Avustralya Büyükelçisi Larsen'den Dtso'ya Ziyaret

Avustralya Büyükelçisi James Larsen, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar ile görüştü.

Avustralya Büyükelçisi Larsen'den Dtso'ya Ziyaret
 

Avustralya Büyükelçisi James Larsen, Diyarbakır Ticaret Ve Sanayi Odası (Dtso) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar ile görüştü.

Diyarbakır'da temaslarını sürdüren Avustralya Büyükelçisi James Larsen, Dtso BaşkanıAhmet Sayar'ı ziyaret etti. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Sayar, "Ekonomik açıdan benzer yanlarımız olduğunu düşünüyorum, özellikle tarımsal anlamda ve madenler açısından benzerliklerimiz var. Diyarbakır, sizin gibi verimli tarım arazilerine sahip" dedi.

G20 başkanlığının Avustralya'dan Türkiye'ye geçmesinin de deneyim paylaşımı açısından önemine değinen Sayar, bölge ekonomisine ilişkin özel politikaların üretilmesine ihtiyaç duyduklarını vurgulayarak, Avustralya'nın mevcut projelerineDiyarbakır'ı da katmasını istedi. Bölgenin potansiyelinin yeni yeni açığa çıkmaya başladığını da söyleyen Sayar, "Çözüm süreci ile beraber, bölgemizde bu güne kadar değerlendirilemeyen ekonomik kaynaklar konusunda bir hareketlilik oldu. Yatırımcıların ilgisi de arttı. Ancak, Ortadoğu'daki gelişmelerden hem ekonomik hem de sosyal olarak birinci derecede etkilendik çünkü ihracatımız bu bölgelere dönüktü ve sürekli yükselişte gidiyordu. Özellikle IŞİD'in yarattığı kaygılar ve vahşetten dolayı ihracatımız ciddi oranda düştü. Çünkü Suriye ve Irak ile ciddi ticaretimiz vardı" diye konuştu.

Dtso olarak 200 Yezidi sığınmacıyı misafir ettiklerini belirten Sayar, Suruç'a da ciddi bir sığınmacı akını olduğunu ve bunun artmasından kaygılandıklarını belirtti. Sayar, özellikle Ortadoğu'da yaşanan vahşetin sistematik olarak engellenmesi noktasında kamuoyunun Avustralya'dan beklentileri olduğunu sözlerine ekledi.

6 aydır Türkiye'de olduğunu ve bunun Diyarbakır'a ilk ziyareti olduğunu söyleyenAvustralya Büyükelçisi James Larsen ise, "Böyle büyüleyici ve tarihi bir şehirle karşılaşmak beni çok sevindirdi. Mutlaka bir kez daha gelmek istiyorum, keşfedemediğim yerleri için. Burada sizinle tanışmış olmak ve birlikte yapılabilecekler konusunda konuşmak da ayrıca önemli" şeklinde konuştu.

Tarım, madencilik ve karşılıklı öğrenci değişimi konularında Türkiye ile ortak çalışmalar yapmak istediklerini belirten Larsen, Ortadoğu'daki tehdidin tamamıyla farkında olduklarını ve bunu büyük bir tehlike olarak görerek uluslararası güçlere bu konuda destek sunduklarını da sözlerine ekledi.

Güncelleme Tarihi: 24 Eylül 2014, 18:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER