Diyarbakır’da petrol çıkarma çalışması Meclis’e taşındı

HDP Milletvekili Nursel Aydoğan Diyarabakır’da Fransız N.V. TURKSE PERENCO firmasının mahkemenin, “yürütmeyi durdurma” kararına rağmen petrol arama çalışmalarına devam edilmesini Meclis’e taşıdı.

Diyarbakır’da petrol çıkarma çalışması Meclis’e taşındı
 Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan mahkeme kararına rağmen Diyarbakır’ın Sur ilçesine bağlı Alçık Köyü’nde petrol aranmasıyla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi.

Fransız N.V. TURKSE PERENCO adlı petrol arama şirketinin Diyarbakır’ın Sur ilçesine bağlı Alçık Köyü’nde petrol arama çıkarma çalışmaları sırasında köyün doğasına zarar vermesi köylülülerin tarımsal faaliyetlerine zarar vermesi sonucu 2014 Kasım’ında Fransız N.V. TURKSE PERENCO firması hakkında Diyarbakır 1. İdare Bölge Mahkemesi’ne başvurmuş, mahkeme de “yürütmeyi durdurma” kararı vermişti.

Aydoğan verdiği soru önergesinde şu ifadeleri kullandı:

“Şahsıma ulaştırılan bilgiler ve arazi sahipleri ile yapmış olduğum görüşmelerde N.V. TURKSE PERENCO firmasının tüm bu durdurma kararına rağmen jandarmalar eşliğinde petrol arama çalışmalarına devam edildiği belirtilmiştir.

“Son olarak 6 Şubat 2014 tarihinde izinsiz biçimde petrol araması yapıldığı belirtilen arazi sahiplerinden Kasım Çetinkaya Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan almış olduğu mahkeme kararı ile şirketin yasadışı biçimde petrol araması yaptığı yere giderek bu duruma itiraz etmiş ve petrol arama çalışmalarının bir an önce durdurulmasını istemiştir.

“Yine bu durumun yanı sıra Görüşmede bulunduğum Kasım Çetinkaya, yaptığı tüm itirazlara rağmen şirket yetkililerinin, Enerji Bakanlığı’nın onayı ile petrol arama çalışmalarına devam edildiğine dair kendisine bilgi verildiğini belirtmiştir.”

‘Soruşturma başlatılacak mıdır?’

Aydoğan, Bakan Yıldız’a şu soruları sordu:

* Alçık Köyü ve çevresinde bulunan petrol kuyularının neden olduğu çevresel zararlardan ve sağlık sorunlarından dolayı faaliyetlerine yönelik Diyarbakır 1. İdare Bölge Mahkemesi’nin şirket hakkında “Yürütmenin Durdurma” kararı vermiştir. Ancak bu karara rağmen şirketin Diyarbakır Valiliği emri ile İlçe Jandarma Karakolu gözetiminde petrol arama faaliyetlerine devam ettiği yönündeki iddialar doğru mudur? Doğru ise hukuk dışı bu duruma ilişkin bir soruşturma başlatılacak mıdır? Şuana kadar herhangi bir soruşturma başlatılmamış ise gerekçesi nedir?

* N.V. TURKSE PERENCO adlı Fransız şirketin petrol arama çalışmaları Diyarbakır 1. İdare Bölge Mahkemesi’nin vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararına rağmen Bakanlığınızın izniyle devam ettiği iddiaları doğru mudur? Doğru değil ise söz konusu şirketin yasa dışı biçimde petrol araması yaptığına ilişkin Bakanlığınızın bilgisi bulunmakta mıdır?

* Bakanlığınızca N.V. TURKSE PERENCO adlı şirketin yasa dışı biçimde petrol arama faaliyetini kolaylaştırmak amacıyla Diyarbakır Valiliği’ne resmi bir yazı gönderilmiş midir?

*Alçık Köyü sakinlerinin petrol arama faaliyetleri sırasında tarımsal faaliyetlerinden kaynaklı zararlarının tazminine ve mağduriyetlerinin giderilmesine ilişkin Bakanlığınızca şuana kadar herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmamış ise gerekçesi nedir? Söz konusu zararların tazminine ilişkin bir çalışma yapılacak mıdır?

* Arazi sahibi Kasım Çetinkaya adına, Fransız petrol arama şirketinin kendileri ile bir anlaşma yapmadan arazilerinde petrol araması yapıldığına dair Bakanlığınıza gelen bir şikâyet olmuş mudur? Herhangi bir şikâyet var ise Bakanlık olarak söz konusu şikâyete ilişkin hukuki bir işlem başlatılmış mıdır? Başlatılmış ise bu hukuki işlem hangi aşamadadır?

* 1959 yılından bu yana Türkiye’de petrol arama faaliyetleri yürüten N.V. TURKSE PERENCO adlı şirkete ilişkin, petrol arama faaliyetlerinden dolayı Bakanlığınıza iletilmiş olan şikâyet sayısı nedir? Söz konusu şikâyetlerin şu ana kadar kaçı hakkında hukuki işlem başlatılmıştır?

Güncelleme Tarihi: 07 Şubat 2015, 13:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER