Selahattin Demirtaş, 1915'te Ölen Ermeniler İçin Fatiha Okudu

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır'da 1915 yılında ölen Ermenileri anma törenine katılıp Fatiha suresini okudu.

Selahattin Demirtaş, 1915'te Ölen Ermeniler İçin Fatiha Okudu

  Eş Genel Başkanı ,'da 1915 yılında ölen Ermenileri anma törenine katılıp Fatiha suresini okudu. Demirtaş 1915 olayları için, "Bırakın önce taziyemizi kurup yasımızı tutalım sonrası çok kolay olacak" dedi.

ANMA TÖRENİNE GENİŞ KATILIM VARDI

'ın Merkez  Alipaşa Mahallesi'nde bulunan ve terk edildiği için harabeye dönen Surp  Ermeni Kilisesi'nde, 1915 yılındaki olaylarda yaşamını yitiren Ermenileri anma töreni düzenlendi.'ın yan sıra  ve 'nın bazı ülkelerinden gelen ve Mardinkapı Semti'nde toplanan Ermeniler, Süryaniler ve Keldanilere , , ,  Barosu ve bazı Sivil Toplum örgütleri ile  Eş Genel Başkanı , Büyükşehir Belediye Başkanı ,     ile belediye başkanları da destek verdi.

"BİR ÇIĞLIĞIN YÜZYILI"

Mardinkapı'dan Alipaşa Mahallesi'ndeki Sur  Ermeni Kilisesi'ne kadar yürüyen grup ellerinde mor menekşe çiçeğinin fotoğrafının bulunduğu dövizler taşıdı. Harabe durumda bulunan kilisenin bahçesindeki üç duvar üzerinde 1915 yılında öldürülen Ermenilerin fotoğrafları ve Türkçe, Kürtçe, Ermenice, 'Biz kırıldık, hangi dağda menekşeler çoğaldı. Bir çığlığın yüz yılı 1915-2015. Ermeni soykırımı' yazılı afişler asıldı.

DEMİRTAŞ: DAHA YASINI TUTAMAMIŞ BİR HALK VAR ORTADA

Anmada konuşan  Eş Genel Başkanı , yüzyıl önce bu topraklarda insanlık tarihinin en büyük trajedisinin, Ermeni soykırımının yaşandığını iddia ederek, "Yüzyıl önce bu topraklarda yaşanan insanlık tarihinin en büyük trajedisinin Ermeni soykırımı anmasındayız. Öyle sanıyorum ki, soykırım mıydı, değil miydi? Diasporanın amacı nedir, ne değildir? Bütün bu tartışmaların ve bütün bu laf kalabalığının arasında en fazla gözden kaçırtılmak istenen veya gözden kaçırdığımız, daha yasını tutmamış bir halk var ortada.

"ÖNCE YERDEKİ CENAZEYİ BİR KALDIRABİLSEK"

Bırakın nasıl tanımlanması gerektiği tartışmasını, önce birlikte bir yas tutmayı öğrenelim. Çünkü yüzyıldır bu acıyla yaşayan ve taziyesini kuramamış, daha acısını ortaklaştıramamış, bir halka ölünün, yerdeki cenazenin nasıl öldüğü, nasıl öldürüldüğü tartışmasını dayatmak çok acı bir durum. Bu topraklarımızın kültürüne de bize de yakışmaz. Gönül isterdi ki, bugün 'nin bütün kentlerinde el ele, bütün şehirlerinde yürek yüreğe tutuşmuş omuz omuza durmuş, 'den, 'dan, 'a, 'e,'ye kadar her yerde birlikte, alanlarda yas tutabilsin. Soykırım mı, değil mi tartışmasını siyasetin sığ sularına terk ederek, önce yerdeki cenazeyi bir kaldırabilsek, keşke bunu başarabilsek" dedi.

"İTTİHAT TERAKİ'NİN ONURSUZLUĞUNU OMUZUMUZA YIKIYORLAR"

Demirtaş, 1915 yılında yaşananların İttihat ve Terakki'nin siyaseti ve anlayışı olduğunu söyleyerek, "Yüzyıldır, 1915 yılından bu yaşanan İttihat Terakki siyasetinin, o dönemki anlayışın bu topraklara mal ettiği bu onursuzluğu omuzumuza yıkmaya çalışıyorlar. Ben merak ediyorum. Özellikle de  ve diğer muhalefet partilerine, siz İttihat ve Terakki'nin başka hangi faaliyetlerini üstleniyorsunuz ki şu Ermeni meselesindeki durumunu omuzlarımıza ve toplumun omzuna yük olarak katıyorsunuz. İttihat Terakki'ye yeri geldiğinde söylemediğiniz laf kalmıyor, yeri geldiğinde 'İttihat Terakki anlayışı bu topraklara zulüm getirmiştir' diyorsunuz. Ama, her ne hikmetse mesele Ermeni meselesine geldiğinde Enver'den daha çok Enverci, Talat'tan daha çok Talatçı olabiliyorsunuz. Hayretle karşılıyorum" dedi.

"BÜTÜN TÜRKLER VE BÜTÜN KÜRTLER ZAN ALTINDA BIRAKILAMAZ"

'ta yaşanan Enfal ve Halepçe katliamlarını kimsenin Arapların üzerine yıkmadığını, Nazi soykırımını da hiç kimsenin Almanlar üzerine yıkmadığını belirten Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bakın Enfal ve Halepçe katliamlarını Araplar yaptı demiyor hiç kimse, Saddam yaptı diyor. Saddam'ın katliamı ve soykırımıdır tarihe böyle geçti. Nazi soykırımını Almanlar yaptı diye tarihe geçmedi.  anlayışı ve siyaseti yaptı deniliyor. Böyle geçti tarihe. Ermeni soykırımı da o dönemin siyasi ve yönetim anlayışına İttihat ve Terakki'ye mal edilmişken çıkıp bütün Türkler, bütün Kürtler zan altındaymış ve hesap vermek zorundaymış gibi, bütün Türkler ve Kürtler adına Ermenilere hakaret etmeyi biz kabul etmiyoruz ve doğru da bulmuyoruz.

"HALK OLARAK EL ELE VERMEMİZ LAZIM"

Çünkü Ermeni toplumu yasını tutmak istiyoruz, öncelikle bunu bekliyor ve yası biz halk hep birlikte tutmak zorundayız. Yas tutmak devletin işi, hükümetin, siyasetin işi değildir. Halkın işidir. Halk olarak el ele vermemiz lazım. Ermeni, Rum, Süryani, Ezidi toplumu bu topraklarda bir zamanlar tıpkı bizler kadar şen ve neşeliyken, bizler kadar çokken kardeşçe yaşarken bugün az olan, kıyıldıkları, sürüldükleri için az olan onların yasını birlikte tutmayı başaramazsak, biz insanlığımızdan eksiltmiş olacağız, biz insanlaşmada eksik kalacağız. Bunun biraz daha empatiyle anlamaya davet ediyorum herkesi. "

"BİRLİKTE YAŞAMADA  ÖNEMLİ DENEYİM"

Demirtaş, bir arada farklı kimlik ve kültürler olarak eşitçe yaşayabilmenin mümkün olduğunu gösteren deneyimler olduğunu belirterek, buna örnek olarak ta 'daki mücadeleyi gösterdi. Demirtaş, şöyle dedi:

"Eminim ki 100 yıl önce yaşanan ve bu sokaklarda Ermeni zanaatkarların elinin, alnın teriyle yaratılmış bu  sokaklarında birlikte daha çokça yaşamayı özlüyoruz. Belki o günleri geri getirmek mümkün olmayacaktır. Belki o çok renkliliğimiz, o çok sesliğimizi yeniden yaratmak kolay olmayacaktır. Fakat bunu denemek zorundayız ve bunda ısrarcı olmalıyız. Çünkü bir arada farklı kimlik ve kültürler olarak eşitçe yaşayabilmenin mümkün olduğunu halen gösteren deneyimler var.  bunun önemli bir deneyimidir. Bakın orada el ele verilince birlikte mücadele edilence birlikte kazanılacağını ve birlikte yaşanılabileceğini gösteriyorlar. Biz de bunu 'de başarmalıyız.

ÖLEN ERMENLİRİN RUHLARI İÇİN FATİHA

Bırakın acımızı önce yüreğmiz de yaşayalım, bırakın önce taziyemizi kurup yasımızı tutalım sonrası çok kolay olacak. ve hakikatle yüzleşmek, geçmişle yüzleşmek hiç korkulacak bir şey değilmiş o zaman daha iyi görecek ve anlayacağız. Burada aramızdaki Ermeni, Süryani, Ezidi dostlarımıza buranın yerli halkları olan bu değerli dostlarımıza acılarının önünde saygıyla eğildiğimizi partim adına tarihsel acıyı paylaştığımızı ifade etmek istiyoruz. Bir Müslüman olarak buradaki Müslüman arkadaşlarımı da o ruhlar için bir Fatiha okumaya davet ediyorum." Demirtaş'ın Fatiha okuma çağrısı üzerine, anmaya katılan Müslümanlar hep birlikte Fatiha suresini okurken, Ermeniler ise dua etti.

Güncelleme Tarihi: 24 Nisan 2015, 20:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER