Karahöbür Şeker Şurubu!

Halk arasında karahöbür olarak da bilinen mevsimin ilk dutu seyyar satıcılar tarafından satışa sunulmak üzere tezgahtaki yerini aldı. Diyarbakırlılar,2-3 TL’den satılan ve bir çok hastalığa deva olan Karahöbür’e büyük ilgi gösteriyor.

Karahöbür Şeker Şurubu!
HevselBahçeleri`nden toplanan ve 2 veya 3TL`ye satılan dut, birçok kesimin de geçim kaynağı.
Geçmiş dönemlerde İpek Böcekçiliği`nin yaygın olduğu kentte, ipek böceğinin yaşam kaynağı olan dut ağaçlarına bolca rastlamak mümkün. Pekmezi de yapılan dut mide hastalıkları ile bağırsak rahatsızlıklarına iyi geliyor.

EKOLOJİK ÜRÜNLERDEN BİRİ

Dut ağacından beslenen zararlı böcek olmadığı için herhangi bir tarım ilacı da kullanılmasına gerek olmayan dut, dünyanın en ekolojik ürünlerinden biri olarak sayılıyor.
Kalsiyum, demir, B1, B2 ve C vitamini yönünden zengin olan dutun birçok hastalığa iyi geliyor. Taze veya kuru olarak da tüketilen dutun içinde çeşitli organik asitler, pektin ve şeker vardır.

DUTUN BAZI FAYDALARI:

- Beyaz dutun 15-20 gram yaprağı üç su bardağı su ile kaynatıp içilirse iyi bir idrar söktürücü olduğu görülür. Bu terkip aynı zamanda
- Ateş düşürücü olarak da kullanılmaktadır.
- Dutun taze yapraklarıyla derideki yaralara ve burundaki kanamalara tampon yapılırsa kanamaları durdurur. - Dut hangi şekilde tüketilirse tüketilsin iyi bir kan yapıcıdır. Kişinin kilo almasını sağlar ve iştah açar.

AĞIZ VE DİŞ ETİ İLTİHAPLARINA İLAÇ

- Karadutun yaprakları ve kabukları kaynatılıp elde edilen sıvı ile gargara yapılırsa boğaz, ağız ve diş eti iltihaplarına iyi gelir. Ancak karadut kabız yapabilir.
- Sabah aç karnına olgunlaşmış beyaz dut yenir ve üzerine su içilirse bağırsakların çalışması sağlanmış olurlar. Ancak bu durum abartılırsa bu kez de ishale sebebiyet verebilir. - Beyaz dut yaprakları idrar söktürür, vücutta biriken suyu boşaltır.
- Aç karnına yenen beyaz dut barsak solucanlarını döker.
- Ekşi dut, tuzlanarak kurutulursa, bağırsaklarda şiddetli kabız etki gösterir ve dizanteriye çok iyi gelir. 
Güncelleme Tarihi: 21 Mayıs 2013, 14:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER