Diyarbakır'da Engelliler, Engelleri Aştı

Diyarbakır’da Türkiye Beyazay Derneği üyeleri bir grup zihinsel ve bedensel engelli, deri el sanatları isimli sınıflarında yaptıkları becerilerle göz doldurdu

Diyarbakır'da Engelliler, Engelleri Aştı
 

Diyarbakır'da Türkiye Beyazay Derneği üyeleri bir grup zihinsel ve bedensel engelli, deri el sanatları isimli sınıflarında yaptıkları becerilerle göz doldurdu. Engelliler atık derilerleKemer, tablo, çanta ve cüzdan eğitimi alarak becerilerini sergiledi. Zihinsel ve bedensel engellilere, İŞ-KUR maaş, Halk Eğitim Müdürlüğü usta öğretici, Milli Eğitim Bakanlığı ise malzeme yardımında bulunuyor.

Türkiye Beyazay Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Nezihe Kent, öncülüğünde faaliyete giren 'Engelli ve engelsiz meslek edindirme' kursları üyelerin sergilediği performansla başarı elde etti. Deri el sanatları isimli sınıf, zihinsel ve bedensel engelliler olmak üzere 5 kadın ve 19 erkekten oluşuyor. Kısa süre içinde başarılı performans gösteren usta engellilerin hedefi Avrupa'ya ihracat yapmak. Engelliler usta öğreticilerle beraber hafta içi her gün Kemer, tablo, çanta ve cüzdan yapma eğitimleri aldıktan sonra uygulamaya geçiyor. Engellilere en büyük destek İŞ-KUR, Halk Eğitim Merkezi ve Milli Eğitim Bakanlığı'ndan geliyor. Kursta eğitim gören engelliler aynı zamanda proje kapsamında anaokulu çağındaki çocukların eğitimini ücretsiz olarak sağlıyor.

Bedensel engelli olarak proje kapsamında eğitim gören Mahmut Doğan, 47 günlük projeden faydalandıklarını söyledi. Doğan, "Deri Kemer, çanta ve tabloları koyun derilerinden yapıyoruz. Belirli çizimler bittikten sonra ayetleri yazıyoruz. Belirli ölçülerle çizim ve kesim yapıyoruz. Dövme işleri sonrasında tablonun cila ve boyalanmasına geçiyoruz. Eserler, bunlar yapıldıktan sonra ortaya çıkıyor. şimdi yaptığımız çanta modelleridir. Bitim işlemlerinden ardından eserimiz kendini gösteriyor. Engelli olarak hiçbir engel tanımamaktayız. Daha doğrusu engelliler olarak biz engelleri aştığımıza eminiz. Engelli vasıflarını bilenler mevcuttur. Bilgisayar ve danışmanlık yapabilen engelliler çalışabilir. Dünya çapında yapılan araştırmalara göre işini en iyi yapan ve işe yatkın olanların engelli olduğunu görüyoruz. Sipariş alımlarında altyapı sağlanırsa büyük işler elde ederiz. 47 günlük projenin uzatılmasını canı gönülden devlet büyüklerimizden istiyoruz" dedi.

Engelli olarak proje kapsamında eğitim gören Davut Çaçan ise, yaklaşık 10 gün sonra projenin biteceğini belirtti. Çaçan, "İmkanlar doğrultusunda neler elde edeceğimizi gösterdik. Birçok eser ortaya çıkardık. Bize destek çıkılsın engelli olarak her şeyin üstesinden geliriz. Esnaf bizim ürünlerimizi görsün ve başka yerden sipariş edeceğine bizden sipariş etsin. Daha iyisini yaparız. Sadece bizim yaptığımız sanatların farkına varılsın. Göründüğü gibi Kemer, tablo ve deri çantalar şeklinde güzel şeyler çıkardık. Tablo alanında kendimi daha çok geliştirdim. Ne yazık ki bu kurs kısa süre sonra bitecek. Daha aktif olmamız için bu gibi kurslara önem verilmesini istiyoruz. Yaptığımız eserleri sergi olarak tüm esnaf ve Diyarbakır halkına göstereceğiz. Engellilerin neler yapacağını destek ve imkan verilmesi durumunda gösterdik" diye konuştu. - DİYARBAKIR

Güncelleme Tarihi: 07 Ocak 2015, 19:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER