaya çıkarmadığımız sürece ve adaleti sağlamadığımız müddetçe geleceği dair bu ülkede kalıcı bir barışın sağlanacağını söyleyemeyiz. Devlet ve örgüt arşivlerini açarsa işimiz kolaylaşır" dedi. 

HABER GAZETE

Güncelleme Tarihi: 29 Mayıs 2013, 10:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER