İHD Şube Başkanı Bailici:IŞİD'e Destek Veren Ülkeler Katliamların Ortağıdır

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının her hafta düzenlediği oturma eylemlerinin 284'üncüsü gerçekleştirildi.

İHD Şube Başkanı Bailici:IŞİD'e Destek Veren Ülkeler Katliamların Ortağıdır
 İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının "Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın" sloganıyla her hafta düzenlediği oturma eylemlerinin 284'üncüsü Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirildi.

İHD üye ve yöneticilerinin yanı sıra, MEYA-DER, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, kayıp yakınları ile insan hakları aktivistlerinin katıldığı eylemde, 1998 yılından bu yana kayıp olan köy imamı Enver Akan'ın akıbeti soruldu.

Eylemde bir konuşma yapan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, 284 haftadır kayıpların bulunması ve faillerinin yargılanması için mücadele verdiklerini hatırlatarak, işlenen tüm cinayetlerin devlet bilgisi ve kontrolünde gerçekleştiğine dikkat çekti. Katledilen insanların nasıl öldürüldüklerinin, nereye gömüldüklerinin devletin bürokratları tarafından bilindiğini belirten Bilici, devletin kayıpların akıbetini ortaya çıkarmayı istenmediğine işaret etti. Adalet istediklerini ifade eden Bilici, devlete geçmişle yüzleşilmesi çağrısında bulundu. Uluslararası kuruluşlara ve insan hakları örgütlerine de benzer bir çağrıda bulunan Bilici, "Kayıpların bulunması ve toplu mezarların açığa çıkması için sizlerde üzerinize düşeni yapın. Başka ülkelere gösterdiğiniz hassasiyeti buraya da gösterin. Bosna Hersek, Arjantin, Kuzey Amerika'da siz kayıpları, toplu mezarları arıyorsunuz. Neden Kürdistan'da bu arayış içerisine girmiyorsunuz?" diye sordu.

Güncel gelişmeler hakkında da değerlendirmelerde bulunan Bilici, Ortadoğu'nun kan gölüne dönüştüğünü belirtti. İsrail'in Gazze'ye, terör örgütü IŞİD çetelerinin Rojava'nın Kobanê halkına yönelik saldırılarını kınayarak konuşmasını sürdüren Bilici, "Bu vahşete seyirci kalan, özelliklede Rojavada katliam yapan IŞİD ve destekçilerini kınıyoruz. Uzun süredir burada katliamlar yapılıyor. Ama bütün ülkeler buna sessiz kalıyor. Neden sessiz kalıyor biliyor musunuz? Kürtler bir statü sahibi olmasın diye. Halk olmaktan kaynaklı haklarına sahip olmasınlar diye. Çoluk çocuk demeden insanlar kafalarını kesiyorlar, insanlık suçu işliyorlar. IŞİD'in yaptığı katliama destek veren her ülke, bu katliamların ortağıdır, halkların düşmanıdır" diye konuştu.

Bilici'nin ardından İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Abdusselam İnceören, 16 yıldır kayıp olan köy İmamı Enver Akan'ın hikayesini anlattı. Kayıp Enver Akan ve tüm kayıplar için 5 dakika yapılan oturma eyleminin ardından etkinlik sona erdi. 
Güncelleme Tarihi: 19 Temmuz 2014, 16:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER