Diyarbakır'da 3 Bin Kişi İstihdam Edecek Fabrika Kuruluyor

Diyarbakır'da iki ay içerisinde faaliyetlerine başlayacak olan Ünteks İplik Fabrikası ilk etapta 200, kademeli olarak ta 3 bin kişiyi istihdam edecek.

Diyarbakır'da 3 Bin Kişi İstihdam Edecek Fabrika Kuruluyor
 

Diyarbakır İş camiası, Diyarbakır Ek Organize Sanayi Bölgesine 20 bini kapalı 50 bin metre kare üzerine kurulacak olan Ünteks İplik Fabrikasını gezerek incelemelerde bulundu.

Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş Adamları Derneği'nce organize edilen ziyarete, Ticaret Sanayi İl Müdürü Hayrettin Bahçıvancı, Diyarbakır Çalışma ve İş Kur Müdürü İsmail Koç,Diyarbakır Ticaret Sanayi Odası Başkanı Ahmet SayarDiyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Ebubekir Bal, DİSİAD Başkanı Burç Baysal, Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş Adamları Derneği yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Konuklarını fabrika girişinde karşılayan Ünteks İplik Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Ünver, makine mühendisleriyle fabrikasında yapılacak olan çalışmalar ve makinelerin tanıtımını yaptı. Diyarbakır'ın en büyük yatırımlarından biri olacak olan Ünteks İplik Fabrikası'nın iki ay gibi kısa bir süre içinde faaliyetlerine başlayacağını söyleyen Ünver, çözüm sürecinin yatırımında büyük etkisi olduğunu ifade etti.

Aşama Aşama 3 Bin Kişi İstihdam Edilecek

Bölge insanı olduğunu kaydeden Kerim Ünver, fabrikada ilk etapta 200 kişinin istihdam edileceğini aşama aşama 3 bin kişinin istihdam edileceğini belirterek şöyle dedi:

"Çözüm sürecinin büyük etkisi oldu. Bu bölgenin insanıyım. Sürecin katkısı çok oldu. Burası entegre bir tesis olacak. Önümüzdeki dönemlerde aşama aşama tamamlayacağız. Yüzde yüz İhracat üzerine iş yapıyoruz. Avrupa ve Rusya'ya mal gönderiyoruz. İhracat gönderiyoruz. İplik fabrikasıdır. Burada ilk etapta 200 kişi istihdam edilecek. Daha sonra fabrikanın büyümesiyle daha çok personel çalıştıracağız. Tamamlandığında 3 bin kişinin evine ekmek götürdüğü bir yer olacak. Tekstil sektörüyüz. İplik, örme, boya, baskı kumaş haline ve ürün konfeksiyon haline getiripAvrupa ve Rusya'ya ihracat ediyoruz. İlk etap yatırım bedeli 25 milyon avro civarındadır"

Altyapı Yüzünden 'Şimdi Kalsın' Deyip Geri Dönüyorlar

Ünver. Kendileri dışında İstanbul'dan üç firmanın daha geldiğini ve onlarında yatırım yapmak istediklerini ifade ederek, alt yapıdan şikâyetçi oldu. OSB'deki alt yapının bir an önce düzeltilmesini istediklerini kaydeden Ünver, "Organize Sanayi Bölgesinin alt yapı sorunları düzeltilmelidir. Alt yapı sorunu çözülürse daha çok yatırımcının gelmesini sağlarız. Yatırımcılar gelmek istiyor ancak bakıyor ki daha alt yapı bitmemiş 'şimdi kalsın' deyin geri dönüyorlar" dedi.


Ek Organize Sanayi Bölgesinde kurulacak olan fabrikanın kente ve bölgeye ciddi katkı sağlayacağını belirten Diyarbakır Sanayici İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Burç Baysal ise teşvik paketinin tekstil sektörünü cazip hale getirdiğini dile getirerek şöyle dedi:

"Türkiye standartlarına göre çok kaliteli fabrika. Kente ve bölgeye ciddi katkı sunacaktır. Çözüm süreci, yatırımcının buraya gelmesine katkı sundu. Teşvik paketi de tekstil sektörünün bölgemizde cazip hale geldi. Onlarca açılmayı bekleyen tesislerimiz var. 6-7 Ekim olaylarının olduğu Kobani protestoları nedeniyle kapanan hiçbir tesisimiz yok. Hatta onlarca yeni tesis açılmak için bekliyor. Bunlar doğru haberler değil. Çözüm süreci içerisinde Diyarbakır ekonomisinin de atağa geçti. Olaylar nedeniyle kapatılan ya da yarım kalan bir yatırım yok. Yatırımcılar burada büyük özveri içerisinde çalışıyorlar. Çok yüksek maliyetli yatırımlar burada. Kobani protestoları çözüm süreci açısından bir kırılmaya yol açmış olabilir ama üretim için hiçbir yatırımcının bölgeyi terk etmesine neden olmadı.

İŞİD'in İhracata büyük etkisi oldu

Ağustos ayından beri IŞİD'in etkisi oldu, ihracat verilerine baktığımızda büyük düşüşler yaşandığı görülüyor ama bunu aşmak hükümetle beraber yürüttüğümüz çalışmalarla için yeni pazarlar bulmak için girişimdeyiz. Normalleşmeye giden bir durum söz konusudur.

Bölgeden İyi Haberler Geliyor

Hükümet, İş örgütlenmeleri, yerel yönetimler böylesi olayların önüne geçebilmek için yeni pazarlarla buluşma noktasında bir atak içerisinde Diyarbakır'daki işveren grubu. Bölgeden iyi haberler geliyor. Normalleşmeye giden bir harita var önümüzde" 

Güncelleme Tarihi: 28 Aralık 2014, 14:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER