Diyarbakır Barosu’ndan 1 Eylül Açıklaması

Diyarbakır Barosu tarafından ‘1 Eylül Dünya Barış Günü’ne düzenlenecek olan miting ile ilgili basın açıklaması düzenlendi.Diyarbakır Barosu binasında düzenlenen basın açıklamasına Baro Başkanı Tahir Elçi ve yönetim kurulu üyeleri...

Diyarbakır Barosu’ndan 1 Eylül Açıklaması
Diyarbakır Barosu tarafından ‘1 Eylül Dünya Barış Günü’ne düzenlenecek olan miting ile ilgili basın açıklaması düzenlendi.

Diyarbakır Barosu binasında düzenlenen basın açıklamasına Baro Başkanı Tahir Elçi ve yönetim kurulu üyeleri katıldı. Basın açıklamasını okuyan Elçi, korkudan uzak, huzur ve güvenlik içinde yaşamanın insanların en temel amaçlarından biri olduğunu, savaşsız bir dünyada, barış içinde yaşamanın bir hak olduğunu söyledi. Dünya Barış Günü'nün karşılanacağı bu zamanlarda Suriye’de insani bir trajedinin yaşandığını aktaran Elçi, iki yıla yakın bir süredir Suriye’de yaşanan iç savaşın yaşamı cehenneme çevirdiğini dile getirdi. Elçi, "Bir yandan ırkçı Baas Rejimi güçleri, öte yandan rejim muhalifi adı altında kimi çete ve gruplar, insan haklarının en ağır ihlalini oluşturan suçları işlemektedir. Suriye’deki sivil halka karşı, infaz, işkence ve zorla yerinden edilme gibi insanlığa karşı suçlar işlene gelmektedir. Kısa bir süre önce sivil halka karşı kimyasal silah kullanıldığına ilişkin güçlü iddia ve emareler ortaya çıkmış, Birleşmiş Milletler Örgütü bir inceleme başlatmıştır. Başta Halep’çe olmak üzere bu güne kadar işlenen suçlar karşısında sessiz kalan ve temel belgelerinden kaynaklanan sorumluluklarını yerine getirmeyen Uluslararası toplum, bugün Suriye’ye müdahale amacıyla askeri bir harekata hazırlanmaktadır" dedi. Diyarbakır Barosu'nun Suriye'de insanlığa karşı işlenen suçları ve savaş suçlarını önlemek, faillerini soruşturmak, varsa kimyasal silahları imha etmek ve sivil halkı korumak dışında bir amaçla Suriye’ye yapılacak askeri bir müdahalenin uluslararası hukuka aykırı olacağı görüşünde olduğunu kaydeden Elçi, savaşa karşı olduklarını, insan haklarının savunucusu olduklarını kaydetti. Toplumun savaşın acı sonuçlarını ve barışın önemini çok iyi bildiklerini, bu nedenle çözüm ve barış sürecine büyük destek sunulduğunun altını çizen Elçi, otuz yılı aşkın süren silahlı çatışma sürecinin nihai olarak sonra ereceğine ve barışa dair güçlü bir umudun ortaya çıktığını bildirdi.

Güncelleme Tarihi: 31 Ağustos 2013, 15:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER