Bilici: Sürecin Sağlıklı Yürümesini İstiyoruz

Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde kaçırılan Uzman Çavuş İlhan Çalışkan'ı Lice Kaymakamlığı'nı teslim eden heyette yer alan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici ile BDP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, daha sonra gazetecilere açıklama yaptı.

Bilici: Sürecin Sağlıklı Yürümesini İstiyoruz
 Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde kaçırılan Uzman Çavuş İlhan Çalışkan'ı Lice Kaymakamlığı'nı teslim eden heyette yer alan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici ile BDP Diyarbakır İl Başkanı ZÜBEYDE ZÜMRÜT, daha sonra gazetecilere açıklama yaptı.
İHD Şube Başkanı Raci Bilici, uzun süredir PKK tarafından alıkonulan uzman çavuşu bugün bir heyet oluşturarak, teslim aldıktan sonra Lice Kaymakamlığı'na teslim ettiklerini belirterek, şöyle dedi: "Sağlığı morali yerinde herhangi bir problemi yok. Sivil toplum örgütleri olarak öteden beri bu coğrafyaya barışın, huzurun ve özgürlüklerin egemen olması için mücadele ettik. Biz bu mücadelemezi sürdüreceğiz. Yine şunu tekrar belirtmek isterim ki, bizler bu sürecin sağlıklı şekilde yürümesini istiyoruz. Süreci kesintiye uğratacak hiç bir adımın atılmamasını istiyoruz. Kuşkusuz en büyük görev de devlete düşüyor. Devlet de yapmaması gereken adımlardan vazgeçmesi gerekir. Nedir bunlar, güvenlik barajları, kalekolların durdurulması gerekir. Bu sürecin yasal zeminde ilerlemesinin koşullarının oluşturulması gerekir. Koruculuğun kaldırılması gerekir. Yani geçmişte savaşı çağrıştıracak, buna hizmet edecek adımların atılmaması gerekir. Atılacak adımlar, demokrasiye, eşitliğe özgürlüğe, insan haklarına hizmet edecek olan adımların atılması gerekir. Tabiki sürecin yasal zeminde sayın Öcalan'la eşit koşulda oluşturulup adımların derhal atılması gerekir. Süreç bildiğiniz gibi aslında öyle herşey dört dörtlük yolundadır değildir arkadaşlar. Çok ciddi sıkıntılar bizi bekliyor. Adımlar atılmazsa karakolların inşaası durmazsa, güvenlik barajlarının yapımı durdurulmazsa, koruculuk aynı şekilde devam eder, süreç yasal zemine oturtulmazsa hiçbirimizin tasvip etmediği gelişmeler olabilir. Biz bunu istemiyoruz."

BDP Diyarbakır İl Başkanı ZÜBEYDE ZÜMRÜT, Lice halkının direnişi ile tarih yazdığını ileri sürürek, şöyle dedi:

"Kürt halkı hem süreci sahiplenme açısından, hem de sürecin böyle gitmeyeceği noktasında yeniden direnişiyle Türkiye'nin gündemine soktu. Dolayısıyla öncelikle bu halkın direnişini ve bu halkın süreci sahiplenmesini sahiplenmek gerekiyor. Eğer başlatılan süreçle birlikte hala karakollar yapılıyorsa,Kürt halkının ve bölge halkının buna inanmadığını bir kez daha Lice halkı gösterdi. Dolayısıyla biz buradan AKP'nin bu sürece çok ciddi yaklaşması gerektiğini söylüyoruz. Eğer AKP sürece ciddi yaklaşıyorsa başkta bu halka ve önderliğe karşı ciddi olması gerekir. Kürt halk önderi hala dört duvar arasındaysa, eğer AKP bu noktada samimiyetsiz yaklaşacaksa Kürt halkı buna inanmıyor. Kürt halkı bu devletin bu halka nasıl yaklaştığını, önderliğine nasıl yaklaştığını bu halk biliyor. AKP Lice'de yaşananların tek sorumlusudur. Eğer Lice'de 5 sivil insan yaşamını yitirdiyse, defalarca Lice'de bir katliam provokasyonu yaşandığını söylememize rağmen AKP bu noktada kendi rolünü iyi oynayamadı. Buna rağmen sayın Öcalan'ın çağrısı üzerine alıkonulan asker eğer bırakılıyorsa bu halkın kendi önderliğine ne kadar bağlı olduğunu aslında bugün bir kez daha görüldü. Bu askeri serbest bırakılması sayın Öcalan'ın çağrısı üzerinedir. Sayın Öcalan'ın çağrısı üzerine bu halk, gerilla bu askeri serbest bıraktı ama devletin bu noktadan sonra kendi şapkasını önüne koyması gerikiyor. Bu konuda ciddi düşünmesi gerekiyor. "
Güncelleme Tarihi: 21 Haziran 2014, 20:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER