Büyükelçiliklerden Eş Başkanlara Newroz Ziyareti

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Fırat Anlı ile Gültan Kışanak, bugün Newroz nedeniyle kentimize gelen çok sayıda heyeti ağırladı.

Büyükelçiliklerden Eş Başkanlara Newroz Ziyareti

  Bayramı için 'a gelen   Delegasyonu Siyasi İşler Bölümü Başkanı, , , ,  ve  Büyükelçilerinden oluşan 15 kişilik bir heyet ile Pazarcılıklar Derneği, Belediye Eş Başkanlar ve 'yı ziyaret etti.



Ziyaret sırasında bir konuşma yapan Belediye Eş Başkanı , 'un tarihsel ve kültürel önemini vurgulayarak, Ortadoğu'da birçok ülkenin 'u kutladığını; ancak kutlama şeklinde ve yükledikleri anlamlarda farklılıklar bulunduğunu, ortak noktanın baharın gelişini müjdelemesi olduğunu kaydetti. Kışanak, "Baharın gelişi fiziksel olarak baharın gelmesi değil; yeni ve güzel bir günün gelmesidir." dedi. 'un Kürtler açısından kazandığı başka anlamların da olduğunu söyleyen Kışanak, 'un Kürtler için daha çok baskıya karşı direnişi, özgürlüğü temsil ettiğini ifade etti. 2015 Newrozunun yeni bir başlangıç olmasını temenni eden Kışanak, "Bu  hepimizin canı gönülden istediği barışın, özgürlüklerin ve demokrasinin bir başlangıcı olsun. Hepimizin  Bayramı kutlu olsun" şeklinde konuştu.

Anlı: Umarım 'u bütün dünyayla ortak kutlarız

Ardından konuşan Eş Balkan  da 'ın tarihsel açıdan önemli bir kent olduğunu kaydederek, "Diyarbakır'la yaşıt olan kentlere antik geziler düzenleniyor. Ama hala yaşıyor. Farklı kültürden birçok insan bir arada yaşıyor. 1 milyon insanımız Bayramı'nı kutluyor." dedi. 'un bütün dünyanın mirası olduğunu ve bu geleneği sürdürmeye çalıştıklarını vurgulayan Anlı, bundan sonraki yıllarda 'un uluslararası bir festival olmasını diledi. Anlı, "İnsanların ilk toplu yaşam kültürünün belki de çıkış noktalarından biridir Newroz. Umarım ortak kutlama geleneğini bütün dünya ile sürdürebiliriz" diye konuştu.

'ta gün ve gecenin eşitlendiğini, bu nedenle eşit bir gün anlamı da taşıdığını vurgulayan Anlı, şöyle konuştu:

"Newroz, herkesin, her şeyin eşit olduğu bir gündür. Ve kışın karanlığının atılıp, baharın bütün ışıkları ile helkesi sarıp sarmaladığı bir gündür. 'den sonra bizim için ayrı bir olacak. Herkesin  Bayramı kutlu olsun."

Pazarcıklılar Derneği'nden ziyaret

İkinci heyet ise yine  kutlamalarına katılmak üzere 'a gelen Fransa Heyeti ve Fransa Pazarcıklıklar Derneği üyeleriydi. Ziyaret sırasında bir konuşma yapan Belediye Eş Başkanı , dayanışma ağının kalıcı olmasını dileyerek konuşmasına başladı. Bu coğrafyanın geçmişten bu yana çok büyük acılar yaşadığını; ama Şengal ve'nin geleceğe dair bir umut verdiğini söyledi. "Özellikle Şengal'de Ezidi kadın ve çocuklara yapılanlar insanlık tarihine kara bir leke olarak geçti" diyen Anlı, 3 Ağustos 2014'de yaşanan Şengal saldırısından bu yana herkesin Ezidiler için büyük bir seferberlik içinde olduğunu dile getirdi. Anlı, "Hiçbir devlet, hiçbir uluslararası kurum ciddi bir çaba harcamadan halk, dayanışma ağları kurarak neredeyse bu sürecin tamamını üstlendiler. Bu çok değerli bir çalışma oldu" dedi.

Özellikle yurt dışında yaşayan insanların destekleri ve dayanışmalarının bugüne kadar yapılmış en büyük kampanya olduğunu ifade eden Anlı, şöyle konuştu: "Sadace Kütler değil, Türkler ve diğer etnik kimliklere sahip olan insanlar son derece kısıtlı imkânlara sahip olmalarına rağmen büyük bir dayanışma gösterdi. Hem Şengal hem de 'den gelenler için onlarca tır insani yardım gönderildi. Onların dayanışması sayesinde yükümüz çok hafifledi. Şu anda da 4 bine yakın Ezidi halkımız yaşam alanlarında kalıyor. İhtiyaçları tamamen bu dayanışma ağı sayesinde karşılanıyor. Bugüne kadar da memnuniyetle söyleyebilirim ki ciddi bir kriz yaşamadık."

Güncelleme Tarihi: 20 Mart 2015, 20:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER