Tügiad'dan Diyarbakır'a Proje Ziyareti

Türkiye Girişimci İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Ali Yücelen, 70 kişilik iş adamı heyetiyle somut projelerle bir dizi ziyarette bulunmak üzere Diyarbakır'a geldi.

Tügiad'dan Diyarbakır'a Proje Ziyareti
Türkiye Genç İş Adamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Ali Yücelen başkanlığında 60 kişilik heyet Diyarbakır’a gelerek, Güneydoğu Genç İş Adamları Derneği (GÜNGİAD) üyeleriyle yemekte bir araya geldi.

Çözüm sürecine destek vermek ve çeşitli görüşmeler yapmak üzere Diyarbakır’a gelen TÜGİAD üyeleri, GÜNGİAD üyeleri iş adamlarıyla yemekte buluştu. TÜGİAD Başkanı Ali Yücelen ve GÜNGİAD Başkanı Hakan Akbal, çözüm sürecine genç iş adamları olarak katkıda bulunmak amacıyla bölgesel girişimciliği geliştirmek için bir araya geldiklerini dile getirdi. Düzenlenen yemekte konuşan GÜNGİAD Başkanı Hakan Akbal, AK Parti Hükümeti tarafından hazırlanan demokratikleşme paketi konusunda değinerek, tek bir partinin kimseye danışmadan hazırlayacağı paketin, güdük kalacağını ifade etti. Konuşmasında demokrasinin katılım olduğunu anlatan Akbal, çözüm sürecinde katılımın esas olması gerektiğini söyledi. Akbal, "Ben çocuktum, sıkıntı süreç vardı. Çocuklarım oldu yine sıkıntılı süreç yaşanıyor. Umarım barış süreciyle çocuklarımız sıkıntılı süreci görmeyecekler. Bazen toprağa bir tohum düşer, bu tohum filizlenir, ağaca dönüşür. Barış süreciyle ilgili atılan adımlar, bölge toprağına atılan barış tohumlarıdır. Bu tohumlar sayesinde 8 aydır anneler ağlamıyor. Ama ümit sadece gözyaşlarımızın dinmesi için değildir. Barış ile birlikte kalkınma ve refahın bölgemizde kök salması, fidana dönmesi ve barışın büyümesine örnek olması içindir. Demokrasi katılım demektir. Bundan dolayı çözüm sürecinde katılım esas olmalıdır. Tek bir partinin kimseye danışmadan hazırlayacağı bir paket güdük kalacaktır. Ülkemizde istişare ve danışmanın katılımın olmadığı her girişim büyük sıkıntılara yol açmıştır. Bölgemizde siyasal, sosyal ve ekonomik süreçler birlikte yürümektedir” dedi.

"1,5 MİLYONLU NÜFUSLU DİYARBAKIR’DA SADECE 3 BİN 563 KİŞİ OSB’DE İSTİHDAM OLMAKTADIR"

Akbal, Teşvik Kanunu konusuna da değinerek, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) istihdamın yetersizliğini dile getirdi. OSB için teşviklerin artması gerektiğini belirten Akbal, bölgenin en büyük yatırımcıları olan küçük işletmelerin yatırımdan faydalanamadıklarını ifade ederek, "Teşvik kanununa bölgenin sorunlarını çözer şeklinde yaklaşıldı. Bu tespiti ben şahsen doğru bulmuyorum. Yatırımcı, sadece teşvik avantajı olduğu için yatırıma gelmez. Yatırım ortamı lojistik manada teşviklerle beklenen sonuçlara ulaşamaz. Bir başka yanlış tespit ise, Organize Sanayi Bölgeleri’nin bölgenin yatırımını kökten çözer gibi bir anlayış söz konusu. Bu tespiti de doğru bulmamaktayım. Bölgenin her büyüklükteki yatırıma ve her alanında yatırama ihtiyacı vardır. OSB’lerin dışında yatırım yapmayı sağlayacak olanaklar ve alt yapı koşulları da zaman içerisinde geliştirilebilinir. Bölgemizin asıl dinamikleri olan küçük sanayi siteleri ve ticarethanelerdir. Bunlar mevcut teşvik paketinin hiçbir yerinden yararlanamamaktalar. Bölge ekonomisinin üzerinde yüzde 90 katkısı olan küçük işletmeleri desteklemek gerekmektedir. Bu işletmeleri desteklemek için, SSK indirimindeki kişi sayısını 10’dan 5’e düşürülmelidir. Bununla beraber uzun vadeli kredi destekleri de sunulmalıdır. Türkiye’de sanayi istihdamı ortalaması yüzde 20 iken bu oran Diyarbakır’da maalesef yüzde 6’dır. OSB istihdamı ise bundan daha düşüktür. OSB istihdamı Diyarbakır’da yüzde 3’e tekabül etmektedir. Yaklaşık 1,5 milyonlu nüfuslu Diyarbakır’da sadece 3563 kişi OSB’de istihdam olmaktadır. OSB teşviklerine ihtiyacımız var. Ama teşviklerin sadece OSB ile sınırlandırılmaması gerekmektedir" diye konuştu.

"HERKES NEDEN KENDİ KONTROLÜNDE BİR GENÇLİK ARZU EDİYOR"

TÜGİAD Başkanı Ali Yücelen ise, yaptığı konuşmasında gençlerin yaşadığı sorunları anlattı. Herkes kendi kontrolünde bir gençliği arzu anladığını aktaran Yücelen, "TÜGİAD başından bu yana, içinde bütün görüşleri, bütün inanç sistematikleri, bütün kökenleri barındıran ve gerçek bir şemsiye örgütü olmak adına çalışmalar yapan bir dernektir. Ben merak ediyorum, herkes neden kendi kontrolünde bir gençlik arzu ediyor, neden kendi görüşlerine sahip bir gençlik isteniliyor, neden TÜGİAD gibi örgütlere gençleri yönlendirip, her görüşle kaynaşmalarını, Türkiye’deki yaşanan her hayatı, geleceği tanımalarını, hatta geçmişi tecrübe etmelerini neden istemiyorlar? Biz ki, ülkemizin tarihiyle, kültürüyle, geçmişiyle övünürken, Diyarbakır’a geldiğimizde 9 tane peygamber kabriyle övünürken, neden bu geçmişimizi çatı örgütleri altında birleştirmiyoruz. Biz, geçtiğimiz günlerde Türkiye’de yaşanan süreçte hem Gezi Parkı’na giden hem Kazlıçeşme’ye giden hem Başbakan Erdoğan’ın Esenboğa’da karşılamaya giden arkadaşlarımızı aynı masanın etrafında buluşturup, Türkiye gençliği adına ve geleceğimiz için kararlar verebildik. Neden bunu bütün ülkemiz yapamazsın? Biz bütün gençlerimizi bağımsız, bağlantısız genç iş adamları çerçevesinde birleşmeye ve yer almalarına davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

İŞ ADAMLARI VE DİCLE ÜNİVERSİTESİ GİRİŞİMCİ YETİŞTİRECEK

TÜGİAD ve GÜNİGAD üç ayaklı bir projeyi hayata geçiriyor. Dicle Üniversitesi işbirliği ile Girişimcilik Diyarbakır’da akademik müfredata dahil edilip gençlere finansal yazma okuma, pazarlama, iş planı geliştirme gibi önemli konularda eğitim verilecek. Teorik eğitimin ardından düzenlenecek olan Girişimcilik Yarışması ile gençlere girişimcilik projelerini seçkin iş adamlarından oluşacak bir jüriye sunma imkanı tanınacak ve gerekli görülmesi durumunda birinci gelen projeye ortak olunacak. Daha sonrasında projenin son ayağını oluşturacak olan 6. Bölgeye Teşvikler ve Girişimcilik ile ilgili seminerler düzenlenecek.

HABERLER

Güncelleme Tarihi: 23 Eylül 2013, 16:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER