Diyarbakır’da Yerel Yönetimler Okulu Eğitim Programı

Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği (GABB), Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) ile Friedrich Ebert Stiftung (FES) ortaklaşa Diyarbakır’da yerel yönetimler okulu eğitim programı düzenlendi. Toplantıda konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye...

Diyarbakır’da Yerel Yönetimler Okulu Eğitim Programı
Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği (GABB), Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) ile Friedrich Ebert Stiftung (FES) ortaklaşa Diyarbakır’da yerel yönetimler okulu eğitim programı düzenlendi. Toplantıda konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Nusaybin’de yapılmak istenilen sınır duvarına değinerek, “Yeni duvarları örmenin bir anlamı yoktur. Tam tersine bu duvarı inşa etmektense İstanbul ile Diyarbakır, Van ile Trabzon arasında barış ve dostluk köprüleri inşa etmemiz lazım” dedi.

GABB, SODEV ve FES işbirliğiyle Sümer Park resepsiyon salonunda düzenlenen ‘Yerel yönetimler okulu Diyarbakır Eğitim Programı’ yapıldı. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, FES Türkiye Temsilcisi Alexander Geiger, Almanya Hannover Belediye eski Başkanı Helbert Schmalsting, Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, çok sayıda belediye başkanları ve çok sayıda katılımcı yer aldı. İki gün sürecek olan eğitim programının açılış konuşmasını yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Türkiye’deki yerel yönetimlerinin işleyişini anlattı. Toplantının yapıldığı Sümer Park’ın önemine dikkat çeken Baydemir, parkın geçmişte fabrika olduğunu anlatarak, şu an bir çok amaca hizmet eden bir yere sahip olduğunu söyledi. Baydemir, "Merkezi hükümetin, Adem-i merkeziyetçilik uygulamalarının tam tersi dayatmalarına rağmen, yerel yönetimler perspektifinde halkı, demokrasiyi esas aldığında yüzde 50 oranında zaten başarmıştır. Şu an içerisinde bulunduğumuz mekan, bir halı fabrikasıydı. Türkiye’nin tümünü saran özelleştirme kampanyasında Diyarbakır’ın 4-5 fabrikası vardı, onlar da özelleştirildi. Şu an Diyarbakır’da neredeyse devlete ait tek bir üretim merkezi ve istihdamı yok. Diyarbakır’da devletin tek bir fabrikası yok. Daha önce özelleşen fabrikaların tümü kapandı. İşte bu mekanda böyle bir mekandı. Burası 90 metrekarelik bir alana sahip. İçerisinde cumhuriyetin ilk yıllarında yapılan yapılar var. Bu mekanın tamamı, Taksim’de, Ankara’da olduğu gibi alışveriş merkeze gibi mekanlara dönüştürülmeye çalıştı. Yerel yönetimlerimiz, son derece doğru, akıllı ve demokratik bir refleks ortaya koydular. Yerel yöneticilerimiz burayı asla ticaret merkezine dönüştürmeme kararı almıştılar. Yerel yönetimler, barışın da inşasının en temel taşlarında bir tanesidir. 30 yıllık zaman dilimi içerisinde çok büyük duygusal kırılmalar yaşadık. Duygusal kırılmaları aşmanın en önemli araçlardan biri de yerel yönetimlerimizi ortak platformlarda bir araya getirebilmek, doğu ile batı arasında, kuzey ve güney arasında barış ve kardeşlik köprülerini inşa etmekten geçiyor” diye konuştu.

Baydemir, konuşmasında Mardin’in Nusaybin ilçesinde Suriye sınırında yapılması plan duvar konusuna da değinerek, nefret duvarları örülmemesini istedi. Baydemir, "21. yüzyıldayız. Bu yüzyılda artık halklarımız, inançlarımız, kimliklerimiz, dillerimiz, kentlerimiz, kasabalarımız arasında, nefret duvarı örmekten artık vazgeçmeliyiz. Nefret duvarları, tarihte zaten mahkum olmuştur. Yeni duvarları örmenin bir anlamı yoktur. Tam tersine bu duvarı inşa etmektense İstanbul ile Diyarbakır, Van ile Trabzon arasında barış ve dostluk köprüleri inşa etmemiz lazım. Yerel yönetimler, bu noktada çok önemli aktördürler. GABB, 2014-2019 dönemlerinde kardeş belediyecilik ve kardeş kentleri kendi içimizde inşa etmenin aktörü olacaktır" şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardında toplantı basına kapalı olarak devam etti.

Güncelleme Tarihi: 02 Kasım 2013, 21:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER