Eşbaşkanlar DİSKİ Tesislerini Gezdi

Büyükşehir Eş Başkanları Kışanak ve Anlı, Meclis üyeleriyle birlikte DİSKİ Genel Müdürlüğü İçme Suyu Artma Tesisi ve Atık Su Arıtma Tesisi'ni gezdi.

Eşbaşkanlar DİSKİ Tesislerini Gezdi
 Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Gültan Kışanak, Fırat Anlı ve Meclis Üyeleri, DİSKİ Genel Müdürlüğü'nün İçme Suyu Arıtma Tesisi ve Atık Su Arıtma Tesisi'ni gezerek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Eş Başkanlar Kışanak ve Anlı ile Meclis Üyeleri ilk önce Atık Su Arıtma Tesisi'ne geldi. Burada DİSKİ Genel Müdürü Yaşar Sarı tarafından karşılanan Eş Başkanlar ve Meclis Üyeleri, daha sonra Şube Müdürü Eşref Dağdelen tarafından verilen brifinge katıldı.
SITMA VAKALARINI SIFIRLADIK

Dağdelen brifingde, 2004 yılından beri hizmet veren tesisin departmanlarını ve özelliklerini tek tek anlattı. Dağdelen, günde 150 bin ton atık suyun tesise girdiğini sistemde belli işlemlerden geçtikten sonra tesisi terk ettiğini söyledi. Otomasyon sistemlerinin son derece modern bir şekilde dizayn edildiğini anlatan Dağdelen, Atık Su Artıma Tesisi'nin son teknoloji kullanılarak her gün hizmet ürettiğini belirtti. Diyarbakır'da 2004 yılına kadar sıtma vakalarının Türkiye ortalamasının üzerinde yaşandığına dikkat çekerek Dağdelen, bugün itibariyle kentte yaşanan vak'a sayısının "0" olduğunu söyledi.

METAN GAZINDAN ELEKTRİK ÜRETECEĞİZ

Dağdelen, "2004 yılından önce atık sular kentin içinden akıyordu. Bugün ise çok modern tesislerle altyapı şebekemizi kontrol ediyoruz. Bu biz ve kentimiz açısından son derece guru vericidir" dedi. İnşaatı devam eden İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi ile ilgili olarak da bilgi veren Dağdelen, 26 milyon avroya mal olan tesisin eko sistemi koruması açısından son derece önemli bir proje olduğunu söyledi. İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi'nin ünitelerinin tamamlanması ile birlikte gaz üretiminin artırılacağını ve metan gazından elektrik elde edileceğini kaydeden Dağdelen, "Tesisin elektrik ihtiyacının yüzde 60'ı kadar bir bölümünü biyogaz jeneratörlerinden elde edilmesi planlanmaktadır. Biyogaz jeneratörlerinin yakıtı ise metan gazından karşılanacaktır" dedi.

255 BİN METREKÜP SU KAPASİTEMİZ VAR

Brifingin ardından, Eş Başkanlar Kışanak, Anlı ve Meclis Üyelerine tesis gezdirildi. DİSKİ Genel Müdürü Yaşar Sarı, tesisle ilgili bilgiler verdi. Daha sonra İçme Suyu Arıtma Tesisi'ne geçildi. Burada tüm üniteleri gezen misafirlere ayrıntılı bilgi verildi. Diyarbakır Kent merkezi ve merkeze bağlı 59 kırsal mahalleye tesiste arıtılan suyun verildiğini anlatan Ham Su Arıtma Şube Müdürü Selahattin Tan, tesisin kapasitesinin 255 bin metreküp olduğunu söyledi. Tan, tesisin; Pompa İstasyonları, İsale Hattı ve İçme Suyu Arıtma Tesisi olarak üç aşamadan geçtiğini söyleyerek, "Dicle Nehri'nden 32 kilometre yol kat ederek tesise gelen suyumuz burada da pek çok aşamadan geçtikten sonra kentimize gönül rahatlığı içinde verilmektedir" dedi. Daha sonra DİSKİ Su Kontrol Laboratuarı'na geçildi. Burada kimya ve biyoloji laboratuarında inceleme yapan Eş Başkanlar ve Meclis Üyelerine laboratuarın TÜRKAK tarafından akredite edildiği ayrıca Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı Yeterlik Belgesi'ne sahip olduğu konusunda bilgi verildi.

İNANILMAZ BİR ÇABA VE TEKNOLOJİ VAR

Tesisin gezilmesinin ardından tesis bahçesinde bulunan tarihi Çeşme formundaki bir çeşmeden su içen Kışanak, "Diyarbakır suyunu musluktan içen çok şanslı bir Kent" dedi. Kışanak bu denli modern altyapı ve tesislerin kolay oluşturulmadığını söyleyerek, "Karşımızda inanılmaz bir çaba, inanılmaz bir emek, inanılmaz bir enerji, inanılmaz bir harcama, inanılmaz bir teknoloji var. 24 saat demeden çalışarak bizlere suyumuzu ulaştıran ve müthiş bir sistem kuran DİSKİ personeline teşekkür ediyorum" diye konuştu. Diyarbakır halkına da seslenen Kışanak şöyle dedi: "Suyumuzu tasarruflu kullanalım. Kaçak su kullanımına itibar etmeyelim, edenleri uyaralım. Bu güzel suyu bahçe ve bostan sulamasında kullanmayalım. Unutmayalım ki, en güzel bahçe kentimiz Diyarbakır'dır. Saat gibi çalışan bu sistem sonuçta bu kentin emeği ile yaratılmıştır."
Güncelleme Tarihi: 13 Haziran 2014, 12:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER