Lice'de Su Tesislerinin Temeli Atıldı

Lice'nin içme suyu sorununu önemli ölçüde çözecek 500 tonluk su deposu, sondaj kuyusu, terfi hattı ve enerji nakil hattı tesislerinin temeli törenle atıldı.

Lice'de Su Tesislerinin Temeli Atıldı

 'ın Lice İlçesinde 5 bin nüfuslu Karahasan, Çarşı, Körtük ve Kali mahallelerinin faydalanacağı 500 tonluk su deposu, sondaj kuyusu, terfi hattı ve enerji nakil hattı tesislerinin temel atma töreni gerçekleştirildi.



Törene  Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Fırat Anlı, Lice Belediyesi Eş Başkanları Rezan Zugurli ve Harun Erkuş, DİSKİ Genel Müdürü Zülküf Karatekin, HDP ve DBP ilçe yöneticileri, HDP  Milletvekili Adayı Sibel Yiğitalp, meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda yurttaş katıldı.



Açılış konuşmasını yapan DİSKİ Genel Müdürü Zülküf Karatekin, tesis ile ilgili teknik bilgiler verdi. Karatekin, Lice'de açılışını yaptıkları 500 tonluk betonarme içme suyu deposu, sondaj kuyusu, terfi hattı ve enerji nakli hattı yapım işinin 2 milyon 743 bin maliyetli Kırsal Mahallelerde İçme Suyu Tesisi Yapımı İşinin bir parçası olduğunu söyledi.

Karatekin: DİSKİ Geniş Bir Alanda Hizmet Üretiyor



Büyükşehir Yasası ile birlikte hizmet alanlarının genişlediğini hatırlatan Karatekin, yasa ile birlikte 13 ilçe, binlerce köy ve mezranın altyapı tesislerini yapma görevinin DİSKİ'ye geçtiğini belirtti. Lice ile ilgili fizibilite çalışması yaptıklarını ve ilçede ciddi bir içme suyu sorunu tespit ettiklerini anlatan Karatekin, "Lice'nin içme suyu şebekesi eskiydi, bu nedenle hatlarda su kaçağı oluşuyordu. Bu da ilçede içme suyu sorunu oluşturuyordu. Lice ilçesinin güneyinde 190 metre derinliğinde açılan ve yaklaşık 9 l/sn verimli sondaj kuyusundan alınan su, 3200 m terfi hattıyla 500 tonluk betonarme gömme depoya pompalanacak, buradan da ilçe merkezine cazibe ile servis edilecektir. Depo 560 metrekarelik bir alana yapılacaktır" diye konuştu.





'Su Sorunu Ortadan Kalkacak'

Karatekin, tesisin toplam maliyetinin 490 bin olduğunu ifade ederek, haziran sonunda işletmeye alınacağını söyledi. Karatekin şöyle konuştu: "Bu tesisin devreye alınması ile birlikte 27 binlik bir nüfusun içme suyu ihtiyacı karşılanacaktır." Karatekin iki yıl içerisinde Lice'nin tüm altyapı sorunlarını çözeceklerini sözlerine ekledi.



Zuğurli: Suyu tasarruflu kullanalım



Lice Belediyesi Eş Başkanı Rezan Zuğurli ise, "Bu hizmet Lice halkı için çok değerlidir" diyerek konuşmasına başladı. Geçmiş yıllarda gün içinde suyun bir saat verildiğini hatırlatan Zuğurli, özellikle yaz aylarında yaşanan susuzluğun hayatı zorlaştırdığını ifade etti. "Su hayattır, susuz yaşam olmaz" diyen Zuğurli, suyun tasarruflu kullanımının bir gereklilik olduğunu söyledi.





Anlı: Kent Merkeziyle Aynı Hizmet Kalitesi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı da, "Büyükşehir Belediyemiz 15 yıldır halkı için, toprağı için hizmet üretmeye devam etmektedir" diyerek, söz verdikleri gibi kent merkezinde ürettikleri hizmet kalitesinin aynısını ilçelerde de yaptıklarını söyledi. Lice'de temelini attıkları tesisin çok kıymetli olduğunu ve ilçenin içme suyu sorununu çözeceğini ifade eden Anlı, "Lice halkına ne kadar hizmet etsek azdır. Lice halkı her açıdan bizim onurumuzdur" diye konuştu.



'Amed Başkentse, Lice de Altınıdır'



Anlı konuşmasını şöyle sürdürdü: "Temelini atacağımız çalışma çok önemlidir. Bu hizmet Lice için, Lice'nin geleceği için, Lice'nin çocukları için kutsal bir hizmettir. Her zaman söylediğim gibi çalışmalarımız sadece Ortadoğu için değil, sadece Türkiye için değil, dünyaya da model oluşturuyor. Bugün Hazro, Bismil, Kulp söylüyor; Silopi de, Başkale de söylüyor. Botan halkı da söylüyor. Amed başkentse, Lice de altınıdır, diyor." Birlik olma çağrısı da yapan Anlı, "Su aydınlıktır, inşallah geleceğimiz de aydınlık olacaktır. İnşallah belediyelerimiz halkımıza layık hizmet sunacaktır" diye konuştu.



HDP  Milletvekili adayı Sibel Yiğitalp de, "Lice çok kıymetli bir geçmişe sahip. Dolayısıyla hizmetin en büyüğünü hak ediyor" diyerek  Büyükşehir Belediyesi'ne, DİSKİ Genel Müdürlüğü'ne teşekkür etti. Konuşmaların ardında butonlara basılarak tesisin temeli atıldı. Daha sonra Anlı, ilçe belediye eş başkanları ve Karatekin inşaat alanına giderek çalışmayı yerinde izledi.

Güncelleme Tarihi: 14 Mayıs 2015, 16:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER