Polis'ten BDP'li Başkan'a Sert Cevap

BDP'nin Diyarbakır'da 'Hükümet Adım At' sloganıyla düzenlediği eylem polis engeline takıldı.

Polis'ten BDP'li Başkan'a Sert Cevap
Barış ve Demokrasi Partisi'nin(BDP) Diyarbakır'da 'Hükümet Adım At' sloganıyla düzenlediği eylem polis engeline takıldı. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürü Süleyman Hançerli ile BDP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt arasındaki diyalog dikkat çekti. Zümrüt, eylemin çözüm sürecine binaen yapıldığını, yürüyüşü yapmanın demokratik bir hak olduğunu savunurken, Güvenlik Şube Müdürü Hançerli ise yürüyüşün çözüm süreciyle alakası olmadığını, kitle içinde molotof ve ses bombalı grupların olduğunu ifade etti.

Diyarbakır'da şehir merkezinde çıkan olaylarda eylemciler, polise ses bombası ve havai fişekle saldırırken, polis ise biber gazı ve tazyikli su ile müdahalede bulundu. Çıkan olaylar öncesinde Güvenlik Şube Müdürü Hançerli ile BDP Diyarbakır İl Başkanı Zümrüt arasında ilginç diyaloglar yaşandı. Polise ekiplerinin olduğu noktaya gelen Zübeyde Zümrüt, "İnsan önce bir görüşme yapar. Bu yürüyüş demokratik bir yürüyüştür." dedi. Bu tepkiye karşı Güvenlik Şube Müdürü Hançerli, "Bu sözlere karşı beni bile güldürdünüz. Bu demokratik yürüyüşse ben hayatımda demokratik yürüyüş görmedim demektir. Ben Diyarbakır güvenlik müdürüyüm ben böylesine hareketli, kanunsuz bir grubu Diyarbakır'da son zamanlarda görmedim." şeklinde cevap verdi.

"BUGÜN SİZİN SAMİMİ OLDUĞUNUZA İNANMIYORUM"

Zümrüt, çözüm sürecinde yaptıklarının anayasal bir hak olduğunu iddia etti. Hançerli ise "Süreç demek sizin suç işleyebileceğiniz anlamına gelmez. Suç işlendiğinde gereği yapılır. Süreç dediğiniz şeyi yürütmek adına sağduyu gösterirseniz bu sizin bizim Diyarbakır'ın huzuru için doğru olur. Siz kameralar karşısında gelip neden müzakere etmediniz diye soruyorsunuz. 40 dakikadır buradayız ben 'müdahale edilecek' diye ikaz edince mi buraya geliyorsunuz. Bugün sizin samimi olduğunuza inanmıyorum. İçinizde onlarca molotofcu gruplar var. Niye getirdiğiniz bu grubu? Bir parti kanunsuz bir gösteriyi organize edebilir mi? Nasıl yapabiliyorsunuz böyle bir şeyi. Arkanıza dönün bir bakın bir sürü yasadışı bayrak ve flama var." dedi.

"KANUNSUZ GÖSTERİDE HOŞGÖRÜ GÖSTERMEMİZİ BEKLEMEYİN"

Zübeyde Zümrüt'ün yürüyüşün anayasal bir hak olduğunu, yolda oturacaklarını yönünde ısrar etmesi üzerine Hançerli, "Sizin oturacağınız yer evinizin bahçesidir. Devletin buna müsaade etmesi mümkün değildir. Ben bugün sizinle müzakere etmeyeceğim. Kanunsuz gösterinin müzakeresi olmaz. Üç kez ikaz ettik. Size Diyarbakır polisi tolere edebileceği kadar eder. Ama devletin de bir dik duruşu olur. Kanunsuz gösteride hoşgörü göstermemizi beklemeyin. Allah için söyleyin ne zaman basın açıklamasına engel olduk? Ne zaman yürüyüşünüze engel olduk yol kapanmadıysa kamu düzeni bozulmadıysa? Siz istiyorsunuz ki bizim kurallarımız hakim olsun. Yok öyle bir şey. Öyle bir şey yoktur. Devletin kuralları vardır. Burası Diyarbakır. 1,5 milyon insan yaşıyor. Yeter artık. Biz sağduyu gösterdik ama siz göstermediniz. Devletin polisi güvenlik için burada. Sizin grubunuzun burada ne işi var. Sırtı çantalı polise kamu kurumlarına molotof atacak gruplar var burada. Hepsi burada kanunsuz eylem için bulunuyor. Devletin anayasasında kanunsuz eylem değil ama toplumsal olay anlatılmış herkes izin almadan yürüyebilir diye. Ama bu şu demek değil kafama esti 5 kişyi topladım kanunsuz sloganlar atarım yolu da kapatırım değil."diye konuştu.

"BU MÜZAKERE BURADA BİTMİŞTİR"

İkazdan önce konuşulması gerektiğini vurgulayan Zümrüt, "Gelip bizimle neden konuşmadınız?" diye sordu. Hançleri ise "40 dakikadır buradayız gelmediniz. Ben senin kanunsuz gösterine gelmek zorunda değilim. Ben o grupların içine gireyim parçalasınlar mı beni? Bakın bu müzakere burada bitmiştir." ifadelerini kullandı. Hançerli, demokratik haklarını kullandıklarını söyleyen Zümrüt'e "Demokratik hak ne demektir biliyor musunuz? Başkalarının haklarına saygı duyarak ben çıkıp basın açıklamamı yaparım. Ama burada halk değil bir sürü örgütçü adam var. Molotofçu grup var. Allah aşkına onlara nasıl sahip çıkıyorsunuz?" diye konuştu.

HABERLER

Güncelleme Tarihi: 01 Temmuz 2013, 16:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER