Diyarbakır'daki Okullarda Hijyen S.O.S Veriyor

Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı bazı ilkokulların tuvaletlerinde hijyen sorunu yaşanıyor ve bu durum öğrencilerin yanı sıra aileleri de tedirgin ediyor.

Diyarbakır'daki Okullarda Hijyen S.O.S Veriyor
 

Diyarbakır'daki okullarda özellikle bazı ilkokulların tuvaletlerinde hijyen sorunu yaşanıyor. Bu durum, öğrencileri olası hastalıklar ile karşı karşıya bırakırken, aileler ise tedirgin ediyor. Aileler kış mevsimi ile hijyen sorunlarının daha da büyüyeceği endişesini ilettiği okul yönetimleri ise sorunu çözmek için ailelerden destek istiyor.

VELİLER ÇOCUKLARI İÇİN ENDİŞELENİYOR

Gazetemize ulaşan çok sayıda veli, sınıfların günden güne kalabalıklaşması nedeniyle okullardaki tuvalet sayısının gözden geçirilmesini istedi. Yapılan ihbarlar üzerine bazı okulların tuvaletlerini inceleyen Güneydoğu Ekspres gazetesi muhabiri, üzen ve endişelendiren görüntülerle karşılaştı. Veliler, "Tuvaletlerin bakımsız ve hijyene hiç önem verilmemesi bizi tedirgin ediyor" diyerek yaşanan endişeyi dile getiriyor. Bir veli, "Genellikle teneffüslerden sonra temizlenen tuvaletler, hijyen kurallarına henüz adapte olamayan çocuklar tarafından uzun süre korunamıyor" dedi. Bir diğer veli ise, "Alaturka tuvaletlerin kullanıldığı okullarda sadece tuvaletlerin temizliğinden sorumlu hademeler bulunmuyor. Hademeler, çalışma saatleri boyunca tüm okulun temizliğinden sorumlu tutuluyor. Bu nedenle ardı ardına tuvaleti kullanan çocuklar lavaboda hoş olmayan görüntülerle karşılaşıyor. Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri bir an önce konuyu takip etmelidir" şeklinde konuştu.

ÖĞRETMENLER; ETKİLİ DENETİM ŞART

Bazı ilkokul yöneticileri üzücü bir gerçeği su yüzüne çıkararak okullarda hademe sorunu yaşandığını, bazılarında sayının yetersiz olduğunu, bazılarında ise verimli hizmet alınamadığını söyledi. Bazı öğretmenler, "Bakanlığın ve okul yönetiminin hademeler üzerine hiçbir yaptırım gücü yoktur. Bir an önce müdürlere konuyla ilgili yetki verilmelidir. Etkili bir denetim şart. Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında okullarda görevlendirilenlerde olmazsa okulları pislik götürecek. Ancak onların sayıları da yetersizdir" diyerek soruna dikkat çektiler.

BAZI OKULLARDA EK TEMİZLİK HİZMETİ ALINIYOR

İlkokulların yönetim kadrosunda görev alan öğretmenlerin bazıları "Çocuklarımızın sağlığı tehlikededir" diyen velilerle karşı karşıya gelindiğini anlatarak, hali vakti yerinde olan bazı okullarda ise okul aile birliğinin desteğiyle okullara özel şirketlerden ek temizlik hizmeti alındığını aktardı. Öğretmenler yaptığı açıklamada, "Okullarda eğitim, öğretim ve sağlık hizmetlerini aksatacak eksiklik yoktur. Bazı okulların hademe kadrosu güçlendirebilir. Devlet memuru ve okullarda görevlendirilenler maalesef çalışmıyorlar. Okula gelmeden veya bir iki saatliğine gelerek maaş alıyorlar. Bu aslında düzeni özetliyor. Maalesef bizlerde bir yaptırım gücü yok. Bunu yapacak kişilerinde sessiz kalması doğru değildir. İnsan maaş alacaksa bunu hak etmeli hak etmediği bir paranın alınması doğru değildir" diyerek sistemdeki başıboşluğu özetlediler.

HADEMELERE SÖZ GEÇİRMEKTE ZORLANIYORUZ

Maddi imkânsızlıklarla boğuşan okul yöneticileri bazı tuvaletlerde sifonların bozuk, tuvaletlerin bazıların ise kırık olduğunu anlattı. Söz konusu yöneticiler okullarda hijyen ürünlerine ciddi paralar harcandığını ifade etti. "Hademelere söz geçirmekte zorlanıyoruz" diyen bazı yöneticiler ise şu ifadeleri kullandı:
"Uzun yıllardır aynı okullarda çalışan ve işini kaybetmekle ilgili en ufak kaygısı olmayan hademeler istenilen randımanı sağlayamıyor. Okullarda o kadar rahatlar ki bazı kurumlardan okullara kaymalar bile var"

DR. ACAR: CİDDİ RAHATSIZLIKLARA NEDEN OLABİLİR

Diyarbakır Özel Bağlar Hastanesi Çocuk Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Dr. Mecit Acar, hijyenden yoksun tuvaletlerin bulaşıcı birçok hastalığın salgın hale gelmesine neden olduğunu belirterek şöyle dedi: 
"İshal ve kusmayla seyreden mide bağırsak iltihabı, hepatit olarak bilinen sarılık türlerinin ve parazit hastalıkları tuvaletlerden bulaşabilir. Hastalıklar, çocukların hastaneye yatışını ve uzun süreli tedavisini gerektirebilecek ciddiyet yaratabilir. Okullarda hademe sayısı yeterli olması gerekir. Gerekirse temizlik için özel hizmet bile alınmalı ama hijyene dikkat edilmelidir. Okullardaki tuvalet sayısının öğrenci sayısına oranlı olması gerekir. Temizlik malzemeleri de özenle seçilmelidir. Hele hele ilkokul çağındaki çocukların temizlik malzemeleri çok daha önem taşıyor. Ayrıca, çocuklara temizlik ve hijyen kurallarıyla ilgili ayrıntılı eğitim verilmesi gerekiyor" dedi.

"OKUL MÜDÜRÜ HİZMETLİYİ ÇALIŞTIRAMIYORSA İSTİFA ETSİN"

Milli Eğitim Müdürlüğü Temel Eğitimden Sorumlu Müdür Yardımcısı Hüsamettin Atlı, devletin kadrolu hizmetlileri ve toplum yararına program kapsamında bir çok okulda hizmetli görevlendirdiklerini belirterek, "Buna rağmen okul müdürleri ve idareciler hizmetlileri çalıştıramıyorsa veya hala temizlik ve hijyen kurallarına uyulmuyorsa idarecilerde bir eksiklik vardır. Okul müdürü müdürlük yapamıyorsa bir zahmet istifa etsin. Yerine görev yapacak birçok idareci arkadaşımız vardır" dedi.

"ÇOCUKLAR İÇİN, GELECEĞİMİZ İÇİN VARIZ"

Zaman zaman okullarda hijyen ile ilgili sıkıntıların yaşandığını ancak gerekli uyarıların yapılmasıyla durumun düzeldiğini dile getiren Atlı, "Kimi zaman müfettiş görevlendiriyoruz ve tutulan rapora göre gereği yapılıyor. Bazen denetim sonucunda yazılı, bazen sözlü uyarılarda bulunuyoruz ancak velilerimizin bu durumlarla alakalı bizlere başvurması halinde gerekli işlemleri yapacağımızdan kuşkuları olmasın. Bizler öğrencilerimiz, geleceğimiz olan çocuklarımız için varız" diye konuştu.

Kaynak: Güneydoğu Ekspres Gazetesi 

Güncelleme Tarihi: 27 Kasım 2014, 14:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER