Demokratik İslam Kongresi'nde Barışın İnşası Üzerinde Duruldu

İmralı’da tutuklu bulunan Abdullah Öcalan’ın önerisiyle dün Diyarbakır’da başlayan Demokratik İslam Kongresi bugün devam etti.

Demokratik İslam Kongresi'nde Barışın İnşası Üzerinde Duruldu
 İmralı’da tutuklu bulunan Abdullah Öcalan’ın önerisiyle dün Diyarbakır’da başlayan Demokratik İslam Kongresi bugün devam etti. 
Sur ilçesindeki Green Park Otel’de yapılan kongrenin bugün oturumlarında 'İslam'da savaş hukuku ve barışın inşası' ile 'Kadının İslam'da yeri' başlıkları ele alındı. Oturumun açılış konuşmasını İran’dan gelen Dr. Huseyin Xelikî yaptı. Xelikî, dinin bir çıkar amacına dönüşmesi halinde farklı yorumların ortaya çıktığını belirterek, “Din kurumlaştığında din adamları bu kurumlar üzerinde kendi otoritelerini kurarlar. Din adamları bu durumlarda ayetleri kendi çıkarlarına göre yorumlarlar. Burada yeni bir din yorumlaması yapılması gerekir. Bugün din adına bahsedilen din, peygamberin getirdiği din değil. Rojava'da İslam adına Kürtlere karşı cihad fetvası verilmekte. Bu İslamiyet'e aykırı. Bu saldırılara karşı durulmaması ise daha acı." ifadelerini kullandı.

Erciş Belediyesi Eş Başkanı Diba Ermiş Keskin ise İslam'ın barışı ve barış çağrısıyla ilgili konuştu. Kongrede Medine Sözleşmesi gibi önemli bir vesikanın konuşuluyor, tartışılıyor olmasının önemli olduğunu anlatan Keskin, bugün mazlum halkların Medine Sözleşmesi etrafında birleşmesinin kendisine İslamiyet'in ilk çıkışını anımsattığını dile getirdi. Keskin, “Türkiye ve bölgede yıllardır süren bir savaş var. Binlerce kadın, erkek ve çocuk cezaevlerine atıldı. Bu durumda adaletten bahsedilemeyeceğini belirtmek isterim. Adaletten bahsetmek mazlumların işidir. İktidarlar, adaletten bahsetmez." ifadelerini kullandı. 

Suriye’nin Rojava bölgesinden gelen Muhammed Daher ise ‘Günümüzde İslam adına uygulanan şiddete doğru bakış’ başlığıyla bir sunum yaptı. İslamiyet'in hiçbir zaman insanların dış görünüşlerine değer vermediğini, Allah katında herkesin bir olduğunu anlatan Daher, “Milletimizin ve ülkemizin bereketini talan etmek istiyorlar. Onların tek amacı eski Halepçe'yi yeni bir şekilde bize yaşatmaktır.” dedi. Daher, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Gazze’ye karşı Davos’ta "One minute" çıkışında bulunduğunu beliterek, “Erdoğan sen komşun olan Kobani Kantonu'na bir duvar örüyorsun. Gazze'deki insanlar için bir şey yaptıysan Kürtlerin senin üzerinde iki hakkı var. Birincisi komşuyuz. İkincisi din kardeşiyiz. İmanlı olan, komşularına eziyet çektirmez." sözlerini kaydetti.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nden gelen alim Abdulkerim Sarbajari ise tarihteki Kürt ayaklanmalarının liderlerinin tamamının neredeyse din adamlarından oluştuğunu hatırlattı. Sarbajari, İslam dininin yaşanan haksızlıklara gözlerini kapatmasının mümkün olmadığını belirterek, “Buna rağmen görevlerini tam anlamıyla yerine getiremeyen din alimlerinin, Kur’an'da yer alan hakikatlere işaret etmesi ve uyarılarda bulunması gerekiyor. İslam hiç kimseye intikam istemez. Zarar gelmesini, zarar görmesini de istemez. Hadisler de bu kötülüklere karşı mücadele edecek en iyi kaynaktır.” diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 11 Mayıs 2014, 17:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER