CHP'li Tanrıkulu: TBMM inisiyatif almalı, Diyarbakır Beyrutlaşıyor

Meclis'te basın toplantısı düzenleyerek, Kürt sorununda en büyük krizin yaşandığına dikkat çeken CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, "TBMM inisiyatif almalı, yoksa bölge Suriyeleşecek, Lübnanlaşacak, Diyarbakır Beyrutlaşacak" diye konuştu.

CHP'li Tanrıkulu: TBMM inisiyatif almalı, Diyarbakır Beyrutlaşıyor
 CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin Kürt meselesinde yakın tarihinin en ağır krizini yaşadığını belirterek, "Ama hükümet maalesef bunun farkında değil" dedi. Sokağa çıkma yasağının en ağır insan hakları ihlallerinden olduğunu, yerel yöneticilerin böyle bir karar almasının hukuki temeli bulunmadığını belirten Tanrıkulu, "Türkiye'nin bir bölgesi Ankara'dan kopmuş durumda. Sokağa çıkma yasakları bir coğrafi kopuşun göstergesidir. Orada insanlar kendi kaderlerine terk edilmiş durumdalar ve çok ağır insan hakları ihlalleri yaşanmaktadır" değerlendirmesinde bulundu. 

'Türkiye, Kürt meselesinde yakın tarihinin en ağır krizini yaşıyor'

Sokağa çıkma yasağının ilan edildiği bölgelerde ağır çatışmalar yaşandığını bildiren Tanrıkulu, "Bir yol ayrımına gelmiş Türkiye. Türkiye, Kürt meselesinde yakın tarihinin en ağır krizini yaşıyor ama hükümet maalesef bunun farkında değil" diye konuştu. 

Tanrıkulu, Cizre ve Silopi ilçelerinde öğretmenlere ilçeleri terk etmeleri yönünde SMS mesajları atıldığını hatırlatarak, "Parlamentonun ilk yapacağı şeylerden biri Türkiye'nin Kürt meselesinde bir irade ortaya koymaktır. Bu olmazsa bölge Suriyeleşecek, Lübnanlaşacak, Diyarbakır Beyrutlaşacak. Ancak kibirden yol alamayan Adalet ve Kalkınma Partisi Türkiye'yi bir ateş çemberinin içine itmiştir" ifadesini kullandı. 

Tanrıkulu, iktidarın çözüm sürecinde geldiği noktayı da eleştirdi. Tanrıkulu, şunları söyledi: 

"Ayaklarını pedaldan öyle bir çektiler ki 10 metre havaya kaldırdılar bisikleti. Ya bu işe başlamayacaksınız, ya da sürdüreceksiniz. Bu çocuk oyuncağı değil. 35 yıldır süren, 50 bin insanın canına mal olmuş, ağır travması devam eden bir meseleye kibirle, başkanlık hayali ile bakamazsınız. Bakarsanız bu noktaya gelir. Evet, barikat yanlış, enkaz yanlış, bunların tümü yanlış. Hiç olmaması lazım. Ama bunlar var diye hukuk dışılık, insan ve yaşam hakları ihlalleri meşru görülemez ki." 
Güncelleme Tarihi: 14 Aralık 2015, 16:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER