AB Kültürel Miras Alanındaki En Prestijli Ödülü Mimarlık Fakültesine

Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi Restorasyon çalışmasının Avrupa'nın kültürel miras alanında en prestijli ödülünü kazanması sebebiyle bilgilendirme yapıldı.

AB Kültürel Miras Alanındaki En Prestijli Ödülü Mimarlık Fakültesine
 Dicle Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Fatma Meral Halifeoğlu'nun restorasyon uygulama ve proje danışmanlığını yaptığı Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi Restorasyon çalışmasının Avrupa'nın kültürel miras alanında en prestijli ödülü olan Avrupa Birliği Kültürel Miras Ödülü / Europa Nostra 2015 'i kazanması sebebiyle basın temsilcileri bilgilendirildi.

Konukevinde gerçekleşen basın toplantısına Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özgür Değertekin, öğretim üyesi Doç. Dr. Neslihan Dalkılıç, AB Türkiye Delegasyonu Siyasi Danışmanı Sema Kılıçer, Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vakıf Başkanı Ergun Ayık, İstanbulYeşilköy Ermeni Cemiyeti Başkanı Habip Özfırıncı, Ermeni Cemiyeti üyesi Agop İçliyürek, Surp Giragos Ermeni Kilisesi vakıf üyesi Pelin Ayık, İnşaat Mühendisi ve müzisyen Rafi Bedrosyan katıldı.

Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özgür Değertekin, basın mensuplarına ödül hakkında bilgiler vererek, restorasyon çalışmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Yrd. Doç. Dr. Fatma Meral Halifeoğlu da Europa Nostra'nın Avrupa çapında 50 ülkeden 250 sivil toplum kuruluşunu birleştiren bir uluslarası kültürel miras koruma örgütleri federasyonu olduğunu, Avrupa Kültür Mirası Ödüllerinin haziranda Oslo Belediye Başkanı Fabian Stang, Avrupa Komisyonu Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi, Tibor Navracsics ve dünyaca ünlü tenor ve Europa Nostra Başkanı Plácido Domingo'nun ortak ev sahipliğinde, Oslo City Hall'da yapılacak ödül töreniyle verileceğini belirtti. Toplantıda Halefoğlu şunları söyledi:

"Surp Giragos Ermeni Kilisesi, Diyarbakır'da günümüze ulaşmış bir kültür varlığıdır. Yedi apsisli ve enine ve dikine 5 nefli tek kilise örneğidir. Kilise bölümünün dışında geniş avlusunu saran şapel, papaz evi, misafirhane, dershane, dükkânlar ve diğer servis birimleriyle bütünsel bir yapı grubudur. 1990'lı yıllardan sonra terk edilmişti. Bakımsızlıkla üst örtüsü çökmüş, birçok bölümü kullanılamaz hale gelmişti. 2000 yılında ÇEKÜL ile başlayan koruma çabaları, 2010 yılında fiilen restorasyon müdahalesi ile devam etmiştir. 2014 yılında kilise ile birlikte diğer yapı birimlerinin de restorasyon çalışması tamamlanmış, ilk dönem çan kulesi yapılan restitütif bir yaklaşımla yeniden yapılmıştır. Bir kültür varlığının restorasyonunda üstlendiğimiz görevden dolayı Avrupa Birliğinden böyle bir ödül aldığımız için çok mutluyuz"

Güncelleme Tarihi: 24 Nisan 2015, 20:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER