İşsizlik-yoksulluk!

Diyarbakır Büyükşehir Başkan adayı da olan Gültan Kışanak Diyarbakır Ticaret Borsası ve Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğini ziyaret etti. Kışanak, kentte ciddi anlamda işsizlik ve yoksulluk sorunu olduğunu söyledi.

İşsizlik-yoksulluk!

 BDP Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Gültan Kışanak, Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) ve Diyarbakır Esnaf ve Sanaatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanlığını ziyaret etti.

Beraberinde BDP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt ile ilk olarak DTB Başkanı Ebubekir Bal'ı ziyaret eden Kışanak, burada yaptığı konuşmada, ekonomik kalkınma ve yoksulluk sorununun kentin en büyük sorunu olduğunu söyledi.

Diyarbakır'ın bugün içinde bulunduğu durumu hak etmediğini vurgulayan Kışanak, Diyarbakır'ın geçmişte hem Ortadoğu'nun hem de Türkiye'nin ekonomik olarak en gelişmiş kentlerinden biri olduğunu belirtti.

KIŞANAK TİCARET BORSASINDA

Kışanak, Diyarbakır'ın yıllar içerisinde bir takım siyasal ve ekonomik programlar nedeniyle hak ettiği ekonomik potansiyeli yakalayamadığını kaydederek, şöyle dedi:

"Ciddi derecede işsizlik ve yoksulluk sorunumuz sözkonusu. Parti olarak bölgenin sosyo-ekonomik seviyesinin yükseltilmesi ile istihdam ve yoksulluk sorununun aşılması önceliklerimiz arasında. Kentteki tüm sivil toplum kuruluşları ile demokratik kuruluşları ziyaret ediyoruz. Kentin sorunlarını çözme noktasında birikim ve deneyimlerinizle önerileriniz olacağını düşünüyorum."

DTB Başkanı Bal ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Diyarbakır'ın zenginlerinin eskiden Diyarbakır'dan ne zaman gideceğinin hesabını yaptığını şimdi ise yatırımcıların Diyarbakır'da kalmayı istediğini söyledi.

KADIN HAKLARI İHLALLERİ

Bundan sonraki süreçte Diyarbakır'ın gelişeceğine inandığını vurgulayan Bal, şöyle konuştu: "Organize Sanayi Bölgesine dışardan gelen ciddi yatırımlar var. Dışarıdan buraya gelen yatırımcılar buradaki güven ve huzur ortamını gördüğünden dolayı yatırım yapma kararı alıyor. Bu sevindirici bir olay. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanlığına ilk kez kadın aday gösterildi. Bu nedenlerden dolayı daha çok çalışmanız gerekir. Çünkü bölgemizde kadın hakları çok ihlal ediliyor. Bölgemizdeki kadınların genç yaşta evliliği ve ölümleri sözkonusu oluyor. Bu konuda çaba göstereceğinize inanıyorum. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum" diye konuştu.

Daha sonra DESOB'u ziyaret ederek Başkan Alican Ebedinoğlu ile bir süre görüşen Kışanak, Diyarbakır'ın sadece Türkiye'nin değil, Ortadoğu'nun da gözünün üzerinde olduğu bir kent olduğunu söyledi.

Kentin kimliğinden kaynaklanan bu özel duruma uygun bir kent hukuku kurma yönünde çalışacaklarını ifade eden Kışanak, "Merkezi devlet yapılanmasında çok ciddi derecede tartışmalar, yapısal sorunlar ve sıkıntılar var. Böyle bir durumda demokrasi, sosyal, ekonomik ve kurumsallaşma yönünde çalışmalar yürütmeyi hedefliyoruz" dedi.

EBEDİNOĞLU, ESNAF HUZURLU

DESOB Başkanı Ebedinoğlu da ziyaretlerinden dolayı Kışanak'a teşekkür ederek, yıllardır süren çatışmalı ortamdan dolayı bölgede yaşayan herkes gibi esnaf odalarının da ağır bedeller ödediğini belirtti.

Yerel seçimlerden önce başlatılan çözüm sürecini önemsediklerini, bu sürecin başarıya giden yolun mutlak suretle destekleyicisi olduklarını ifade eden Ebedinoğlu, şunları kaydetti:
"Sizlerden büyük umutlar içinde olduğumuzu ifade etmek isteriz. Bu noktada gerek devlet kurumları gerek siyasi partiler ve gerekse bizim gibi sivil toplum kuruluşlarının yakalanan bu fırsatı değerlendirmesi gerekiyor. Hiçbir siyasi hedef hiçbir siyasi kaygıya kurban edilmeden herkesin taşın altına eline koyması gereken bir süreçteyiz. Bu huzur ve güven ortamı oluşmadığı, çatışmalı ortam bitmediği sürece bölgemizin hiçbir ilinde sanayinin gelişmesi söz konusu değil. Huzur ve güvenin olmadığı yerde sermaye olmaz. Esnafımız ilk kez çözüm süreciyle son bir yıldır işyerini huzurlu bir şekilde açıp kapatıyor."

DİYARBAKIR SÖZ GAZETESİ

Güncelleme Tarihi: 15 Ocak 2014, 12:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER