HDP Muş Milletvekili Demir Çelik: Kendi kendimizi yöneteceğiz

Binlerce kişi tarafından kutlanan 1 Mayıs etkinliğinde konuşan HDP Muş Milletvekili Demir Çelik, “Nasıl ki halklar Rojava’da ortak demokrasi yaratıp kendi öz gücüne dayanarak kendi kendini yönetiyorsa biz de kendi kendimizi yöneteceğiz” dedi.

HDP Muş Milletvekili Demir Çelik: Kendi kendimizi yöneteceğiz
 1 Mayıs Dağkapı Meydanı’nda binlerce kişinin katılımı ile kutlandı. Sabah saatlerinde toplanan emekçiler, 3 koldan yürüyerek kutlamaların yapıldığı Dağkapı Meydanı’na geldi. Geniş güvenlik önlemleri altında yürüyen emekçilerin yanı sıra, Suriye’de yaşanan savaştan kaçarak gelen bazı Rojavalı ailelerin çocukları ile birlikte mitinge katılması dikkat çekti.

KESK, DİSK, TMMOB, Türk-İş ve TTB öncülüğünde Dağkapı Meydanı’nda bir araya gelen işçi ve emekçiler adına ilk konuşmayı tertip komitesi sözcüsü Uğur Yaman yaptı.

Yaman, “Bugün işçilerin birlik ve beraberlik günüdür. Amed’te Newroz ruhu ile toplanan emekçileri saygı ile selamlıyorum. Demokrasi mücadelesinde yaşamını yitiren tüm emekçileri saygı ile anıyoruz. Yıllarca 1 Mayıs ve Newrozları alanlarda kutlamamızı yasakladılar ve bunu hiçbir zaman başaramadılar. Ne kadar yasaklamaya çalışsalar da emekçiler her zaman Newroz ve 1 Mayısları kutlamaya devam etti” dedi.

‘HALK ÖZGÜR BİR STATÜ ELDE EDECEK’

Daha sonra konuşan TES-İŞ Şube Başkanı Ali Öncü ise, “1 Mayıs işçilerin iktidarlara karşı vermiş olduğu bir savaş günüdür. Kürdistan halkı olarak Rojava’daki devrimi selamlıyoruz. Herkes çok iyi bilsin ki bugünkü statüsüzlüğü kabul etmeyecek. Bunun için biz bu kutsal günde işçi ve emekçi kardeşlerimizin gününü kutluyoruz. Tüm iktidarlar bilsin ki tarihin akışını ne Hitler, ne Franco ne de Saddam durdurabildi. Hükümet bütün kurumları özelleştirerek kendi yandaşlarına peşkeş çekti. Bu halk gümbür gümbür geliyor. Siz bu akışı durduramayacaksınız. Yarın bu halk özgür bir statüyü elde ettiği zaman siz bunun karşısında duramayacaksınız” şeklinde konuştu.

‘KENDİ KENDİMİZİ YÖNETECEĞİZ’

Tüm emekçilerin 1 Mayıs İşçi Bayramını kutlayan HDP Muş Milletvekili Demir Çelik’de, “1 Mayıs ruhu ile alanları dolduran Amed’te, Taksim’de, Kobani’de, Mahabat’ta, Cizre’de, Kamışlo’da ve İzmir’de toplanan emekçilere selam olsun. 1 Mayıs mücadelenin tarih günüdür, sistem mağdurlarının yan yana mücadele verdiği gündür. 1 Mayıs devletten çekenlerin, halkların yan yana mücadele verdiği gündür. Biz halklar ve inançlar olarak demokratik özerk Kürdistan’a ve oradan Demokratik Cumhuriyete yürüyoruz. Yolumuz açık olsun. Bugün mücadelede Kürt ve Kürdistan haklarının kendi geleceğini kurduğu bir süreçten geçiyoruz. Kürt halkı Sayın Abdullah Öcalan’ın başlatmış olduğu çözüm süreci ile kendini yeniden yapılandırarak, 3 alternatif olarak Rojava devrimini kazanma yolundadır. Nasıl ki Rojava’da Kürtler, Ermeniler, Asurlar, Çerkezler ve Araplar kapitalizm modernite emperyalizme karşı ortak demokrasi yaratıp kendi öz gücüne dayanarak kendi kendini yönetiyorsa bizde kendi kendimizi yöneteceğiz. 30 Mart’ta öz kimlikle, özgür yönetime doğru sloganı ile alanları ve meydanları doldurup kazandığımız belediyelerde inanıyorum ki önderliğimiz ve hasta tutsaklarımız kazandığımız bu mücadele sonucunda yanımızda olacaktır. Demokratik Özerkliği inşa ederek devleti çözüm noktasına getireceğiz” dedi.

ÖCALAN'IN 1 MAYIS MESAJI OKUNDU

Çelik’in konuşmasından sonra tertip komitesi sözcüsü Uğur Yaman, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın 1 Mayıs’a ilişkin gönderdiği mesajı okudu. Öcalan mesajında şunlara dikkat çekti: “Tarihin hiçbir dönemiyle kıyaslanmayacak kadar sosyalizme ihtiyaç duyulmakla birlikte tersine o denli sosyalist ideoloji ve pratikten uzaklık en az kapitalizmin krizi kadar sosyalizmin krizini de ifade etmektedir. Sosyalizmin krizi nesnel nedenlere dayanmamaktadır. Kriz subjektif etkenlerden; tutarlı bilinç, örgüt ve eylem yetersizliğinden kaynaklanmaktadır. Şüphesiz bunda kapitalizmin ideolojik hegemonyası en önemli dış etkendir. Ama belirleyici olan sosyalist ideoloji ve pratikten yoksunluktur. Eklektik yaklaşım ve pratiktir. Diğer bir deyişle kapitalist moderniteye karşı demokratik moderniteyle alternatif olmalıyız. Reel-sosyalizmin, sosyal demokrat ve ulusal kurtuluşun karma düzenleri, kapitalist moderniteye karşı tek ayaklı kalkınmacı ekonomizmi aşmayan çıkışları nedeniyle yenildiler. Kapitalizmi azgın canavara dönüştürdüler. Kurtuluşun yolu demokratik modernite ve dayalı olduğu demokratik ulus, ekolojik endüstri ve komünal ekonomidir.”

Mesajın ardından emekçiler müzik eşliğinde halay çekti, miting olaysız bir şekilde sona erdi.

Güncelleme Tarihi: 01 Mayıs 2014, 18:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER