Uludere Soruşturması

Muhabirinin edindiği bilgiye göre, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 28 Aralık 2011 tarihinde Şırnak'ın Uludere ilçesinde savaş uçaklarınca gerçekleştirilen ve 34 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayla ilgili yürüttüğü soruşturmayı tamamladı.

Uludere Soruşturması
Muhabirinin edindiği bilgiye göre, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 28 Aralık 2011 tarihinde Şırnak'ın Uludere ilçesinde savaş uçaklarınca gerçekleştirilen ve 34 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayla ilgili yürüttüğü soruşturmayı tamamladı.

Savcılık, "Taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek" ve "Görevi kötüye kullanmak" suçlamasıyla yürüttüğü soruşturmada görevsizlik kararı vererek, dosyanın Genelkurmay Askeri Savcılığı'na gönderilmesini kararlaştırdı.

Öte yandan dosyada, şüpheli tespitinin yapılmadığı bildirildi. Bundan böyle soruşturmayı yürütecek olan askeri savcılığın, yapacağı inceleme sonrasında bu konuda karar vermesi bekleniyor.


KARAR TEPKİ ÇEKTİ

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, 34 kişinin ölümüyle sonuçlanan Şırnak'ın Uludere ilçesindeki olay hakkında görevsizlik ve dosyanın Genelkurmay Askeri Savcılığına gönderilmesi kararı vermesine ilişkin, "Bize bu görevsizlik kararı ulaştığında gerekli yasal başvuruları yaparak itirazlarda bulunacağız" dedi.

Elçi, gazetecilere yaptığı açıklamada, Başsavcılığın, görevsizlik kararıyla ilgili kendilerine ve olayda ölenlerin yakınlarının avukatlarına resmi tebligat göndermediğini bildirdi.

Kararın hukuken yanlış olduğunu savunan Elçi, şöyle konuştu:

"Bize bu görevsizlik kararı ulaştığında gerekli yasal başvuruları yaparak itirazlarda bulunacağız. İnsan haklarının ihlalini oluşturan bu suç, Genelkurmay Başkanlığının personeli tarafından işlendi. Böyle bir ağır suçla ilgili soruşturma başından beri eksik ve yanlış bir şekilde sürdürüldü, soruşturma gizli bir şekilde yürütüldü. Dosyaya kısıtlama kararı konularak soruşturma dosyasının mağdurları olan ölenlerin yakınları ve avukatları tarafından incelenmesine kapatıldı. Bu kadar ağır bir suçun soruşturmasının mutlaka ölenlerin yakınlarının katkısı alınarak avukatlarıyla iş birliği içerisinde yürütülmesi gerekiyordu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları da bunu söylüyor. Bugüne kadar bu yapılmadı. Soruşturmanın gizli bir şekilde yürütülmesi ve kısıtlama kararı altında sürdürülmesine ilişkin yaptığımız itirazlar hep reddedildi. Umarım gerekli itirazları yaptıktan sonra ilgili yargı yeri gerekli düzeltmeyi yaparak bu soruşturmanın olması gerektiği yerde kalmasını sağlar.şsavcılığı, 34 kişinin ölümüyle sonuçlanan Uludere'deki olayla ilgili görevsizlik kararı vererek dosyanın Genelkurmay Askeri Savcılığına gönderilmesine karar verdi

Güncelleme Tarihi: 11 Haziran 2013, 21:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER