DSİ 10.BÖLGE’DE “KURAKLIK EYLEM PLANI VE SU TASARRUFU BİLGİLENDİRME” TOPLANTISI YAPILDI

DSİ 10. Bölge Müdürlüğünce 2014 yılı sulama mevsiminde, kuraklığın etkisini azaltmak ve tasarruflu su kullanımı bilgilendirmesi için, Sulama Birlikleri Başkanları ve Müdürlerinin de katıldığı toplantı, DSİ 10. Bölge Müdürlüğü Toplantı Salonunda gerçekleşti.

DSİ 10.BÖLGE’DE “KURAKLIK EYLEM PLANI VE SU TASARRUFU BİLGİLENDİRME” TOPLANTISI YAPILDI
 DSİ 10.Bölge Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleşen toplantıya, DSİ 10. Bölge Müdür Yardımcısı M. Fırat TUTŞİ başkanlık yaptı. M. Fırat TUTŞİ açılış konuşmasında şunları söyledi; “DSİ 10. Bölge Müdürlüğü alanında faaliyet gösteren Birliklerimizin 2013-2014 genel değerlendirmelerini yapmak üzere burada toplanmış bulunmaktayız. Barajlarımızda sulama açısından sorun olmamakla birlikte Kurak geçen 2014 yılında “Kuraklık eylem planının” uygulanması için mevcut suyun tasarruflu kullanımı gerekmektedir. Ayrıca mevcut tesislerimizin daha verimli çalışması,  suyumuzun heba olmaması, sulama alanlarına yeterli suyun sağlanabilmesi, sulama birliklerimizin hangi aşamada olduklarını görmek, muhtemel oluşacak sorunlarımızı ve çözüm önerilerini, görüşmek üzere katıldığımız bu toplantının hayırlı olmasını diliyorum. Ve bu toplantıya katılan tüm katılımcı arkadaşlara teşekkür ediyorum. ”Dedi. 
Aşağıdaki belirtilen tedbirlerin  karara bağlandığı toplantıda, Sulama Birlikleri temsilcileri ile fikir alış verişinde bulunarak toplantı sona erdi. 
KURAKLIK EYLEM PLANI VE SU TASARRUFU İÇİN ALINAN KARARLAR
1. Tüm Sulama tesislerinde sulayıcı örgütlerin sorumluluk sahalarına göre hazırlanan Genel Sulama Planlarında belirtilen bitki sulama suyu ihtiyaçları ve su kaynağı esas alınarak düzenlenen su kullanım protokolünün uygulanması titizlikle takip edilmelidir. 
2. Su kayıplarını en az düzeyde tutacak bir işletme düzeyi geliştirilmeli, kanallara bırakılan su miktarı her aşamada ölçülerek, su kaynağının su durumu ve tüketimler yakından izlenmelidir. 
3. Sulama suyu yetersiz olduğu sulamalarda, yetiştirilen bitkilerin suya en duyarlı oldukları dönemlerdeki su ihtiyaçları karşılanmalı ve kısıtlamalar diğer dönemlerde yapılmalıdır. 
4. Sulama Birliği Başkanlığınca gece sulaması mutlaka uygulanmalıdır.
5. Sulama tesislerinin bakım - onarımlarının, sulama başlamadan önce yapılarak eksikler giderilmeli ve bu nedenle olabilecek su kayıpları önlenmelidir.
6. Su kayıplarının önemli bir kısmını oluşturan tarla içi su kayıplarının en aza indirilmesi için sulayıcılar tarafından tarla başı kanalları açılmalı, karık ve tava gibi tarla içi sulama hazırlıkları yapılmalı, çiftçilere büyük oranda su tasarrufu sağlayan damla sulama ve yağmurlama sistemleri sulayıcı örgütlerince teşvik edilmeli ve çalışmalar yakından izlenmelidir.
Güncelleme Tarihi: 20 Şubat 2014, 18:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER