Gözleri Başka Hayatlara Işık Oldu

Diyarbakır'da önceki hafta eşi tarafından öldürülen, daha sonra organları ailesi tarafından bağışlanan S.C.'nin korneası tam bir yıldır sırada bekleyen hastaya nakledildi.

Gözleri Başka Hayatlara Işık Oldu
Diyarbakır'da önceki hafta eşi tarafından öldürülen, daha sonra organları ailesi tarafından bağışlanan S.C.'nin korneası tam bir yıldır sırada bekleyen hastaya nakledildi.

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Göz Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Yasin Çınar tarafından yapılan kornea nakli başarılı geçererek, hastanın yüzde 30 oranında görmesi sağlandı. Tam bir yıldır göz nakli bekleyen Tuba Kaydu'nun sağ gözüne nakledilen S.C.'nin korneası, Kaydu'ya ışık oldu. Bir yıldır bu anı beklediğini aktaran Kaydu, gözünün yeniden görebilecek olmasından büyük bir sevinç duyduğunu söyledi. Organları bağışlanan kadına Allah'tan rahmet dileyen Kaydu, "Geçen sene göz bulanıklığı şikayetiyle geldim. Kornea ameliyatı olmam gerektiği belirtildi. İşte ameliyat oldum şimdi. Bir yıldır bu anı bekliyordum. Gözlerim yeniden görebilecek. Beni aradıklarına ve bu ameliyatı yaptığımıza çok sevindim. O gözümle hemen hemen hiç görmüyordum. Bundan sonra tam görebileceğim. Bana organını bağışlayan hastaya dua edeceğim. Mekanı cennet olsun Allah razı olsun" dedi.

Ameliyatı gerçekleştiren Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Göz Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Yasin Çınar, kornea bekleyen yüze yakın hastalarının bulunduğunu belirterek, organ bağışının artması durumunda bu hastaların yeniden görebilme şanslarının olacağını kaydetti. Vatandaşların organ bağışında bulunmaları gerektiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Çınar, "Hastamız bir yıl önce sağ gözünde görme azalması nedeni ile başvurdu bize. Yapılan muayenesinde uçuk mikrobuna bağlı korneada beyazlaşma yani glokom hadisesinin olduğunu gördük. Hastaya kornea nakli yapılması gerektiğini söyledik. Hasta da kabul etti. Yaklaşık işte bir yıl sırada bekledikten sonra uygun kornea çıkınca kendisine haber verdik ve kornea naklini gerçekleştirdik. Hastamız şu anda görmesi ameliyat öncesine göre daha iyi. Ameliyattan önce bir metrelik bir mesafeyi görmekteyken şu anda yüzde 30 görmekte. Görmesi zamanla daha iyi olacaktır. Kornea nakil sıramızda yaklaşık yüze yakın hasta bulunmaktadır. Tüm Türkiye'de ise bu sayının 5 bin olduğu düşünülüyor. Halkımız organ bağışı konusunda bilinçlendirilerek bağışların sayısı arttırabilir. Böylelikle daha fazla hastamız bu durumdan faydalanabilir" diye konuştu. 
Güncelleme Tarihi: 11 Haziran 2013, 15:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER