Lice'de OHAL'i Andıran Manzara

2 uzman çavuşun kaçırılması eyleminin ardından bölgede yoğun güvenlik önlemleri alındı. Lice ilçesinin Abalı bölgesine çok sayıda asker sevk edildi.

Lice'de OHAL'i Andıran Manzara
 Karakol inşaatını protesto etme amacıyla Diyarbakır-Bingöl karayolunun trafiğe kapatılması ve 2 uzman çavuşun kaçırılması eyleminin ardından bölgede yoğun güvenlik önlemleri alındı.
Lice ilçesinin Abalı bölgesine çok sayıda asker sevk edildi. Bu karayolunu kullanan sivil araçlar, 15 yıl önce Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde olduğu gibi zırhlı araçların eşliğinde konvoy halinde seyahat edebiliyor. Karakol inşaatına yakın bölgede bulunan Abalı Jandarma Karakolu'nun baraka şeklindeki görüntüsü ise dikkat çekiyor.

ASKERİ KONVOY ARAÇLARA EŞLİK EDİYOR

Diyarbakır'da PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H ile bazı örgüt sempatizanları tarafından 5 gün önce yol kapatma eylemi yapıldı. Diyarbakır-Bingöl karayolunda kamyonları durduran bazı kişiler, araçları yol üstüne park ettirdikten sonra kontak anahtarlarını aldı. Yolda kimlik kontrolü yapan örgüt sempatizanları, iki uzman erbaşı kaçırdı. Güvenlik güçlerinin çalışmaları ve BDP yöneticileriyle kurulan iletişimin ardından dün akşam saatlerinde karayolu trafiğe açıldı. Ancak sivil araçların geçişine tek başına izin verilmiyor. Güvenlik güçleri, Tabantepe'deki Vali Aydın Arslan Harekat Üssü bölgesinde durdurdukları araçları zırhlı askeri araçlar eşliğinde Lice kavşağına kadar getiriyor. Diyarbakır'dan Bingöl'e gitmek isteyen araçlar da, Lice kavşağında durdurulup askeri konvoy eşliğinde güvenli noktaya kadar götürülüyor.

FİS OVASI EYLEM İHBARI ÜZERİNE KAPATILDI

Bu arada Lice ve Bingöl yönünden gelen araçların Fis Ovası'nı kullanması yasaklandı. Hani ve Kocaköy kavşaklarında yolu trafiğe kapatan jandarma, araçların Fis Ovası'ndan geçmesini öğle saatlerinde durdurdu. Abalı bölgesinde yolun açılmasıyla birlikte örgüt sempatizanların Fis Ovası'nda aynı eylemi yapacağı ihbarı üzerine bölgede tedbirler alındı. Halen araçların Fis Ovası'nı kullanmasına izin verilmiyor.

BÖLGEDE YILLAR SONRA YOĞUN ÖNLEM ALINDI

Lice bölgesinde yoğun güvenlik önlemi aldı. Çok sayıda zırhlı araç bölgeye gönderildi. Çevre bölgelerden çok sayıda jandarma asayiş ve özel harekat timleri olay mahalline sevk edildi. Diyarbakır'ın Kocaköy, Lice, Hani ve Bingöl’ün Genç ilçesi arasındaki bölgede güvenlik önlemi alan jandarma ekipleri, buradaki ulaşımı zırhlı araçlarla sağlıyor. Arama noktalarındaki askerler, çelik yelek ve kasklarla görev yapıyor. Alınan tedbirler bölgede 1999 yılına kadar uygulanan olağanüstü hali andırdı.

ABALI KARAKOLUNUN HALİ İÇLER ACISI

Bu arada eylemlerin yapıldığı bölgede bulunan Abalı Jandarma Karakolu'nun içler hali acısı dikkat çekiyor. Yaklaşık 60 yıl önce kaçakçılara karşı yapılan karakol daha sonra terörle mücadelede kullanıldı. Karakolun bulunduğu yer adeta bir çanağı andırıyor. Dağlarla çevrili olan ve büyük bir barakayı andıran karakol, onlarca kez saldırıya uğradı. Ayrıca karakolun, toprak kaymaları sebebiyle sık sık sorunlar yaşadığı belirtiliyor. Karakolun taşınması için 6 yıl önce proje hazırlandığı kaydediliyor.

UZMAN ÇAVUŞU AİLESİNDEN AYIRDILAR İDDİASI

Bu arada örgüt tarafından kaçırılan jandarma uzman erbaşlardan birinin ailesiyle seyir halindeyken kaçırıldığı belirtildi. Diğer uzman çavuşun ise bekar olduğu öğrenildi. İddialara göre, yolu kesen örgüt sempatizanları, uzman çavuşu ailesinden ayırarak götürdü. Görgü tanıkları, uzmanları alıkoyan kişilerin, 'görüşüp bırakacağız' diyerek aileyi susturduğunu kaydetti.
Güncelleme Tarihi: 29 Nisan 2014, 19:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER