Kışanak: Artık Kürt Halkının Statü Talebine Ankara'nın Ne Yanıt Vereceği ile Meşgul Olamayız

BDP Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Gültan Kışanak, Kürtlerin gelinen aşamada "statü" talebi konusunda devletin adımlarını bekleyebilecek durumda olmadığını vurgulayarak, "Beklemek zorunda da değildir.

Kışanak: Artık Kürt Halkının Statü Talebine Ankara'nın Ne Yanıt Vereceği ile Meşgul Olamayız
 BDP Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Gültan Kışanak, Kürtlerin gelinen aşamada "statü" talebi konusunda devletin adımlarını bekleyebilecek durumda olmadığını vurgulayarak, "Beklemek zorunda da değildir. Kürtler bu meşru ve haklı, kendi iradesine dayalı çözüme kavuşmak arzusundadır. Yerel yönetimleri, belediyelerimizi halkımızın öz yönetimi olarak tanımlıyoruz. Bu öz yönetimlerle özgür kimliğin inşa sürecine gireceğimizi düşünüyoruz. Biz artık Kürt halkının statü talebine Ankara'nın ne yanıt vereceği ile meşgul olamayız" dedi.

ANF'ye göre Kışanak, 30 Mart'ta yapılacak seçimde seçilmesi durumunda yasaları zorlayacak, sistemi zorlayacak çalışmalarda bulunacağını ifade ederek, "Kürt halkı uzun süredir, diyalog ve müzakere ile statüsünün kabul edilmesi için ortaya çözüm politikaları koydu. Öcalan'ın bu konuda yol haritaları var, çözüm önerileri var, protokoller var" dedi.

Buna rağmen hukuksal olarak, merkezi hükümetin Kürtlerin statüsünü kabul eden bir noktaya gelmediğini savunana Kışanak, şöyle dedi:

"Evet, Kürtler siyasi olarak meşru bir statüdeler. Bugün bunu kimse inkar edemez. Ancak bunun hukuksal bir zemini yok. Bu nedenle Kürt halkı geldiğimiz aşamada artık statü talebi konusunda devletin adımlarını bekleyebilecek durumda değildir. Beklemek zorunda da değildir. Kürtler bu meşru ve haklı, kendi iradesine dayalı çözüme kavuşmak arzusundadır. Bu nedenle biz bu seçimin sloganını "Öz Yönetimle Özgür Kimliğe' diye belirledik. Yerel yönetimleri, belediyelerimizi halkımızın öz yönetimi olarak tanımlıyoruz. Bu öz yönetimlerle özgür kimliğin inşa sürecine gireceğimizi düşünüyoruz. Bunun da adı, Kürt halkının statüsüdür. Yani biz artık Kürt halkının statü talebine Ankara'nın ne yanıt vereceği ile meşgul olamayız. Daha çok halkın kendi gücüyle inşa edeceği yerel yönetimlerde bunu hayata geçirmenin imkanlarını yaratmalıyız. Seçimlerden sonra daha özgür bir Kent olacağız." 
Haber Kaynağı: HABERLER
Güncelleme Tarihi: 16 Şubat 2014, 13:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER