Dedaş'tan Çiftçilere Helalleşme Kampanyası

Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) tarafından 3 ilde kurulan ve çiftçilerin önceden kalan borçlarını ödeme imkanı sağlayan 'Helalleşme kampanyası' kapsamında kurulan Tarımsal Sulama İletişim Merkezleri’ne (TSİM) 5 günde bin 632 çiftçi başvuru yaptı.

Dedaş'tan Çiftçilere Helalleşme Kampanyası
 Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) tarafından 3 ilde kurulan ve çiftçilerin önceden kalan borçlarını ödeme imkanı sağlayan 'Helalleşme kampanyası' kapsamında kurulan Tarımsal Sulama İletişim Merkezleri'ne (TSİM) 5 günde bin 632 çiftçi başvuru yaptı.
Tarımsal sulamaya ait elektrik borcu bulunan çiftçilere 2014 yılında destekleme ödemesi yapılmayacağına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı üzerine, Dicle Elektrik Dağıtım bölgesindeki illerde bulunan ve borcu olan çiftçiler, borçlarını ödeyebilmek ve bilgi almak için DEDAŞ'ın3 ilde kurduğu TSİM'e akın ediyor. Dicle Elektrik, tarımsal sulamada kaçak kullanımın yüzde 95 seviyesini bulduğu bölgede Bakanlar Kurulu kararından etkilenecek olan çiftçilerin yararlanabilmesi için 16 Haziran'a kadar sürecek 'helalleşme' kampanyası düzenledi. Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ve uydu görüntülerinden de yararlanılarak çıkarılan borçlarına yüzde 80'e varan oranda indirim imkanı sağlayan kampanyadan 35 bin kadar çiftçinin yararlanacağı hesaplandı. Bunun için de tarımsal sulamanın daha yoğun yapıldığı Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin'de TSİM kuruldu.

Toplam 240 personelin görev yaptığı merkezlere Salı gününden bu yana geçen 5 gün içinde toplam bin 632 çiftçinin başvurduğu belirlendi. Daha çok bilgi edinmek için geldikleri TSİM'de görevliler tarafından karşılanan çiftçilere konu hakkında bilgi verilirken, anlaşmak isteyenlere yararlanacakları indirim miktarı bildirildi, itirazda bulunmak isteyenlerin ise müracaatları alındı. Bu arada, bazı çiftçilerin, kampanya indiriminden yararlanarak, destekleme primlerini sorunsuz olarak alabilmek için elektrik borçlarını ödedikleri belirlendi. Bu çiftçilerin borçlarının bulunmadığına dair Ziraat Bankası'na online olarak bildirimde de bulunuldu. Bu arada, çok sayıda çiftçinin de kampanya dahilinde indirimden yararlanarak borçlarını ödemeyi taahhüt ettikleri öğrenildi.

Diğer yandan, geçtiğimiz yıl tarımsal sulama müşterileri için düzenlenen kampanyadan yararlanmak üzere DEDAŞ ile anlaşma imzalayan çiftçilerin, ektikleri ürün ve kullandıkları elektrik enerjisine göre ya hiç ödemede bulunmadığı, ya da düşük miktarlarda ödeme yaparak bu kampanyaya dahil oldukları belirlendi.

KAMPANYA 16 HAZİRAN TARİHİNE KADAR DEVAM EDECEK

Öte yandan, il, ilçelerin temsilcileri ve sulama birlikleri ile hızlı ödeme ve ödeme sonrası ÇKS blokajının kaldırılması yönünde görüşmeler yapıldığı belirtildi. DEDAŞ yetkilileri ise, kampanyanın 16 Haziran tarihine kadar süreceğini hatırlatarak, çiftçilerin bu süre içerisinde kampanyadan yararlanmak üzere Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin'de TSİM'ye, diğer illerde ise DEDAŞ il veya ilçe müdürlüklerine başvurmalarını istedi.

ÇİFTÇİLER KAMPANYADAN MEMNUN

Şanlıurfa'nın Üçtaş köyünde ikamet eden ve kampanyadan yararlanmak isteyen Nurettin Çelik, böyle bir kampanyanın kendilerini sevindirdiğini söyledi. Çelik, "Hakkımızı ödemeyi de istiyoruz. Bunu kullanıp da hakkını vermemek bizlere yakışmaz. Borcu bulunanlara güzel bir kamyanya açıldı. Biz de borcumuzu ödeyeceğiz. Daha önce elektrik ile kullandığımız suyun ücretini ödemekte zorlanıyorduk. Şimdi ise dönüm başı çiftçiden kesinti yapılıyor. Bu da bizleri çok rahatlattı. Ayrıca böyle bir kampanya başlatılması da bizleri çok sevindirdi" dedi. - DİYARBAKIR
Güncelleme Tarihi: 25 Mayıs 2014, 17:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER