Bire Turnuvası Başladı

Diyarbakır'da bu yıl 3'üncüsü düzenlenen "Bire Turnuvası" başladı.

Bire Turnuvası Başladı
Diyarbakır'da bu yıl 3'üncüsü düzenlenen "Bire Turnuvası" başladı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Spor Müdürlüğü ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor Kulübünce Seyrantepe Spor Kompleksi'ndeki Şilbe Atletizm Tesisleri'nde düzenlenen turnuvaya Hakkari, Mardin'in Kızıltepe ve Nusaybin ilçeleri, Batman, Şırnak'ın Cizre ilçesi ile Diyarbakır'ın Silvan, Hazro, Kocaköy, Çınar ve Eğil ilçeleri Karacadağ yöresi ile İran'ın Urmiye ilinden 14 takım katıldı.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği turnuvanın açılışında konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor Kulüp Başkanı Metin Kılavuz, konuk takımları Diyarbakır'da ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

"Sporu tanımlarken maalesef futbol akla geliyor. Erkek akla geliyor. Bizim için spor biredir, engelliler ve kadın demektir" diyen Kılavuz, sporu toplumsal bir yaklaşım olarak gördüklerini belirtti.

Kılavuz, bire ile ilgili sürecin Diyarbakır'da 3 yıl önce başladığını ifade ederek, "Bizim için bire sporun atasıdır. Geçmiş ile geleceğin buluşmasıdır. Bire bizim için tarihtir" dedi.

İran Shem Fut Federasyonu Başkanı Ferjit Bakiri'nin Soranice yaptığı konuşmasında turnuvanın hayırlı olmasını dilemesinin ardından bir gün sürecek turnuvaya start verildi.

Turnuvayı Büyükşehir Belediyespor Futbol Şube Sorumlusu Cemal Doğrul, takımın teknik direktörü Turhan Özyazanlar ve çok sayıda vatandaş takip etti.

- Bire nasıl oynanıyor?


Yüksek efor gerektirdiği için gölgede genellikle ilkbahar ve sonbaharda açık alanda oynanan bire oyunu, ilk kez Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor Kulübü tarafından yazılı kurala dönüştürüldü.

Oyun, 25'er dakikalık 2 devre halinde, 7'şer kişiden oluşan 2 takım ile oynanıyor. Ani karar verme, hızlı koşma gerektiren bir oyun özelliği taşıyor.

Kurada kazanan tarafın saldırıya geçmesi ile başlayan oyunda, saldırıdaki oyunculardan biri savunmadaki bir oyuncu tarafından ellendiğinde oyuncu devre dışı kalıyor. Saldırıdaki oyuncu, savunmadaki oyuncu arasından geçince bir veya birden fazla oyuncuyu devre dışı bırakabiliyor. Saldırıdaki bir oyuncu 4 metre genişliğindeki kaleye ulaşınca da oyun kazanılmış oluyor.
Güncelleme Tarihi: 26 Ekim 2013, 13:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER