Diyarbakır’da 11. Uluslararası Dil Ve Kültür Şöleni

11. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’nın Diyarbakır etkinliği, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Mehmet Eker’in de katılımıyla yapıldı.Dünyanın birçok ülkesinden gelen çocuklar, “Evrensel Barışa Doğru” sloganıyla Diyarbakır...

Diyarbakır’da 11. Uluslararası Dil Ve Kültür Şöleni
11. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’nın Diyarbakır etkinliği, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Mehmet Eker’in de katılımıyla yapıldı.

Dünyanın birçok ülkesinden gelen çocuklar, “Evrensel Barışa Doğru” sloganıyla Diyarbakır Atatürk Stadyumu'nda buluştu. Etkinliğe Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, AK Parti Diyarbakır milletvekilleri Cuma İçten ve Mehmet Hamzaoğulları, Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven ve çok sayıda vatandaş katıldı. Şölene katılan Bakan Eker, Diyarbakır'ın daha önce kan ve gözyaşıyla anıldığını belirterek, "Bu şehir, kendi tarihinin, kültürünün, medeniyetinin dışında bir kavganın, gözyaşının adeta merkezi halinde didiniyordu. Bu şehir kan ve gözyaşıyla anılıyordu. Geçmişte Diyarbakır'da bu tür etkinliklere uzaktan gıpta ile bakardık. Yaklaşık 3 yıl önce Dicle Üniversitesi'nde küçük çaplı yapılan şenliğin, bu yıl Atatürk Stadyumu'nda on binlerce kişiyle gerçekleşmesinin coşkusunu yaşıyorum bu akşam. Neden Diyarbakır'da da bu tür etkinlikler düzenlenmez diye söylerdik. Biz tabi o tarihlerde bu medeniyet şehrinin ara dönemi diyebiliriz. O ara dönemde biz sıkıntılarla uğraşıyorduk. Araya kötü görüntüler girmişti. Bu şehir maalesef kendi tarihinin, kültürünün, medeniyetinin dışında bir kavganın, gözyaşının adeta merkezi halinde didiniyordu. Bu şehir, kan ve gözyaşıyla anılıyordu. Ama çok şükür içinde bulunduğumuz süreç, aylardır bu şehrin insanlarında artık umutla geleceğe Türk'üyle, Kürt'üyle, Zaza'sıyla, Çerkez'iyle, Laz'ıyla Arap'ıyla birlikte geleceğe dönük sevgi, barış ve umut türküleri söylüyor. İşte bu gece yine bu anlayışın dalga dalga, halka halka yayılarak Türkiye'nin dışına da çıkıp Afrika'yı da, Ortadoğu'yu da, Asya'yı da içine alacak bir sevgi ve barış halkasına dönüşen bir etkinliğe dönüştü" dedi.

Etkinliğe Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nden katılan Siwer’in okuduğu Kürtçe şarkı damgasını vurdu.

Güncelleme Tarihi: 13 Haziran 2013, 12:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER