Tarihi Surlar Onarıma Alındı

Gazetemizin yayını bir kez daha ses getirdi. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır’ın tarihi mirası olan surların çökmeye başladığına ilişkin haberimizden sonra surlardaki çökme ve dökülmelere karşı restorasyon çalışmaları başlatıldı.

Tarihi Surlar Onarıma Alındı
Diyarbakır’ın kültürel mirasının korunması ve turizme kazandırılması projesi ile tarihi burçların restorasyonuna başlandı. Gazetemizin gündeme getirdiği surlardaki çökmeler ve dökülmelere karşı önlem alınıyor.
Valilik tarafından Diyarbakır’ın kültürel mirasının korunması ve turizme kazandırılması projesi ile “Karacadağ Kalkınma Ajansı Turizm Mali Destek Programı” kapsamında “ Burçlarının Onarımı ve İşlevlendirilmesi” projesiyle burcların onarımınına başlandı.

BURÇLAR TURİZME KAZANDIRILACAK

Diyarbakır önemli burçlarından olan Dağkapı Burcu’nun bir bölümü Surlar Tanıtım Bölümü, diğer bölümleri ise geleneksel el sanatları satış merkezi üretimi ve satışı sağlanan çini, bakırcılık, ipek puşi, gümüşçülük gibi el sanatlarının değişik örnekleri ile sergilendiği ve bu el sanatlarının kentteki tarihi gelişiminin ziyaretçilere aktarıldığı bir sergi salonu ve turizm danışma bürosu olarak işlevlendirilecek.
Valilik tarafından yapılan çalışmalarla Yedi Kardeş, Evli Beden, Urfa Kapı, Leblebi Kıran, Mardin Kapı, Nur Burcu, Fındık Burcu gibi özellikli burçlar ve sur duvarlarıyla birlikte Diyarbakır Surlarının büyük bir bölümünün proje çizimi ve restorasyon çalışmaları yapılarak korunmaya ve turizme en iyi şekilde kazandırılmaya çalışıldığı bilgisi verildi.

‘YOĞUN TAHRİBATTAN KORUNACAK’

Bu çalışmalarla surların belki son dönemlerindeki en büyük değişim ve dönüşümününün sağlanıp, yoğun tahribattan uzaklaştırılarak Dünya Kültür Mirası listesinde hak ettiği yere gelebilmesine çalışılacağı ifade edildi.
Farklı dönemlerde onarımlar geçiren “Diyarbakır Surları”nın tarihten bu yana ilk defa proje çizimlerinin yapılacağını ve kapsamlı onarımlar geçireceğini belirten yetkililer ,projenin önemli özelliklerinden birinin insanlığın en önemli yapı tasarımı olarak karşımıza çıkan ‘Diyarbakır Surları’nın estetik yapısının da korunmasına özen gösterileceğini ayrıca vurguladı.

DİYARBAKIR SÖZ GAZETESİ

Güncelleme Tarihi: 10 Haziran 2013, 11:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER