Kayıp Yakınları Vedat Aydın'ı Andı

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının her hafta düzenlediği oturma eylemi 283'üncüsü gerçekleştirildi.

Kayıp Yakınları Vedat Aydın'ı Andı
 HD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının "Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın" sloganıyla her hafta düzenlediği oturma eylemlerinin 283'üncüsü Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirildi.
İHD üye ve yöneticilerinin yanı sıra, KESK Şubeler Platformu, MEYA-DER, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, kayıp yakınları ile insan hakları aktivistlerinin katıldığı eylemde, Halkın Emek Partisi (HEP) Diyarbakır İl Başkanı ve insan hakları savunucusu Vedat Aydın katledilişinin 23.yıl dönümünde anıldı.

Eylemde Kürtçe bir konuşma yapan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, kalıcı barış isteyen ve bunun için mücadele eden insanların sürekli baskı gördüklerini, kaybedildiklerini ve katledildiklerini belirtti. Zihinlerinde Vedat Aydın'ın katledilmediğini ve daima kendileri ile birlikte olduklarını ifade eden Bilici, Aydın'ın insan hakları mücadelesinde hep var olduğunu ve asla unutulmayacağının altını çizdi.

'DEVLET KATİLLERİ TEK TEK BULUP, YARGI KARŞISINA ÇIKARMALIDIR'

Devletin, bölgede işlediği binlerce cinayeti ve kaybedilme olaylarını aydınlatmadığı, katillerini bulup yargılamadığı ve yakınlarından özür dilemediği sürece kalıcı bir barışın sağlanmasının zor olduğunu ifade ederek konuşmasını sürdüren Bilici, devlet yetkililerine bir an önce kayıpların akıbetini ortaya çıkarılma çağrısında bulundu. Bilici "Eğer barışa ve bu sürece inancınız varsa, devletin bölgeye cinayet işlemek amacıyla Kürtlerin üzerine saldığı katilleri, tek tek bulup yargı karşısına çıkarılması gerekir. Biliniyor ki bu cinayetlerin kararını Türkiye devleti vermiştir. Bu kararların verenlerde Cumhurbaşkanları, Başbakanlar, iç ve dış işleri ile Adalet bakanlarıdır. 90'lardan bu güne karar alanlar, cinayet işleyenler bellidir. Bu nedenle bu katiller bulunmaz ve yargılanmazsa, bilin ki sizlere inancımız yoktur" diye konuştu.

Böyle bir sürecin işleyebilmesi içinde hakikat ve adalet komisyonlarının kurulması gerektiğine ihtiyaç olduğundan bahseden Bilici, devlet bunu yapmadığı takdirde Kürtlerin bu komisyonları kurup hesap soracağını söyledi. Bilici, "Kürt halkı komisyonları oluşturur ve her şeyi bir bir ortaya çıkarır. Yer, zaman, tarih her şey biliniyor. Bunları deşifre edecekler. Ve çocuklarımıza anlatacağız. 'Kürt halkına katliamlar yapıldı, katillerde bunlardır' diye. Bu nedenle bir kez daha devlete çağrıda bulunuyoruz. Kayıpların akıbetini, işlenen cinayetleri ortaya çıkarmazsanız ne bir adım geri, ne de bir adım ileri gidebilirsiniz. Bu yüzden bu komisyonları kurmanız gerekiyor" diye belirtti.

'SONUÇ ALINCAYA KADAR BU MÜCADELEDEN ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ'

Kayıpların akıbetin ile ilgili sonuç alıncaya kadar her hafta gerçekleştirdikleri oturma eylemlerini ve diğer çalışmaları sürdürerek mücadele etmeye devam edeceklerini belirten Bilici,"Bizler kayıp yakınları, Barış Anneleri, insan hakları savunucuları olarak talep ettiğimiz adaleti gerçekleştirinceye dek bu mücadeleden, bu davadan asla vazgeçmeyeceğiz. Sonuna kadar götüreceğiz. Ne Vedat Aydın'ı, ne de katledilen binlerce kişi unutmayacağız. Onlarla birlikte olacağız, onlar için mücadele etmeye devam edeceğiz. Vedat Aydın'ın insan hakları derneğinde bıraktığı mücadele mirasını sürdüreceğiz" şeklinde konuştu.

Bilici'nin konuşması ardından, 23. yıl önce katledilen Kürt siyasetçi ve insan hakları savunucusu Vedat Aydın başta olmak üzere tüm kayıplar anısına 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi.
Güncelleme Tarihi: 12 Temmuz 2014, 16:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER