Suriye'deki Kimyasal Saldırıya İlk Bağımsız Doğrulama

Suriye'de kimyasal silah kullanıldığı iddiaları ilk kez uluslararası bağımsız bir kuruluş tarafından doğrulandı.

Suriye'deki Kimyasal Saldırıya İlk Bağımsız Doğrulama
 Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü, salı gecesi Şam'ın 7 mahallesinde kimyasal silah kullanıldığının iddia edildiği gün, Şam'daki hastanelere "nörotoksik semptom" gösteren yaklaşık 3 bin 600 hasta getirildiğinin tespit edildiğini ve bunlardan 355'inin öldüğünü duyurdu.

ÖLENLERİN 54'Ü ÇOCUK

Nörotoksik sendromlar, sinir sistemini etkileyen gazların solunması veya teması halinde rastlanılıyor. Örgütün Operasyonlar Direktörü Bart Janssens, vakaların hepsinin en fazla üç saat içinde hastanelere aktarıldığını belirtti. Bu da vakaların toplu tek bir saldırının ardından ortaya çıktığına kanıt gösteriliyor. Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü de dün saldırıda ölenlerden 322'sinin dökümünü yayınladı. Buna göre ölenlerin 54'ü çocuk, 82'si ise kadın.

İLK TARAFSIZ GÖRÜNTÜLER GELDİ

Kimyasal saldırının ilk bağımsız görüntüleri İngiliz kanalı ITV'de yayınlandı. Videoda, can veren çok sayıda sivilin yanı sıra, sokaktaki füze veya roket parçaları ve ölen sokak hayvanları da görülüyor. Reuters'ın haberine göre ismi verilmeyen ABD'li ve Avrupalı güvenlik kaynakları, saldırıyı Esad hükümetinin onayıyla Suriye güçlerinin düzenlediğini düşünüyor. Suriye rejimi ise iddiaları bir kez daha reddederken, "terörist grupların kullandığı bir tünelde kimyasal silah bulundu" diyerek karşı tezini yineledi.

DAVUTOĞLU: 21. YÜZYILIN EN KORKUNÇ MANZARASI

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Katar Dışişleri Bakanı Khalid bin Mohammed al-Attiyah ile düzenledikleri ortak basın toplasında, Suriye'nin bugünlerde belki de 21. yüzyılın en korkunç manzaralarına sahne olduğunu vurguladı. Davutoğlu, "Keskin nişancılar, top ve tank atışlarıyla şehrin bomba altında tutulması, daha sonra hava bombardımanları ve bu yılbaşında scout füzeleri ve nihayet kimyasal silah saldırısı. Birkaç gün önce bütün dünya büyük bir şokla uyandı. Ortaya çıkan manzaralar modern dönemin en ürpertici manzaralarıyldı. Belkide 21. yüzyılın insan kanını donduran en korkunç manzaralarını gördük. Çocuklar ve kadınlar hiçbir kurşun izi ya da kan olmadan yan yana ölmüş şekilde bulundular" dedi.

BU İLKELİ TUTUMU RUSYA VE İRAN'DA BENİMSEMELİ

Kimyasal silahların kim tarafından ve nerede kullanırsa kullanılsın karşısında olduklarını kaydeden Davutoğlu, "Bu ilkeli tutumu Rusya va İran'ın da benimsemesini istiyoruz. Görüş ayrılıklarımız olabilir Suriye üzerinde. Farklı siyasi görüşleri benimseyebiliriz. Farklı perspektiflere de sahip olabiliriz ama mesele kimyasal silahsa burada herkesin tek bir çizgide buluşması lazım. Bu insanlık suçudur kim bunu kullanmışsa hepimiz buna ortak tepki vereceğiz. Eğer buna ortak tepki verilmezse şu veya bu kaygı sebebiyle bundan sonra çokta ağır suçlar başka ülkelerde başka bölgelerde veya Suriye'de işlenebilir. Bunu ben çok açık bir şekilde İran'lı dostumla bu şekilde paylaştım. Çünkü onlarda Saddam döneminde kimyasal silahtan çok acı çektiler. Yine Rusya ile bu konuda mesajlarımız oldu ama bizzat konuştuğumuzda da vurgulayacağız. Daha önceki birçok kereler görüştüğümüzde de sayın Lavrov ile bu konuları ele almıştık. Aynı tutumu benimsemek önemli" diye konuştu.

HABERLER

Güncelleme Tarihi: 25 Ağustos 2013, 13:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER