Sur Belediyesi Türkiye’nin En Çok Kardeş Belediyesine Sahip

Diyarbakır'ın Sur İlçe Belediyesi, kardeş belediye çalışmaları kapsamında aralarında İsrail, Fransa, Ermenistan, Filistin, İspanya ve Irak'ın da bulunduğu ülkelerden belediyelerin yanı sıra Türkiye’de Çanakkale ve Şişli belediyeleri...

Sur Belediyesi Türkiye’nin En Çok Kardeş Belediyesine Sahip
Diyarbakır'ın Sur İlçe Belediyesi, kardeş belediye çalışmaları kapsamında aralarında İsrail, Fransa, Ermenistan, Filistin, İspanya ve Irak'ın da bulunduğu ülkelerden belediyelerin yanı sıra Türkiye’de Çanakkale ve Şişli belediyeleri ile kardeş oldu.

Sur Belediyesi, geliştirdiği ilişkiler sayesinde çok sayıda belediye ile kardeş oldu. Kardeş belediyeciliği bir barış köprüsü olarak değerlendiren Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, halkları tüm farklılıklarıyla kardeş belediyecilikte bir araya getirmeyi hedeflediklerini söyledi. Demirbaş, "Türkiye’de ve coğrafyamızda çok büyük sıkıntılar ve acılar yaşandı. En çok ihtiyacımız olan barış, kardeşlik duygularının gelişmesi ve özgürlük talebinin buluşmasıdır. 21. yüzyılda artık sınırların anlamlarını yitirdiği ve yerinden yönetimlerin arttığı bir dönemi yaşıyoruz. Barışın, kardeşliğin, özgürlüğün gelişi yerel yönetimler üzerinde nasıl geliştirebilir diye yoğunlaştık. Bunun için de belediyelerimiz üzerinden bir barış köprüsü oluşturduk. Bu barış köprüsündeki amacımız, halkları devletlere ve egemenlere rağmen farklılıklarıyla birlikte bir araya gelebileceklerini ortaya koymaktır" dedi.

"SIRADA İZMİR SEFERİHİSAR BELEDİYESİ VAR"

Demirbaş, kardeş belediyecilik çalışmalarını sürekli sürdürdüklerini belirterek, şu an İzmir’in Seferihisar Belediyesi ile kardeş belediye olma çalışmalarının devam ettiğini anlattı. Demirtaş, "Kardeş belediyeciliğin ilk adımını, Duhok Belediyesi ile kardeş olmakla attık. Ardından Çanakkale Belediyesi’yle kardeş olduk. Çanakkale bizim için çok önemli. Çünkü Çanakkale, tarihte bugüne kadar barış kültürünün ve barış ikliminin en önemli olduğu yerlerden biridir. Yine İstanbul Şişli Belediyesi’yle kardeş olduk. Filistin’in Ramallah Belediyesi’yle kardeşiz. Yakın bir zamanda ise İzmir Seferihisar Belediyesi ile kardeş olacağız. Şu an bununla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Kardeş belediyeciliğin İçişleri Bakanlığı'ndan alınması gereken yasal prosedürü var, bazen bu sıkıntılarla karşı karşıya kalıyoruz. Kardeşlik olmazsa da dostluk protokolü imzaladığımız bazı belediyeler var. Bunlardan biri, İsrail’de Mevasseret Tsion Belediyesi’dir. Yine İran’ın Urmiye Belediyesi’yle bir diyalog geliştirdik, ama ne yazık ki İran hükümeti bu ilişkiyi geliştirmemize izin vermedi. Şu an Ermenistan’ın Gümrü Belediyesi’yle bir diyaloğumuz var. Yakında protokol sürecimiz işleyecektir. Bir takım ortak çalışmalar yaptığımız bazı belediyeler var. Bunların arasında İspanya’nın Santiago de Compestella Belediyesi, Fransa’nın Thionville Belediyesi ile diyaloğumuz sürüyor. Ayrıca Rojava bölgesindeki belediyelerle de çeşitli görüşmelerimiz devam ediyor" diye konuştu.

"KENTLER ARASINDA POZİTİF İLİŞKİ GELİŞTİ"

Kardeş belediyelerle kentler arasında pozitif ilişkilerin gerçekleştiğini dile getiren Demirbaş, en çok Çanakkale Belediyesi ile kardeş olduktan sonra pozitif bir ilişki geliştiğini ve önyargıların ortadan kalktığını kaydetti. Demirbaş, “Kardeş belediyecilik yaptığımız kentler arasında pozitif bir ilişki gelişti. Örneğin, Çanakkale Belediyesi’yle ortaklaşa çok sayıda çalışmalar yürüttük. Aynı zamanda Duhok ve Ramallah Belediyeleri ile de ortak çalışmalar yaptık. Bu tür çalışmalar pozitif etki yarattı. Çalışmalarımızı sosyal ve kültürel alanda ortaya koyduk. Belediyemizin Kültürel Sokak Projesi’nde hem Çanakkale hem de Şişli Belediyeleri bizlere pozitif destek sundular. İlişkilerimiz kardeş belediyelerle pozitif oldu. Hiç ummadığımız güzel tepkilerle karşı karşıya kaldık. Kardeş belediyeciliğin en önemli örnekli çalışması ise, Çanakkale ile olandır. Çanakkale’de, Diyarbakır ile ilgili çok kötü bir önyargı vardı. Kardeş belediye olduktan sonra çok pozitif bir etki oluşturdu. Bu anlamda önyargılar bu çalışmalarla kırıldı. Bu tür etkileşimler, insanları daha çok yakınlaştırıyor. Önyargıları azaltıp, pozitif bir iletişim sağlıyor” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 22 Kasım 2013, 10:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER