Kayıp Yakınları 19 Yıldır Kayıp Tevfik Ay'ın Akıbetini Sordu

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının her hafta düzenlediği oturma eylemlerinin 287'incisi gerçekleştirildi.

Kayıp Yakınları 19 Yıldır Kayıp Tevfik Ay'ın Akıbetini Sordu
 İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının "Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın" sloganıyla her hafta düzenlediği oturma eylemlerinin 287'incisi Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirildi.
Meclisi üyeleri, SES, Belediye-İş Sendikası, kayıp yakınları ile insan hakları aktivistleri katıldı. Eylemde, 1995 yılında Mardin'in Midyat İlçesi'ne bağlı Şenköy Beldesi'nde çağrıldığı karakolda giden ve kendisinden bir daha haber alınamayan korucubaşı ve köy muhtarı Tevfik Ay'ın akıbeti soruldu. Eylemdeki kayıp yakınları, 287 haftadır sürdürdükleri oturma eylemlerine, sonuç alıncaya kadar devam edeceklerini kaydetti.


Eylemde bir konuşma yapan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, sözlerine Federal Kürdistan Bölgesinde bulunan Mahmur (Maxmur) kampına düzenlenen IŞİD saldırısında yaşamını yitiren gazeteci Deniz Fırat'ı anarak başladı. Bilici, "Karanlıkların açığa çıkması için mücadele eden bu kirli savaşta bir özgür basın emekçisi arkadaşımızı daha kaybettik. Minnetle ve sevgiyle anıyoruz. Şuna inanıyoruz ki, siz özgür basın çalışanları bizlere gerçekleri aktarmaya devam edecek, onun kamerasını, fotoğraf makinesini, mücadelesini yerde bırakmayacaksınız" diye konuştu.

ÊZİDÎ'LERE YÖNELİK ŞENGAL'DE KATLİAMI, SOYKIRIMI, VAHŞETİ HEPİMİZ İZLİYORUZ

Rojava ve Fedaral Kürdistan Bölgesindeki IŞİD saldırılarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bilici, Kürtlerin özgürlük kazanımlarına ve mevcut statülerine ciddi bir yönelim olduğunu işaret etti. Dün bir heyet olarak bölgede incelemelerde bulunduklarını söyleyen Bilici, "Êzidî'lere yönelik Şengal'de katliamı, soykırımı, vahşeti hepimiz izliyoruz. Gün be gün bu vahşet yayılıyor. İnsan hakları savunucuları olarak, IŞİD'in katliamından kaçan, bu vahşetten canını kurtaran ve göç etmek zorunda kalan Êzidî halkının sorunlarını tespit etmek amacıyla, Silopi ve Zaxo'da incelemelerde bulunduk. Üzülerek belirteyim o katliam politikası, o ayrımcılık devam ediyor. Tek suçları Êzidî olmaları. Zaxo'ya yerleşen Êzidî'ler hala açlık ve susuzlukla, ölümle mücadele ediyorlar. Zaxo'nun sokaklarında sahipsiz, camilere, okullara sığınmışlar. Ne insani ne de maddi hiçbir yardım yapılmıyor. Bu korkunç bir tablodur. Bu şu anlama geliyor. Farklı bir inançta, mezhepteyseniz size Ortadoğu'da yaşam hakkı yoktur demektir" diyerek, Federal Kürdistan Bölgesi hükümetinin konu ile ilgili duyarlılık göstermesi gerektiğini ifade etti.

"EĞER BU ÇAĞDA DA BUNLAR YAŞANIYORSA, ORTADOĞU'DA İNSANLIK ÖLMÜŞ DEMEKTİR"

Êzidî yurttaşlar yaptıkları görüşmelere değinen Bilici "Kendileri ile konuştuğumuz Êzidî yurttaşlar bize 'Eğer bu çağda da bunlar yaşanıyorsa, Ortadoğu'da insanlık ölmüş demektir. Eğer bu duyarsızlık devam ederse, kimse tepki göstermezse, insanlıktan bahsedilmesin" dediler" diye konuştu. Bu alandan daha önce defalarca uluslararası insan hakları kuruluşlarına çağrıdan bulundukların belirten Bilici, "Ama hiçbir ses, hiçbir tepki gelişmiş değildir. Onlar da uluslar arası emperyal güçlerin politikalarına bakarak hareket ediyorlar. BM, Avrupa Birliği ve uluslar arası insan hakların kuruluşlarının Kürdistan ve Şengal'de yaşanan katliamlara duyarsız kaldıkların burada bir kez daha belirtmek istiyorum" dedi. "Öfkemiz büyüktür" diyen Bilici "İnsanlıktan nasibini almamış bu çetelere maddi manevi destek veren her insan, her ülke, her örgüt, her kurum bu suçların, katliamların ortağıdır. Tacize uğrayan, kafası kesilen, her türlü muameleye tabi tutulan bu halka karşı işlenen suçların ortağıdır. Bunları kınıyor, lanetliyoruz" diye konuştu.


Bilici'nin ardından İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Abdusselam İnceören, 1995 yılında Mardin'in Midyat İlçesi'ne bağlı Şenköy Beldesi'nde çağrıldığı karakolda giden ve kendisinden bir daha haber alınamayan korucubaşı ve köy muhtarı Tevfik Ay'ın hikayesini anlattı. Etkinlik kayıplar için yapılan 5 dakikalık oturma eyleminin ardından sona erdi. 
Güncelleme Tarihi: 09 Ağustos 2014, 15:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER