DİKASUM 'Kadının İnsan Hakları Eğitimi'ni Verdi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen KİHEP sona erdi.

DİKASUM 'Kadının İnsan Hakları Eğitimi'ni Verdi
 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin (DİKASUM), kadınların yaşamlarını şekillendiren yazılı ve sözlü yasalara karşı eleştirel bir bilinç kazanmaları ve haklarını yaşama geçirme becerisi edinmeleri amacıyla düzenlediği Kadının İnsan Hakları Eğitimi Programı (KİHEP) sona erdi.
Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği'nin katkılarıyla Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi (DİKASUM) tarafından düzenlenen KİHEP sona erdi. Programa katılan Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesindeki birimlerde çalışan 13 kadına katılım belgeleri Hevsel Çay Bahçesi'nde düzenlenen etkinlikte verildi.
Eğitim programına ilişkin bilgi veren grup yönlendiricisi Rojda Kızgın, programın 4 ay olarak haftada bir gün yapıldığını belirterek, programın Kadının İnsan Hakları, Anayasal ve Medeni Hakları, Ekonomik Hakları, Doğurganlık Hakları ile Kadına Yönelik Şiddet, İletişim, Toplumsal Cinsiyet Rollerine Duyarlı Çocuk Eğitimi ve Çocuk Hakları, Cinsellik, Siyaset, Feminizm, Kadın Hareketi konu başlıkları altında yürütüldüğünü söyledi.

'DENEYİMLER PAYLAŞILDI'

Kızgın bu eğitimle, kadınların yaşamlarını şekillendiren yazılı ve sözlü yasalara, gelenek ve göreneklere karşı eleştirel bir bilinç kazanmaları ve haklarını yaşama geçirme becerisi edinmelerini amaçladıklarını belirtti. Kızgın, "Katılımcıların deneyimlerini birbirleriyle paylaşmaları ve kendilerini ifade etme olanağı bulmaları eğitim programının önemli bir parçasıydı" dedi.

Program kapsamında cinsiyet ayrımcılığının ve bu ayrımcılığa karşı mücadelede kadın örgütlenmesinin ve kadın hareketinin önemine de vurgu yaptıklarını söyleyen Kızgın, "Kadının insan haklarının ihlalinde toplumun ve devletin bu haklara saygılı olmasını sağlamak önemli" diye konuştu.

Program kapsamında kadınların yasal haklarını sade bir dille anlatan kısa film gösterimlerinin de yapıldığını söyleyen Kızgın, yine gündelik dille yazılan "Cinsel Haklarımız", "Doğurganlık Haklarımız", "Yasal Haklarımız" adlı üç kitapçığın katılımcılara verildiğini söyledi. Kızgın, Ben u Sen'de açacakları grupla, KİHEP çalışmasına devam edeceklerini bildirdi.
Güncelleme Tarihi: 10 Mayıs 2014, 13:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER