Kışanak: Makas Giderek Açılıyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Diyarbakır'daki ekonomik gelir farkına ilişkin makasın giderek açıldığını söyledi.

Kışanak: Makas Giderek Açılıyor
 Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve sürdürülebilir Kalkınma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Mızraklı ve yönetim kurulu üyeleri Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak'ı ziyaret etti.

Mızraklı, Diyarbakır'da yoksulluğun çok farklı düzeyde yaşandığını belirterek, "İnsanların ekonomik faaliyerden yoksun olmaktan öte devlet eliyle yoksullaştığı bir coğrafyada daha önce yoksul değilken, muhtaç hale getirildik, yoksullaştırıldık" dedi. BDP'li belediyelerin yoksullukla mücadeleye ilişkin çok ciddi programlarının olduğunu gördüklerini anımsatan Mızraklı,şunları söyledi: "Sarmaşık'ın ayrıca bileşeni olan Büyükşehir Belediyesi ile bu işin fikrinin, aklının ortaya çıkmasında büyük emekleri olan belediyelerimizle daha çok güçlü, daha etkili olduk. Biz kendimizden ne kadar eminsek sizlerin de bu konuda hassasiyetinizin olduğunu, hatta bundan sonraki dönemde baş etme programını güçlendirerek, yapmak gibi bir kaygınızın olduğunu biliyoruz." Mızraklı bundan sonra da neler yapabileceklerine ilişkin belediye ile ortak çalışma yürütmek istediklerinin altını çizdi.

Yönetim anlayışımızda adalet birinci sırada

Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak da çok çeşitli alanlarda sorumluluklarla karşı karşıya olduklarını ancak yerel yönetim anlayışlarında adaletin birinci sırada yer aldığını söyledi. Kışanak, bütün çalışmalarını kentin daha adil, daha eşitlikçi ve daha özgür bir Kent olması fikri üzerine kurduklarını söyledi. Üretim dışı kalmış bir topluluğun olduğunu belirten Kışanak, "Ne yazık ki bu sistem eliyle, insan eliyle yaratılmış bir felaket. İnsanlar emeğini sömürüye uğratmak isteseler bile bu alan yok" dedi.

Herkesin kendi tarlasının sahibi olduğu, hayvanlarının olduğu, mahareti olduğu ve kendi kendilerine yeten bir ekonomik faaliyetinden yoksun bırakıldıklarını anımsatan Kışanak, "Bir anda kentlerde kendi ekonomik kaynaklarından uzaklaştırılmış, ekonomik faaliyetin dışına itilmiş, üretici olma şansı bırakılmamış topluluk haline geldi. Öncelikli dertlerimizden birisi de bunları yeniden kendi geçimleri için de olsa kendi ekonomilerini yaratabilecek imkanlar sunabilir miyiz? Bu bizim için öncelikli alanlardan birisi." diye konuştu.

Köylere dönüş teşvik edilmeli

Köylere dönüş konusuna değinen Kışanak, kentteki ekonomik çark içerisinde, sermayenin ihtiyaç duyduğu sınırlarla ancak işçi olabildiklerini anımsatan Kışanak, "Bu ekonomik çark dışında kendi topraklarımızda, kendi köylerimizde üretimi de canlandıracak, sosyal hayatı da canlandıracak bir faaliyet kurulabilir mi? Köylere geri dönüş teşvik edilebilir mi? Bu konuda da yerel yönetimler olarak bize düşen çok şey var farkındayız" diye konuştu. Kışanak, öncelikle köylerin yaşanabilir bir hale getirilmesi, alt yapı sorunlarının çözülmesi ve köye dönmek isteyen insanlara katkı ve desteğin sunularak, yeniden ekonomik bir faaliyet içerisine girmelerinin teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

Kentin tüm dinamiklerinin katkı sunarak bu programları hayata geçirmek gerektiğini belirten Kışanak, "Sadece belediyenin 'ben köye yol yaptım gelin' demesi işin içinden çıkabileceği bir durum değil. Bu toplumsal örgütlülük ve duyarlılık ta gerektiriyor" dedi.

"Bu kentin ekonomik durumu bu çarkı döndürmeye yetmiyor" diyen Kışanak, Diyarbakır'daki ekonomik gelir farkına ilişkin makasın giderek açıldığını söyledi. Kışanak, "Yerel yönetimler olarak kamusal hizmet üretirken, çalışmalarımızı planlarken bu makasın kapanmasını esas alan bir yaklaşımla hareket edeceğiz, planlarımızı buna göre yapacağız" diye konuştu. Sarmaşık Derneği yöneticilerine de planlama yapılırken işbirliğine ve desteklerine ihtiyaçları olduğunu söyledi.
Güncelleme Tarihi: 18 Haziran 2014, 19:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER