Anzele Tarihi Ortaya Çıktı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çalışmalarda Anzele eski tarihi ihtişamını yavaş yavaş bulmaya başladı.

Anzele Tarihi Ortaya Çıktı
 Çift Kapı'nın hemen altında bulunan tarihi Anzele yeniden canlandı. Uzun uğraşlar sonucu ortaya çıkan tarihi olguları kullanan proje ekibi, kemerli çeşmeyi aslına uygun olarak yaptı. Vatandaşlar tarihi kokuyu almak üzere Anzele'ye akın ediyor.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından 2013 yılında başlatılan ve şu anda sonlara gelinen Anzele çalışmasında tarih eski ihtişamını yavaş yavaş bulmaya başladı. Anzele çalışmasıyla birlikte çevre düzenlemesi de büyük ölçüde tamamlandı. Anzele çevresine kurulan parkın orta yerine de gölet oluşturuldu. Daha önce akan suyun tahliyesiyle ilgili yaşanan büyük sorunda giderildi. Anzele'nin bulunduğu parka torunlarıyla gelen yaşlılar, adeta tarihi yeniden yaşıyor gibi olduklarını belirtiyorlar.

BELEDİYEYE TARİH KONUSUNDA TAM DESTEK

Vatandaşlar Anzele'nin Diyarbakır'ın en büyük tarihlerinden biri olduğunu böylesine yok olmasına nasıl müsaade edildiğine anlam veremediklerini ifade ederek, "Bu büyük miras, bu güzel tarih nasıl olur terk edilir ve gereksiz şeylerle üstü örtülür. Anzele ile ilgili çalışma yapan belediyeyi kutluyoruz. Bizim tarihimiz olanın ortaya çıkarılması çok önemlidir. Başka devletlerde hatta başka şehirlerde böylesi önemli yapılar olmuş olsa şu anda dünya tarafından tanınır ve bilinirdi ancak biz kendi tarihimizi bile bilmeden hatta ona çok kötü davranarak yok etmeye çalışmışız. Artık tarihi canlandırmanın, tarihi yeniden yaşamanın vakti gelmiştir. Belediyeye bu konuda tam destek veriyoruz ve teşekkür ediyoruz" diye konuştular.

SU TAHLİYE İŞİ DE TAMAM

Daha önce itfaiye binası olarak kullanılan tarihi Anzele suyunun bulunduğu bölge eski ihtişamına kavuşturulurken, Anzele'nin (Balıklıgöl) hemen yanında kemerli bir yapı (kemerli Çeşme) daha ortaya çıkarıldı. O bölgenin de tıpkı Anzele gibi yıkık olan kemerlerinin yapılması ve volkanik taşlarla süslenmesi için çalışma devam ediyor. Kemerli Çeşme ve Balıklıgölün ortaya çıkarılması sırasında daha önce oluşan bazı sorunlar da aşıldı. Çift Kapı tarafından, kanalın içinden ve Balıklıgöl tarafından gelen suyun tahliye işi tamamlandı. Gelen su direkt olarak kanallara bağlandı.

URFA DEĞERLENDİRDİ DİYARBAKIR İLGİSİZ KALDI

Aynzeliha Ve Halil-Ür Rahman Gölleri ) Urfa şehir merkezinin güneybatısında yer alan ve İbrahim Peygamberin ateşe atıldığında düştüğü yer olarak bilinen bu iki göl, kutsal balıkları ve çevrelerindeki tarihi eserler ile Urfa'nın en çok ziyaretçi çeken yerler olurken, Diyarbakır ise Anzele'yi önce sakatatçılar çarşısı daha sonra da itfaiye binası üstünü kapatarak inanç turizmine adeta büyük bir darbe vurdu.

ANZELE SUYU HZ İBRAHİM'LE BAĞLANTILI

Rivayete göre,"İbrahim Peygamber, devrin zalim hükümdarı Nemrut ve halkının taptığı putlarla mücadele etmeye, tek tanrı fikrini savunmaya başlayınca, Nemrut tarafından bugünkü kalenin bulunduğu tepeden ateşe atılır. Bu sırada Allah tarafından ateşe "Ey ateş, İbrahim'e karşı serin ve selamet ol" emri verilir. Bu emir üzerine, ateş suya odunlar da balığa dönüşür. Hz. İbrahim bir gül bahçesinin içersine sağ olarak düşer. Hz. İbrahim'in düştüğü yer Halil-ür Rahman gölüdür. Rivayete göre Nemrut'un kızı Zeliha da İbrahim'e inandığından kendisini onun peşinden ateşe atar. Zeliha'nın düştüğü yerde de Aynzeliha Gölü oluşmuştur."

ASKER BALIKLAR

Yine bir başka rivayete göre,"Her iki göldeki balıklar halk tarafından kutsal kabul edilerek yenilmemekte ve korunmaktadır. Eski bir rivayete göre, Anadolu toprakları tümü işgal durumuna düşerse bu kutsal haliklar melek asker olup kurtuluş savaşlara katılacak deniliyor. Kutsal Balıklara' da askerbalık deniliyor"
Güncelleme Tarihi: 04 Mart 2014, 14:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER