Sonunda Buda Oldu

Diyarbakır'da bina sakinlerin şikâyeti ve İl Müftülüğü’nün da onayı ile Diyarbakır’da bir camiyi kapattı.

Sonunda Buda Oldu
DİYANET, DİYARBAKIR’DA CAMİ KAPATTI

Diyarbakır'da bina sakinlerin şikâyeti ve İl Müftülüğü’nün da onayı ile Diyarbakır’da bir camiyi kapattı. Güneydoğu isimli caminin kapatılması vatandaşları şok ederken, açıklama yapmaktan kaçınan müftülük kararın Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından alındığını ifade etmekle yetindi.
Birçok hayırseverin özellikle yeni yerleşim yerlerinde çekilen sıkıntılardan dolayı yeni camii ve mescitler inşa etmeye çalıştığı Diyarbakır’da bu alanın sorumlusu olan Diyanet’ten şaşırtıcı bir karar. Diyanet İşleri Başkanlığı, bina sakinlerinin şikâyeti ve müftülüğün de onayı ile bir camiyi ilginç gerekçelerle kapattı. Bina sakinleri ve müftülüğün tutumu tartışmaları beraberinde getirdi. Cami cemaati ve vatandaşlar alınan karara tepkili.

‘KUL HAKKI YENİLİYOR, BURADA NAMAZ KILAMAYIZ’

Çevrede oturan vatandaş ve esnaflarında sığınakta namaz kılmaya başlayınca kooperatifi yapan Celal Çetin ve Şadi Eren isimli vatandaşlar mescide dönüşen sığınağı Diyarbakır Müftülüğüne tapu devir işlemi yapmadan 1990 yılında tahsis etti. Müftülük mescide cami beraatı verip kadrolu imam tahsis etti. İbadethaneye ise Güneydoğu Camii adı verildi. Ardan geçen 23 yılda 12 dairenin 8’i satış sonrası el değiştirdi. Yeni bina sakinleri camiye dönüştürülen sığınağın hissedarını olduğunu öne sürüp ‘kul hakkı yeniliyor’ diye namaza gitmemeye başladılar.

‘TRİLYON DA VERSENİZ CAMİ İÇİN VERMEYİZ’

Cami İmamı Şahin Elhamam, caminin çevrede su alması ve lavabo yapmak için cemaatin desteği ile 2 ay önce kepenkleri kırıp kırmızı tuğlalar ile duvar örmeye başlaması tartışmaları alevlendirdi. Öğretmen olan bina yöneticisi İbrahim Alp ve 11 bina sakini kendi rızaları olmadığı için buna karşı çıktı. Sığınağın bina malı olduğunu söyleyen sakinler ‘kul hakkı yeniliyor' diyerek caminin kapatılması için Bağlar İlçe Müftülüğüne başvurdu.
Şikâyeti üzerine Müftülük bilirkişi olarak 3 kişilik din heyeti oluşturdu. Heyet mülkiyeti satın Müftülüğe satın almak için açık çek verdi. Ancak bina sakinleri ‘bize trilyon bile verseniz cami olarak satmayız’ yanıtını verdi.

VE DİYANET CAMİNİN KAPISINA KİLİT VURDU

Müftülükten sonuç almayan bina sakinleri caminin kapatılması ve geçmişe dönük elektrik, su ve emlak paralarının yatırılması için Diyanet İşleri Başkanlığı Hukuk Müşavirliğine noter aracılığıyla ihtarname çekti. Konuyu dini ve hukuki açıdan detaylı inceleyen Diyanet İşleri Başkanlığı, 12 mülk sahibini haklı bulunarak caminin tahliye edilmesine karar verdi. Caminin kapısına kilit vurulduktan sonra kadrolu imam ise başka bir camiye gönderildi.
Cami cemaati ve vatandaşlar bu şaşırtıcı karara tepki gösterirken, açıklama yapmaktan kaçınan müftülük kararın Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından alındığını ifade etmekle yetindi.



Güncelleme Tarihi: 13 Haziran 2013, 23:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER