Büyük Çatışma Başlıyor

IRAK'ta Ezidi Kürtlerin yaşadığı IŞID örgütünün ele geçirdiği Musul'a bağlı Şengal İlçesi'ni kurtarmak için Kandil Dağı'ndan yüzlerce PKK'lının otobüslerle bölgeye gönderildiği bildirildi.

Büyük Çatışma Başlıyor
Irak Kürdistan Bölgesi peşmergelerinin denetimindeyken, bazı peşmerge gruplarının bulundukları alanları terk etmesi üzerine Musul ve Telafer'i elinde bulunduran IŞİD'in eline geçen Ezidi Kürtlerinin yaşadığı Şengal İlçesi'ne Suriye'nin Rojava bölgesinden giden PKK'nın bu ülkedeki kolu olan Halk Savunma Birlikleri (YPG) ile bazı peşmergelerin düzenledikleri operasyonlar devam ediyor.

PKK İÇİN KORİDOR AÇILDI

IŞİD'in Musul'u almasından sonra PKK ve YPG, Irak Kürdistan Bölgesi yönetimine sürekli IŞİD'e karşı ortak savaşmayı teklif etmiş, ancak bu çağrıları yanıt bulmamıştı. IŞİD'in Şengal'i almasından sonra ise Murat Karayılan'ın talimatıyla gönderilen yüzlerce PKK'lının Şengal'a ulaşabilmesi için peşmergelerin bir koridor oluşturduğu ve PKK'lıların bu koridordan Şengal'e geçip IŞİD'e karşı savaşacakları belirtildi. Murat Karayılan yaptığı açıklamada, güçlerinin Şengal mıntıkasını ve dağını IŞİD'ten temizleyene kadar geri çekilmeyeceğini ve güçlerinin gerekirse kalıcı olabileceğini dile getirmişti.

'KÜRTLERİN GÜÇ BİRLİĞİ'

Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani'nin ise verdiği "IŞİD'i her yerde vurun" talimatı üzerine ağır silahlarla donatılmış binlerce peşmergenin Musul sınırının yanısıra Kerkük ve civarındaki yerlere de takviye olarak gönderildiği kaydedildi.

Suriye'nin Rojava bölgesinden Irak'ın Raiba ve Şengal mıntıkalarına geçen YPG'ye bağlı güçler ile peşmergeler bulundukları alanlarda bölgeyi yansıtan tabelalar altında sürekli hatıra fotoğrafları çektirdikleri görüldü. YPG'liler ve Peşmergeler çektirdikleri fotoğrafları sosyal paylaşım sitelerinde paylaşarak altlarına 'Kürtlerin güç birliği' diye yazdı.

İŞİD'E KARŞI SAVAŞIYORLAR

Irak’ta görüntülediği YPG unsurlarını, Duhok ile Musul'un Sincar, Rabia ve daha birçok çatışma noktasında görmek mümkün. Irak’ta son üç gündür peşmergeye destek veren YPG güçleri, özellikle Yezidi Kürtlerin yaşadığı Sincar ilçesini, IŞİD’in elinden kurtarmak istiyor. İlçe çevresinde YPG ve peşmerge güçleri, IŞİD militanlarını etkisiz hale getirmeye yönelik operasyonlarını sürdürüyor. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) İstihbarat Teşkilatı Başkanı Mesrur Barzani'ye bağlı özel birlikler de operasyona destek veriyor.

Geçmişte çeşitli sorunlar nedeniyle karşı karşıya gelen YPG ile peşmerge güçleri, IŞİD'e ittifak içinde hareket ediyor. Komutanların uyumlu çalışmaları dikkati çekiyor. Bu arada Suriye sınırından Irak’ın Kürt bölgesine bugün de çok sayıda YPG gücü geçti. Yanlarında havan topu, roketatar ve biksilerle gelen YPG’liler, IŞİD’le peşmerge arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı Musul’un Mahmudiye köyüne hareket etti.

YEZİDİ KÜRTLERDEN YPG'YE İLGİ

Sincar ile çevre nahiye ve köylerdeki Yezidi Kürtler, kendilerini savunmaya gelen YPG güçlerine büyük bir ilgi gösteriyor. Yezidiler, zaman zaman terör örgütü lideri Abdullah Öcalan lehine de sloganlar atıyor. PKK uzantısı Suriye Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) askeri kanadı olan YPG unsurlarının da halkın gösterdiği ilgiden memnun oldukları görüldü. PYD lideri Salih Müslim, "Peşmergeden şehit ve yaralılar var. Bazı yerlerde geri çekilmek zorunda kaldılar. YPG güçleri, onların yardımına koşmak için Irak’a geçti" ifadesini kullanmıştı.

SABAH SAATLERİNDE OPERASYON

Sincar’a giden yol üzerinde bulunan Mahmudiye köyünü IŞİD'in elinden almak için sabah saatlerinden itibaren operasyon başlattı. 400 YPG gücünün de destek verdiği operasyonda Mahmudiye köyü kuşatmaya alındı. Peşmerge ve YPG güçlerinin saldırısı üzerine IŞİD de çok sayıda militanını bölgeye sevketti. Rabia nahiyesine 2 kilometre uzaklıktaki Mahmudiye köyü çevresindeki şiddetli çatışmalar devam ediyor. Köyden yükselen dumanlar dikkati çekiyor. Mahmudiye köyü, stratejik bir noktada bulunuyor. Peşmergenin, Sincar'ı IŞİD'den kurtarması için önce Mahmudiye köyünü, ardından Rabia nahiyesini tamamen kontrolüne alması gerekiyor.

Uzun bir zamandır Irak'taki ilerleyişi duran IŞİD, peşmerge kontrolündeki Sincar ilçesini alarak yeniden karşı saldırıya geçmişti. IŞİD ile 1050 kilometrelik bir sınırı oluşan Kürt yönetimi, bir yandan binlerce peşmergeyi bölgeye sevkederken diğer taraftan ABD'den tahrip gücü yüksek silahlar istiyor. 

DİYARBAKIR SÖZ GAZETESİ

Güncelleme Tarihi: 06 Ağustos 2014, 15:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER