Diyarbakır'da “Organ Bağışı ve Nakli“ Paneli

Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde (DEAH) Organ Bağışı ve Nakli Haftası nedeniyle panel düzenlendi.

Diyarbakır'da “Organ Bağışı ve Nakli“ Paneli
 Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde (DEAH) Organ Bağışı ve Nakli Haftası nedeniyle panel düzenlendi.

DEAH Konferans Salonu'nda düzenlenen panele, sağlık personelleri ile böbrek nakli olan ve olmayı bekleyen hastalar katıldı. DEAH Organ Nakli Merkezi Uzmanı Dr. Nurettin Ay, panelde kronik böbrek hastalığı ve tanıtımı hakkında bilgi verdi.

Kronolojik böbrek hastalarında büyük bir artış olduğunu vurgulayan Ay, "Sağlık Bakanlığı'nın kayıtlarına göre Türkiye'de 5 bin 600 kronolojik böbrek hastası bulunuyor. Bu veriler kronolojik böbrek hastalarında büyük bir artış olduğunu gösteriyor" dedi.

Böbrek naklini neden önerdiklerini anlatan Ay, şunları söyledi:

"Daha uzun yaşam süresi, daha iyi yaşam kalitesi ve daha ekonomik bir hayat için böbrek naklini öneriyoruz. Diyalizle yaşam süreleri de organ nakline göre büyük bir farklılık gösteriyor. Örneğin 40 yaşında diyalize giren bir insanın yaşamı ortalama 7 yıldır. Nakil gerçekleştiğinde yaşama süresi 20 yıl oluyor. Yani 13 yıl ömür uzuyor. Bu nedenle böbrek naklini öneriyoruz. Beyin ölümü gerçekleşmiş ve onayı alınmış yoğun bakım hastalarından çapraz nakille, canlı akrabadan, dördüncü dereceye kadar kan bağı bulunan akrabalardan ve il etik kurulunun onayıyla akraba olmayanlardan organ temin edilebilir."

Panelde söz alan 31 yaşındaki Askeri Çoban, kendisine yapılan böbrek nakline değinerek, "Ben ağabeyim Ramazan'dan böbrek aldım. Onun böbreğiyle yeni bir hayata başladım. Diyalizle yaşadığım sıkıntılardan kurtuldum. Çok mutluyum. Hiç kimse böbrek naklinden korkmasın" dedi.

HABERLER

Güncelleme Tarihi: 11 Kasım 2013, 09:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER