Türkiye Rusya savaş uçağı krizinde sıcak haberler

TÜRKİYE ile Rusya arasında savaş uçağı krizi söz düellosuna dönüştü. Putin Fransa'dan sert mesajlar verdi. Erdoğan ise bunu karşılıksız bırakmadı. İşte Ankara Moskova hattında yaşanan savaş uçağı krizi.

Türkiye Rusya savaş uçağı krizinde sıcak haberler
 RUSYA ile Türkiye hattında savaş uçağının düşürülmesinin ardından gerilim giderek tırmanıyor.

Ankara - Moskova hattında karşılıklı suçlamalar söz düellosuna dönüştü. Erdoğan 'Yine vururuz' derken Rusya devlet Başbakanı Putin "cezalandıracağız' dedi. Putin Türkiye'den özür ve uçağın parasını istiyor.

Rusya Türkiye'ye yaptırım yolunda flaş bir karar da aldı. Rus Genelkurmay'ı TSK ile olan ilişkisini kestiğini duyurdu.

İşte Türkiye - Rusya arasında düşürülen savaş uçağıyla ilgili gelen son dakika haberler:

RUSYAORTAK TATBİKATLAR ASKIYA ALINIYOR

Duma Savunma Komitesi Başkanı Amiral Vladimir Komoyedov, "Karadeniz Donanma İş Birliği Görev Grubu içindeki Karadeniz Filosu'nun ortaklığını askıya alacağını" açıkladı.

Komoyedov açıklamasında, Rusya'nın askeri savunma ve kara kuvvetleri ataşelerinin de Türkiye'den geri çekilebileceğini belirtti.

Karadeniz Filosu'nun eski komutanı olan Amiral Komoyedov, Karadeniz Donanma İşbirliği Görev Grubu ile ilgili kararın Türkiye ile askeri ilişkilerin askıya alınmasıyla bağlantılı olarak alındığını vurguladı.

Amiral Komoyedov, açıklamasında ayrıca, Rus deniz donanmasının Karadeniz Filosu ile Türk donanmasının koordinasyonunu sağlayan temsilcinin de Türkiye'den geri çağrıldığını belirtti.

Duma Savunma Komitesi Başkanı Amiral, "Türk Genelkurmay Başkanlığı'ndan, Türk Hava Kuvvetleri tarafından düşürülen Rus savaş uçağının düşürülme sebep ve koşullarına ilişkin nihai net açıklamayı almayı bekleyen askeri diplomatlarımız hala Ankara'da" diye konuştu ve ekledi:

"Eğer Türkiye'den beklenen bu açıklamalar alınmaz ve Rus Ordusu temsilcilerinin Türkiye'deki kalışlarının sonuçsuz kalacağı anlaşılırsa, Rusya Savunma Bakanlığı temsilcileri geri çağrma kararı alacaktır."

Karadeniz Donanma İş Birliği Görev Grubu, Rusya, Türkiye, Ukrayna, Bulgaristan, Romanya ve Gürcistan ile bölgesel işbirliğinin sağlanması için 2001 yılında kurulmuştu.

15.48RUSYA'DAN VİZE KARARI

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 1 Ocak'tan itibaren Türkiye ile yaptığı vizesiz seyahat uygulamasını askıya alacaklarını açıkladı. Lavrov şunları söyledi;

* Vize uygulamasının askıya alınmasının nedeni Türkiye'de gerçek bir terör tehdidi bulunmasıdır.

'ERDOĞAN TUTARSIZ TAVIR SERGİLİYOR'

* Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin düşürdükleri uçağın Rusya'ya ait olduğunu bilmediğini, eğer bilselerdi farklı davranacaklarını söylemişti. Ancak sonra başka bir konuşmasında, Türk hava sahasını bir kez daha ihlal edilirse aynı şekilde davranacaklarını söyledi. Erdoğan'ın bu tutarsız tavrının uygunsuzluğunu herkes görüyordur diye umuyorum.

15.00LAVROV : TÜRKİYE SINIRI AŞTI

Rusya'dan yine sert mesajlar geliyor. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Türkiye sınırı aştı iddiasında bulundu. 

Suriyeli mevkidaşı Velid Muallim ile gerçekleştireceği görüşme öncesinde kameralar karşısına geçen Sergey Lavrov, ''Türkiye liderliğinin sınırı aştığına ve Türkiye'yi hem ulusal çıkarları hem de bölgedeki durum açısından zor bir duruma soktuğuna inanıyoruz'' dedi.

TÜRKİYE'NİN YAPTIĞI SIRTINDAN BIÇAKLAMAK

Muallim de ''Biz de Rusya Devlet Başkanı Putin'in söylediği gibi Türkiye'nin yaptığının bir sırttan bıçaklama olduğuna katılıyoruz. Türkiye ideolojik nedenlerle teröristleri destekliyor. Bu da bizim de beş yıldır (Türkiye tarafından) sırtımızdan bıçaklandığımız anlamına geliyor'' ifadelerini kullandı.

İRANTÜRKİYE BEDELİNİ AĞIR ÖDEYECEK

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in yüksek askeri danışmanı Tümgeneral Yahya Rahim Safevi, Rus uçağının düşürülmesinin Türkiye için ciddi sonuçlarının olacağını öne sürdü.
 
İran merkezli Tasnim ajansının aktardığına göre, İsfahan şehrinde yaklaşık 10 bin Devrim Muhafızları üyesinin katıldığı bir toplantıda konuşan Safevi, "Beş yıldır teröristlere yardım ederek Suriye ve Irak’ı istikrarsızlığa sürükleyen Türkiye, Rus uçağını düşürerek stratejik hata yaptı ve bunun için ağır bedel ödeyecek" dedi.

Daha önce Devrim Muhafızları Komutanı olan Safevi, Türkiye’nin İran, Irak, Suriye, Rusya ve Lübnan direnişinden oluşan cepheye karşı Suudi Arabistan ve Ürdün’le adil olmayan bir savaşa giriştiğini savundu.

LAVROVTÜRKİYE ÇIKARLARINA BÜYÜK ZARAR VERECEKTİR

Moskova’da Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim’i ağırlayan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'dan Türkiye'ye yönelik sert açıklamalar geldi.

Türkiye’nin davranışlarını sürdürmesi durumunda hem kendi milli çıkarları hem de bölgesel çıkarları açısından çok büyük darbe alacağını savunan Lavrov, şunları söyledi:

"Bizim için Türkiye tahammül edilebilecek çizgiyi aşmıştır. Bu davranışlarına devam etmesiyle kendi uzun vadeli milli çıkarlarına büyük zarar verecektir. Bölgedeki konumu ağır darbe alacaktır."

GIDARUSYA TÜRKİYE'DEN ÜRÜN ALMAYACAK MI?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Rusya'nın Türkiye'ye gıda ambargosu uygulayacağı iddialarına ilişkin, "Resmi olarak bize ulaşan somut bir kararları söz konusu değil" dedi.

Çelik şunları söyledi;

- "İthalat ve ihracatımıza baktığınız zaman burada olumsuzluktan, Rus çiftçisinin de çok ciddi şekilde, daha fazla oranda etkileneceği ortadadır"
- "Konuyu, ekonomiye sıçratmanın doğru olmayacağı ve duygusal yaklaşımların iki ülke ilişkilerine bir fayda sağlamayacağı inancındayım"

BİLİM'ÇOK TUHAF UÇAK DÜŞÜNCE BİLİMSEL...'

Rusya'nın Saint Petersburg Devlet Üniversitesi, Adıyaman Üniversitesi ile ortaklaşa yürüttüğü "Mevlana Değişim Programı" protokol anlaşmasını sonlandırdı.

ADYÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, anlaşmanın sonlandırılmasını yadırgadığını belirtti ve ; "Çok tuhaf, uçak düşünce bilimsel ilişki de kesilebiliyormuş" ifadesini kullandı.

İki üniversite arasında ortak yürütülen Mevlana Değişim Programı'nın 3 yıldan bu yana sürdürüldüğü, bugüne kadar Adıyaman Üniversitesinden 3 öğretim elemanının Rusya'ya gittiği, ancak Saint Petersburg Devlet Üniversitesinden gelen öğrenci veya öğretim elemanı olmadığı öğrenildi. Protokol kapsamında programın 2014-2017 yıllarını kapsadığı belirtildi.

12.15ERDOĞAN ve PUTİN GÖRÜŞECEK Mİ?

Erdoğan ile Putin zirvesi gerçekleşecek mi? Kremlin'in ardından Cumhurbaşkanlığı da açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanlığı kaynakları Erdoğan ve Putin'in, Paris'teki İklim Değişikliği Zirvesi'nde ikili görüşme gerçekleştirmelerinin ihtimal dahilinde olduğunu ancak an itibariyle saati belirlenmiş bir ikili görüşmenin söz konusu olmadığını bildirdi.

11.45PUTİN'DEN VURULAN TIRLARLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den vurulan yardım tırlarıyla ilgili flaş açıklamalar geldi.  Putin, Rusya'nın konvoyu vurmadığını öne sürdü ve konvoyun insani yardım taşıdığına ilişkin şüpheler olduğunu söyledi.

Putin şunları söyledi; “Eğer orada bir insani yardım konvoyu olsaydı, uluslararası hukuk uyarınca ne konvoyu olduğu, nereye gittiği ve ne yaptığı konusunda anlaşma yapılması gerekirdi. Eğer bunlar yapılmamışsa o zaman biz de konvoyun insani yardım taşıdığından şüphe ederiz. Bu da uluslararası teröristlerle suç ortaklığı yapıldığının bir diğer kanıtıdır”. 

RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI : BİZ VURMADIK

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü General İgor Konaşenkov da, insani yardım konvoyunun Rus jetleri tarafından vurulduğu suçlamasının yalan olduğunu iddia etti. Rus yetkili, patlama yaşanan yerde delikler oluşmadığına ve ayrıca olay yerinde uçaktan düşmesi gereken mühimmat parçalarından herhangi bir iz görünmediğini söyledi.

FLAŞERDOĞAN PUTİN İLE GÖRÜŞME TALEP ETTİ

Ankara- Moskova hattında günün sıcak gelişmesi süpriz bir adım oldu. Kremlin'den yapılan açıklamada "Cumhurbaşkanı Erdoğan, 30 Kasım'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmeyi talep etti" denildi. Rusya'nın bu talebe yanıtı henüz bilinmiyor.

10.55RUSYA DOĞALGAZI KESECEK Mİ?

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Türkiye'ye Rus uçağını düşürmesi nedeniyle uygulanması planlanan yaptırımlar kapsama doğalgazın dahil edilip edilmeyeceği soruldu. 

Novak soru karşısında, ''(Yaptırımlarla ilgili) tüm kararlar hükümet tarafından tartışılıp alınacak'' dedi. 

GAZPROM 'YORUMSUZ'

Türkiye'ye doğalgaz gönderiminin sınırlandırılıp sınırlandırılmayacağı, Gazprom Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Valeriy Golubyev'e de soruldu. Golubyev, ''Bu konuda yorum yapmayacağım'' dedi.

PUTİNTÜRK HALKININ MESELESİ

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile dün basın toplantısı düzenleyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e, Erdoğan’ın IŞİD'den petrol alındığının kanıtlanması halinde istifa edeceği yönündeki açıklaması hatırlatıldı. Putin, "Erdoğan istifa eder mi etmez mi, bu kesinlikle bizim meselemiz değil. Bu, Türk halkının meselesidir. Biz hiçbir zaman buna karışmayız ve karışmaya da niyetimiz yok"ifadelerini kullandı.

MEDYARUSYA TAHRİK EDİCİ TÜRKİYE AGRESİF

Türkiye ile Rusya arasındaki düşürülen uçakla ilgili kriz batı medyasında da baş sayfalara taşındı. Economist dergisi, son sayısındaki başyazılarından birini bu konuya ayardı.

Ekonomist dergisi özetle "Rusya tahrik edici, Türkiye de asabi bir şekilde davrandı. Şimdi herkesin görevi, kazananın IŞİD olmamasını sağlamak" dedi. 

PUTİN VE ERDOĞAN BİRBİRLERİNİ SINIYOR

İngiliz Financial Times gazetesi de Türkiye'nin bir Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın birbirlerinin kararlılıklarını sınadığını yazdı.

Financial Times Putin'i "boyun eğmeyen", Erdoğan'ı ise "mücadeleci" sıfatlarıyla tanımladı. Gazete, esasında çok benzeyen iki liderin, "birbirlerine tahammül edemedikleri" yorumunda bulundu.

NATOTANRI AŞKINA AKLINIZDAN NE GEÇİYORDU...

Eski CIA ve ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Larry Johnson, NATO’nun olayın hemen ardından yaptığı olağanüstü toplantıda Türkiye'nin eleştirildiğini öne sürdü.

Russia Today kanalına konuşan Johnson, “Çoğu NATO yetkilisinin Türkiye’ye ‘Tanrı aşkına, aklınızdan neler geçiyordu? Vurmaktan başka yollar da vardı’ dediğini işaret ediyor” dedi.

PUTİNRUS UÇAĞINI NASIL TANIMAZLAR

Rusya Devlet Başkanı Putin, Türkiye'nin trajediden kaçmak için ortak çalışmak yerine belirsiz açıklamalar yaptığını ve özür dilemediğini söyledi.

Türkiye'nin Su-24'ü vururken uçağın Rus uçağı olduğunu bilmemesinin imkansız olduğunu söyleyen Vladimir Putin "Türkiye'den böyle bir hamle beklemiyorduk. Türkiye'yle sadece komşu değil aynı zamanda dosttuk" şeklinde konuştu.

ERDOĞANRUS UÇAĞI OLDUĞUNU BİLSEYDİK...

Cumhurbaşkanı Erdoğan düşürülen Rus uçağının ardından Rusya ile ilişkilerde yaşanan gelişmeleri dün France 24 kanalında değerlendirdi. Erdoğan, uçağın düşürülmesinin ardından Vladimir Putin'i aradığını ancak Rusya Devlet Başkanı'nın telefona cevap vermediğini söyledi.

Erdoğan "Bu bir Rus uçağı olduğu belli olmuş olsaydı belki uyarıların türü farklı olabilirdi. Bu uyarılar çok daha farklı bir zeminde ulaştırılarak farklı yerler devreye sokulmak suretiyle bu hava sahası ihlalinin önü kesilebilirdi. Ama bu konuda hassasiyetin devam etmesinde fayda var. Yani bu tür ihlallerin olmaması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

TIMESDAVUTOĞLU GAZETEYE BUNU YAZDI

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Rus uçağının düşürülmesine ilişkin İngiliz The Times gazetesinde yayımlanan makalesinde, ​"Türkiye, gerilimi düşürmek için Rusya ve müttefiklerimizle birlikte çalışacak" dedi.

"Türk hava sahasında kimliği belirlenemeyen jetin düşürülmesi belirli bir ülkeye karşı yapılmış bir eylem değildi" ifadesini kullanan Davutoğlu, "Türkiye, mevcut angajman kuralları temelinde egemen olduğu toprakların bütünlüğünü korumak üzere harekete geçti" görüşünü dile getirdi.

TSKRUSYA İLE ARZU EDİLMEYEN...

Yüksek Askeri Şura sonrası Genelkurmay Başkanlığı, "Yüksek Askeri Şura Olağan Toplantısında, son dönemde Suriye hududunda yaşanan gelişmeler ele alınmış, bu bağlamda, komşumuz Rusya Federasyonu ile diplomatik ve askeri diyalog kanallarının açık tutularak, iki ülke silahlı kuvvetleri arasında arzu edilmeyen yeni durumların yaşanmasına engel olacak tedbirlerin alınmasının uygun olacağı değerlendirilmiştir" açıklaması yaptı.

FLAŞ!RUS GENELKURMAYI TSK İLE İPLERİ KOPARDI

Rus Savunma Bakanlığı havada çatışmayı önlemeye yarayan ‘kırmızı hat’ dahil Türk Genelkurmayı ile tüm askeri ilişkilerin askıya alındığını açıkladı.

Bakanlık sözcüsü Tümgeneral İgor Konşenkov, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Daha önce aldığımız karara uygun olarak bugün Rusya Savunma Bakanlığının Türk Silahlı Kuvvetleri ile tüm işbirliği kanallarını kapattık” dedi.

S400RUSYA TEHLİKELİ ADIMI ATTI

Rus uçağının Türkiye tarafından düşürülmesinin ardından Moskova’nın gönderme kararı aldığı S-400 hava savunma sistemi Suriye’de konuşlandırıldı.

S-400 sistemi, uzun ve orta menzilli füzelerle havadaki hedefleri 400 kilometreye kadar vurma kapasitesine sahip bir hava savunma sistemi.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'dan yapılan açıklamada, "Rusya'nın Suriye'ye konuşlandırdığı S-400 füze savunma sistemlerini ABD öncülüğündeki koalisyon uçaklarına karşı kullanmamasını bekliyoruz" denildi.

RUSYAÜLKENİZE DÖNÜN

Rusya Dışişleri Bakanlığı açıklama yayınlayarak, Rus vatandaşlarına Türkiye'ye gitmemelerini ve Türkiye'de bulunan Ruslara da ülkelerine dönmelerini tavsiye etti.

RUSYADOĞALGAZI MI KESECEKLER?

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukayev, Türkiye’ye uygulanan yaptırımlara Türk Akımı boru hattı projesinin de dahil edilebileceğini söyledi.
 
Rus uçağının düşürülmesi üzerine Türkiye’ye getirilebilecek ekonomik yaptırımlara ilişkin bilgi veren Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukayev, “Bakanlığımız en kısa süre içinde, 2-3 güne kadar önerilerini hazırlayacak. Türkiye’nin Rus hava sahası ve hava limanlarını kullanmasına sınırlandırma getirilmesi gibi bazı önerilerimiz hazır. Bu çerçevede düzenli uçuşlar ya da charter seferleri kısıtlanabilir” dedi.

BASKIİŞADAMLARI RUSYA'DA GÖZALTINDA

Sınır ihlali yapan uçağın Türkiye tarafından vurulmasının ardından Rusya yeni ekonomik misillemeleri uygulamaya koyuyor.

Krasnodar'da gıda fuarına katılan 39 Türk işadamı, ‘turist vizesi' ile giriş yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alındı. İşadamlarının Sochi'de bir kampta tutulacağı, daha sonra da sınır dışı edilecekleri belirtiliyor.

Güncelleme Tarihi: 27 Kasım 2015, 17:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER