CHP'li Vekil: CHP Kürtlerden Oy Almak İstiyorsa Çözümün İçinde Olmalı

CHP'nin Diyarbakır'dan çıkardığı son vekil olan Mesut Değer, CHP bölgeden oy alabilmek için 'Çözümün içinde olmalı, dine karşı algısını yıkmalı' dedi.

CHP'li Vekil: CHP Kürtlerden Oy Almak İstiyorsa Çözümün İçinde Olmalı
 

Aljazeera muhabiri Sibel Demirci Erdem, CHP'nin Diyarbakır'dan çıkardığı son vekil olanMesut Değer'le röportaj gerçekleştirdi.

CHP Diyarbakır'dan en son 2002 genel seçimlerinde iki milletvekili çıkardı. O isimlerden biri de Mesut Değer'di. Hem Baykal döneminde hem de Kılıçdaroğlu'nun genel başkan seçildiği ilk dönemde CHP yönetiminde görev alan Mesut Değer'e göre CHP çözüm sürecinde aktif rol almalı. CHP çözüm sürecine ve dine karşı algısının yıkılması gerektiğini vurgulayan Değer "2015 seçimlerinde HDP dahil tüm sol partilerle güçbirliği yapılmalı" dedi.

CHP NEDEN KÜRT SEÇMENDEN OY ALAMIYOR?

Şimdi 2010 yılına geldiğimiz süreç içinde Baykal döneminde Kürt sorunuyla ilgili neden oy alamıyoruz ithamlarıyla karşı karşıyaydık. Sayın Kılıçdaroğlu genel başkanlığında doğu ve güneydoğu'dan oy almak için çaba sarf etti. Kürtlerden oy almak için daha önceki yönetimde bu tür çalışmaları ben götürüyordum. Benim dışımda yeni bir isimle bir sürece girildi. Bu süreçten bir şey çıkmadı. ( Baykal dönemini kast ederek) Daha önce yüzde 2-8 arasında oy alınırken yüzde 2 ile sıfır arasına geçildi. Genel Başkanın gezmediği il kalmadı, çabası var ama bana göre bilgilendirme açısından yanlış strateji izleniyor. Kürt sorunun çözümünde insanlar CHP'den bu soruna katkı sunmasını, çözmesini bekliyor. Herkes CHP'nin önemli aktif rol almasını istiyor.

CHP'DEN BEKLENEN O KATKI NEDİR? NE YAPMALI SİZE GÖRE?

Ona geliyorum, CHP Kürt sorununun çözümünde biraz mesafeli, uzak, Durağanduruyordu. Geçmiş dönemde Baykal döneminde Kürt sorununa çözüm konuşulurken bugünkü şartlar yoktu. Beş yıl önceki şartlarla bugünkü şartlar aynı değil. Mesela ben 2008'de, sorunun çözümü için Öcalan ile görüşülmesi gerektiğini söylediğimde kıyamet koptu. Bugün gelinen noktada İmralı ile Kandil ile görüşmeler yapılıyor. Bu önemli bir aşama, bunu destekliyorum, bu ayrı. CHP sorunun çözümünü daha iyi biliyor, onlarca rapor yazdık ama CHP geri duruyor.

PEKİ CHP NE YAPMALI? NASIL BİR İRADE ORTAYA KOYMALI? EKSİK BULDUĞUNUZ NEDİR?

Kürt sorununun çözümüyle ilgili en tecrübeli, bilgili, donelere sahip parti CHP'dir. Bir;CHP'nin çözümün içinde olması gerekir, halkın bakışı bu. İki; sanki CHP dine karşıymış gibi bir algı yaratılıyor. Bu AKP ve başkaları tarafından kullanılıyor. Dine karşı olmamız söz konusu olamaz. Bu iki hususu net bir şekilde anlatmamız lazım. Üç; bölgedeki en önemli sorunlardan biri de işsizlik ve eğitimsizliktir, Bölgede yıllarca çatışma ortamı oldu, yetişen gençlik bu sorunun içinde yaşadı. Diyarbakır'da 200 binin üzerinde genç bir nüfus var. Bunların işi yok, geliri, Kazancı yok. Bu gençlik ne yapabilir kendini ispatlamaya çalışır. Terör örgütüne katılabilir, 'Kurtlar Vadisi' gibi kendine göre bir örgüt kurabilir, uyuşturucu işine girebilir vs. Bu gençliği kazanmak gerekir. Eğitim ve iş konusunda olanaklar sağlanmalı. Bu gençlik 6-7 Ekim olaylarında hiç kimseyi dinlemedi.

CHP SÜREÇTE NEDEN GERİ DURUYOR? 

Sayın Genel Başkan'ın kafasında bazı çekinceler, kaygılar olabilir çözüm sürecine ilişkin, gerçekten çözüm süreci var mı yok mu diye düşünebilir. Bu kaygı ve çekincelerin hükümet tarafından giderilmesi gerekir. Ama yönetimdeki arkadaşların Kürt sorununun çözümüne katkı sunabileceklerini sanmıyorum. Halk nezdinden bakınca herkes sorunun çözümünü istiyor, Kürt sorunun çözümü önemlidir, CHP bunun başında olmalıdır.

CHP yönetimi sürece karşı olmadığını ancak sürecin şeffaf bir şekilde ve meşru zeminde yürütülmesi gerektiğini söylüyor. Bu süreçte nasıl aktif bir rol üstlenmeli?

Biz önce katkı sunacak mıyız, bu konuda bir irade koymalıyız. AKP ve HDP'nin arkasına takılıp gidelim demiyorum. Güneydoğu'da Kürtler CHP katkı sunsun diyor. Gelinen 2 yıllık süreçte AKP Kürtlerde bir güvensizlik yaratmıştır. Bu Kobani'de IŞİD olayında ortaya çıktı.

İKTİDARA KARŞI BİR GÜVENSİZLİK VAR DİYORSUNUZ AMA SÜREÇ DEVAM EDİYOR.

Süreç devam etmeli, süreç hükümeti de aştı, bu süreç devletin projesidir. Bir MİTmüsteşar yardımcısının geçmiş yıllardaki açıklamasına baktığınızda bu projenin ortaya konulduğunu görüyoruz. Demek ki devletin almış olduğu bir karar var bu karar doğrudur. Öncelikle Kürt sorununu çözmeliyiz ki 77 milyonun birlikteliğini sağlayarak Ab'ye açılalım.

1980 SONRASINDA CHP MİRASINA SAHİP ÇIKAN SHP KÜRTLERDEN OY ALIYORDU AMA CHP BUNU BAŞARAMADI. "CHP İLE KÜRT SEÇMENİN ARASI BAYKAL DÖNEMİNDE AÇILDI, BU DÖNEMDE 'CHP LAİK, KENTLİ VE ULUSALCI' BİR KİMLİĞE BÜRÜNDÜ" YORUMLARINA KATILIR MISINIZ YA DA BAYKAL YÖNETİMİNDE YER ALMIŞ BİR İSİM OLARAK BU ELEŞTİRİLERE NE YANIT VERİRSİNİZ?

Hayır katılmıyorum.. Deniz Bey Kürtlerin anadillerini konuşabilmesi için ilk kanun teklifini veren insandır. CHP 1990'lı yıllarda Kürtlerle daha iç içeydi. Kürtler belki Baykal'ı sevmeyebilirlerdi ama güveniyorlardı sözüne itimat ediyorlardı, şimdi ise…

GEÇMİŞTE SHP–HEP İTTİFAKI GİBİ BUGÜNÜN KOŞULLARINDA CHP HDP İTTİFAKI MÜMKÜN MÜ?

SHP HEP ittifakında rol alanlardan biri de bendim. Fehmi Işıklar, Ahmet Türk ile birlikte o süreci götürüyorduk. Şimdi 2015'te yeni bir anayasa gündeme gelecek, başkanlık sistemi tartışılan konulardan biri. O zaman HDP dahil sol partiler CHP çatısı altında olmalı. HDP dahil sol partiler CHP çatısı altında güç birliği yapmalıdır. AKP'ye karşı sosyal demokrasinin bir güç birliği olmalıdır.

Kaynak: Al Jazeera

Güncelleme Tarihi: 29 Kasım 2014, 18:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER