Diyarbakır'ın Fethi

Diyarbakır’ın İslam orduları tarafından fethedilmesinin 1374.yıldönümü coşkulu bir şekilde kutlandı. Kutlamaların yapıldığı Atatürk Stadı tekbir sesleriyle inlerken,binlerce vatandaş tribünleri ve sahanın ortasını doldurdu.

Diyarbakır'ın Fethi
DİYARBAKIR’IN FETHİNE MUHTEŞEM KUTLAMA

Diyarbakır’ın İslam orduları tarafından fethedilmesinin 1374.yıldönümü coşkulu bir şekilde kutlandı. Kutlamaların yapıldığı Atatürk Stadı tekbir sesleriyle inlerken,binlerce vatandaş tribünleri ve sahanın ortasını doldurdu.

27 Mayıs 639 tarihinde Hz.Ömer’in halifeliği döneminde ve peygamber efendimiz Hz.Muhammed’in vefatından 7 yıl sonra İslam ordusu tarafından fethedilen Diyarbakır’ın fetih günü kutlandı. Büyük İslam komutanı Halid Bin Velid’in de asker olarak yer aldığı İyaz Bin Ganem komutasındaki ordunun 6 ay şehri kuşattıktan sonra fethi gerçekleştirmişti.
Anadolu coğrafyasında islamla tanışan ilk kent olan Diyarbakır fetih sırasında şehit olan ve daha sonra hayatını kaybeden 600’dan fazla sahabe nedeniyle Mekke ve Medine’den sonra en fazla sahabe mekanının yer aldığı şehir olarak biliniyor. İslam için 5.haremi şerif olan Ulu Cami’nin de yer aldığı kentin fethinin 1374'üncü yıl dönümü törenle kutlandı.

GÖZYAŞLARI VE TEKBİRLERLE

Fetih Platformunca Diyarbakır Atatürk Stadyumu'nda gerçekleştirilen tören, Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı. Muhteşem görüntülerin oluştuğu geceye vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Törende zaman zaman gözyaşları sel olurken,tekbir sesleri tribünleri inletti.
Fetih Kutlama Plaformu Sözcüsü İbrahim Gökdemir, 1374 yıl önce 541 sahabenin katılımıyla gerçekleştirilen fethin ardından kentteki gayrimüslim halkın örf, adet, din ve dillerine yönelik hiçbir müdahalede bulunulmadığını söyledi.

‘BU GÜN KURTULUŞ GÜNÜ OLMALIDIR’


Bu sayede İslam'a girmek istemeyenlerin bile günümüze kadar dinleri ve dillerini muhafaza ettiğini vurgulayan Gökdemir, fetihten önce şehirdeki insanların uzun süre Sasani ve Binaz zulmü altında yaşamak zorunda kaldığını kayderek, "Bu şehir, Diyarbakır adı yerine sahabe namı ile bütünleşen Diyar-e Bekir olmalıdır. Bu nedenle 27 Mayıs 639 tarihi de Diyar-e Bekir'in fethi ve milli kurtuluş günü olmalıdır. Bu mübarek beldemizi karpuz ile tanıtmaya çalışmak, bu kutsal kente yapılan en büyük saygısızlıktır. 27 Mayıs 639 günü, Müslüman Kürt halkının etnik bir unsur olmaktan çıkıp İslam kimliği ve kardeşliği ile kenetlenme günüdür. 1374'üncü fetih yıl dönümünü ilk kez Müslüman halkımızla birlikte kutlamanın gururu ve sevinci içindeyiz. İnşallah her yıl bu coşku ve heyecan artarak kutlanmaya devam edecektir."dedi.
Daha sonra, bazı gruplar tarafından Türkçe ve Kürtçe ilahiler seslendirildi.




Güncelleme Tarihi: 27 Mayıs 2013, 01:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER