Ünlü Kürt sanatçı 17 yıllık sürgünden döndü!

Kürt sanatçı Hozan Dino 17 yıldır devame den sürgün hayatından sonra Türkiye'ye döndü. Ünlü sanatçıyı ailesi ve sevenleri karşıladı.

Ünlü Kürt sanatçı 17 yıllık sürgünden döndü!
 Sürgündeki Kürt sanatçı Hozan Dino 17 yıllık hasretten sonra ülkeye geri döndü. Asıl adıYusuf Şahin olan 1969 Ardahan doğumlu olan Hozan Dino 1998'de Türkiye'den ayrılmak zorunda kalmış Hollanda'ya iltica etmişti. Hakkındaki davalardan beraat ederek Türkiye'ye dönen Hozan Dino'yu ailesi ve sevenleri karşıladı.

17 YILLIK SÜRGÜNDEN SONRA ÜLKEYE DÖNDÜ

Habertürk televizyonuna konuşan Kürt sanatçı sürgünde yaşadıklarını ve Türkiye'ye dönüşte hissetiklerini paylaştı:

"17 yılımı dışarda geçirdim. Herkesi çok özlemiştim. Dün gece gerçekten yatamadım. Döndüğümde abilerimi kardeşlerimi değişmiş büyümüş gördüm. Korkunç bir kesit herkesi bir ana gördüm, aradan 17 yıl geçmiş. Herkes büyümüş değişmiş, birisi amca diyor dayı diyor tanımıyorum... Bu ruh hali çok sağlıklı değil."

KÜRTÇE SÖYLEMENİN BEDELİ BİR ŞEKİLDE ÖDENİYORDU

"O zamanlar Kürt sanatçı olarak Kürtçe söyleyebilmek bu kadar kolay değildir. Bir şekilde bedeli ödeniyordu. Biz eskiden Kürtçe dinlediğimizde camları kapıları kapatırdık çünkü her an herşey olabiliyordu. Bunlar kendinizi farklı coğrafyalarda ifade etmenize neden oluyor ki sürgünlerin temel gerekçeleri budur."

SÜRGÜN ÇOK DA İSTENİLEN BİR ÖZGÜRLEŞME BİÇİMİ DEĞİL

"İlk 5 yıl uyum sürecidir. Her şeye sıfırdan başlıyorsunuz. Bireyin kültürel siyasal sosyal birikimiyle eşdeğer olarak kendininizi orada yeniden yaratmak durumunda kalıyorsunuz. Dışarda sanat yapmak ilk bakışta pozitif koşullar var gibi gözükse de bireyden ruhsal olarak çok şey alıyor. Sizin üretimizi kısırlaştırıyor, halkından ülkesinden uzaklaştırıyor. Bu çok da istenilen bir özgürlük biçmi değil şüphesiz."

HERKES 20 KELİME DE OLSA İNGİLİZCE BİLİR AMA KÜRTÇE BİLMEZ

"Türkiye politik olarak çok oryantal durumda olan bir ülke. Mutlak yanlış ve doğruları birbirne karıştıran bir ülke. Stabil bir politik durumu da yok. Biz geldiğimizde başımıza neler gelebileceğini de bilmiyorduk. Bir Ahmet Kaya ve Yılmaz Güney örnekleri vardır. Bir sanatçıya korkunç gelebilecek şey kendinsini ifade edememisidir. Türkiye'de ortalama herkes 20 kelime de olsa İngilizce bilir ama 20 kelime Kürtçe bilmez. Bunun oluşması gerekiyor."

ÇÖZÜM SÜRECİ DIŞARDA DA HEYECAN YARATTI

"Abdullah Öcalan ile devlet arasındaki görşmeler yurtdışındaki Kürtler ve Türkler arasındaki büyük bir heyecanla karşılandı. Pozitif bir kabul gördü. Dışardan aldığımız duyumlar da Türkiye'nin çok dğeiştiği yönündeydi."

Güncelleme Tarihi: 29 Mayıs 2014, 12:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER